Rikkakasvien torjuntaa mekaanisesti
30.08.2023 08:47Itua ja vastetta- hankkeessa on mukana eri puolilta Suomea 20 tilaa, joista osa on tavanomaisia ja osa luomutuotannossa. Atrian ja Fazer Myllyn sopimustuottajat testaavat kolmivuotisessa hankkeessa pelloillaan kasvinsuojelua, jossa kemiallisia kasvinsuojeluaineita käytetään vain todennettuun tarpeeseen, eri kasvinsuojelun toimenpiteitä monipuolisesti yhdistäen.
Alkukokemukset tutkimushankkeessa mukanaolosta ovat olleet viljelijöistä myönteisiä heidän tuottaessaan uutta tietoa yhdessä tutkijoiden kanssa. Neljännesvuosisadan Uudellamaalla luomutilaa viljelleestä Touko Luukkosesta mukana oleminen on ollut positiivinen, jopa hauska kokemus.
- Vähän vaihtelua peltohavainnointiin, kun tutkijoiden kanssa voi keskustella pellon laidalla.
Tilalla viljellään laidasta laitaan kasvia kuin kasvia, viime vuosina kauraa ja tattaria. Viimeiset seitsemän vuotta Touko on ollut Päivärinteen tilan pääasiallisena isäntänä.
Touko Luukkosen luomutilalla rikkakasvien torjunnassa käytetään mekaanista torjuntaa. Muokkauspiikeissä käytetään aika paljon hanhenjalkateriä sekä rikkakasvin nostinta kultivaattorin perässä. Myös myöhäistettyä kylvöä on yritetty mahdollisuuksien mukaan harrastaa.
- Hankkeessa mukana oleminen ei ole tuonut mitään suurempia suoria vaikutuksia rikkakasvien torjuntaan vielä tässä vaiheessa. Yksi kasvukausi ollut, ja jokaisesta yritetään oppia jotain uutta. Mielenkiintoista on ollut kuulla yhteisissä Teams-palavereissa muiden mielipiteitä ja kokemuksia kasvukausista. Sitä kautta on saanut erilaisia ajatuksia omaan toimintaan.
Lannoittamiseen on käytetty vuoroviljelyn lisäksi broilerin lantaa tai kasvualustaa, silloin kun sitä on saatu.
Luomun käytäntöjen levittämiseen tavanomaiseen tuotantoon Touko suhtautuu varauksella. - Näen sen jotenkin niin, että löytyisikö sellaista viljelytekniikka, mikä tuotaisiin luomutuotannosta tavanomaiseen. Valitettavasti en usko, että sellaisia taikatemppuja löytyy, painitaan kuitenkin erilaisten kysymysten äärellä. Varmaan sieltä voisi löytyä jotain viljelyteknisiä juttuja, joita voisi viedä tietyissä kohdissa tavanomaiselle puolelle, mutta tässä vaiheessa, kun on kuunnellut tukimuutoskoulutuksia niin tuntuu, että ei kannata enää enempää sekoittaa pakkaa.
Teksti Sirpa Mäkinen, Luomuinstituutti, Itua ja vastetta -hankkeelle