Maidon laatu on sekä maidon kemiallista koostumusta, rasvaa ja valkuaista, että mikrobiologista laatua, bakteerien ja somaattisten solujen määrää. Ruokinnalla voidaan vaikuttaa näihin kaikkiin.
1. Hyvin sulava, rajoittuneesti käynyt nurmisäilörehu lisää maidon rasva- ja valkuaispitoisuutta
Ruokinnan täytyy aina vastata lehmän ravintoaineiden tarvetta kulloisessakin tuotannon vaiheessa. Hyvin sulava, rajoittuneesti käynyt nurmisäilörehu on korkean maitotuotoksen ja hyvän maidon laadun peruspilari. Se lisää maidon rasva- ja valkuaispitoisuutta verrattuna paljon maitohappoa sisältävään säilörehuun. Lisäksi laadukas, hyvin säilynyt säilörehu ei sisällä voihappoitiöitä, jotka voisivat kulkeutua lypsyn välityksellä maitoon heikentäen sen laatua. Oikein optimoitu ruokinta pitää lehmien sonnan sopivan kiinteänä, jolloin utareiden likaantuminen ja sitä kautta riski bakteerien päätymisestä maitoon vähenee.
2. Riittävä energian saanti tukee vahvaa vastustuskykyä umpi- ja siirtymäkaudella
Umpi- ja siirtymäkauden ruokinnalla on suuri merkitys lypsykauden alun energiataseeseen ja sitä kautta lehmän kykyyn vastustaa utaretulehduksia aiheuttavia bakteereja. Negatiivisessa energiataseessa olevat lehmät ovat alttiita sairastumaan ketoosiin. Kliinisen ketoosin on todettu kaksinkertaistavan riskin lehmän sairastua kliiniseen utaretulehdukseen. Puolustusjärjestelmä vaatii runsaasti sokeria energiakseen. Lehmä tuottaa sokerin pääosin maksassaan ja ketoosissa maksa rasittuu, jolloin glukoosin tuottaminen heikentyy. Siirtymäkauden ruokintaan ja eläinten hoitoon onkin kiinnitettävä erityistä huomiota.
3. Immuniteettia vahvistamaan tarvitaan kuhunkin kauteen sopiva määrä kivennäisiä ja mineraaleja
Lehmän kykyä vastustaa utaretulehduksia voidaan tukea oikeanlaisen energia- ja valkuaisruokinnan lisäksi huolellisella kivennäisruokinnalla. E-vitamiini, seleeni ja kupari ovat tärkeitä mineraaleja tukemaan vastustuskykyä. Kaikki A-Rehun kivennäiset ja teolliset rehut sisältävät helposti imeytyvää orgaanista seleeniä. Lisäksi tarvittaessa, esimerkiksi poikimisen yhteydessä, voidaan käyttää Vahva Vitamiini Seleeni-E täydennysrehua tukemaan immuniteettia. Umpikaudella kalsiumin saannin rajoittaminen, käyttämällä A-Rehun Kalkitonkivennäistä, ehkäisee piileviäkin poikimahalvauksia, jotka altistavat lehmää utaretulehduksille.
Asiantuntijamme auttavat sinua löytämään sopivimmat ruokintaratkaisut!
OTA YHTEYTTÄ
Rehujen tuotekehitys
Heikkinen Milja
050 472 7836
Kehityspäällikkö, nautarehut