Kerääjäkasveja, typpilannoituksen jakamista ja laontorjuntaa
30.08.2023 08:54Itua ja vastetta- hankkeessa on mukana eri puolilta Suomea 20 tilaa, joista osa on tavanomaisia ja osa luomutuotannossa. Atrian ja Fazer Myllyn sopimustuottajat testaavat kolmivuotisessa hankkeessa pelloillaan kasvinsuojelua, jossa kemiallisia kasvinsuojeluaineita käytetään vain todennettuun tarpeeseen, eri kasvinsuojelun toimenpiteitä monipuolisesti yhdistäen. Suomessa ollaan tämän ns. IPM-viljelyn (Integrated Pest Management) edelläkävijöitä, sillä kasvinsuojeluaineiden käyttö maataloudessa on jo nyt Euroopan alhaisimpia.
Alkukokemukset tutkimushankkeessa mukanaolosta ovat olleet viljelijöistä myönteisiä heidän tuottaessaan uutta tietoa yhdessä tutkijoiden kanssa. Visa Hongisto Valkealasta on ensimmäistä kertaa mukana tutkimushankkeessa. Edelliskesänä pelloilla kokeillut toimenpiteet olivat jossain määrin tuttuja, mutta on hänen pelloillaan aiemminkin kokeiltu rohkeasti eri menetelmiä.
Visa Hongisto Valkealasta osallistuu ensimmäistä kertaa tutkimushankkeeseen. Kuva Laura Hongisto.
Valkealassa kokeiltiin kerääjäkasveja, typpilannoituksen jakamista ja laontorjuntaa. Lohkot sovittiin etukäteen tutkijoiden kanssa, muutoin tutkijat pyyhälsivät Jokioisilta paikan päälle omin nokkinensa. Toki kuulumisia tutkijoiden kanssa vaihdettiin säännöllisesti ja he kuuntelivat tarkasti viljelijän kokemuksia ja näkemyksiä.
Kesän kuuma ja kuiva sää latisti joitain ensimmäisen vuoden kokeita, pääosin kokeet sujuivat kuitenkin hyvin. Tänä kesänä tutkimusta on jatkettu samoilla menetelmillä. Tavanomaisessa viljelyssä olevia peltojaan Visa lannoittaa typen osalta 2/3:lla kylvön yhteydessä ja seuraa, riittääkö lannoitus. Orgaanisia lannoitteita hän käyttää mahdollisuuksien mukaan, jos niitä on saatavilla, sillä tila ei ole eläintila.
Teksti: Sirpa Mäkinen, Luomuinstituutti, Itua ja vastetta -hankkeelle