”Ei tarvitse pärjätä omillaan”
Eetu ja Janne Hyövälti aloittivat yrittäjätaipaleensa vuonna 2020, kun vanhempien viljatila siirtyi veljesten haltuun. Yrittäjäveljekset valmistautuvat tulevaisuuteen seuraamalla markkinatilannetta ja hyödyntämällä yhteistyön tuomia mahdollisuuksia.
Hyövältin tilalla Kurikassa kasvaa viljakasvien lisäksi hernettä, rypsiä ja perunaa. Hyövälti Mty tekee tiivistä yhteistyötä Alangon maatilan kanssa, ja yhteistä peltoalaa on kaikkiaan noin 400 hehtaaria. Oman tilan viljelyn lisäksi veljekset hoitavat myös urakointia, kuten viljan kuivausta ja lajittelua, peltotöitä sekä kiinteistöhuoltoa.
– Tulevaisuudessa tilalla pyritään kasvattamaan viljelypinta-alaa ja kehittämään viljelyä entisestään, Eetu kiteyttää.
Yhteistyö mahdollistaa uudistumisen
– Olemme viime vuosina uusineet kalustoa sekä ostaneet ja vuokranneet lisää viljelysmaata. Yhteistyö Alangon tilan kanssa on mahdollistanut näinkin kokonaisvaltaisen kaluston päivittämisen, sillä yksin näin mittavat uudistukset eivät olisi mahdollisia, Eetu kuvailee yhteistyötä.
Kaluston uudistamisen lisäksi Eetun mielestä viljelyn kehittämisessä täytyy panostaa lannoitukseen, vesitalouteen, kasvinsuojeluun ja maan rakenteeseen.
– Ensimmäisenä aiomme parantaa vesitaloutta lohko kerrallaan. Lisäksi viljan käsittelyä tulemme varmasti jollain tavalla kehittämään tulevaisuudessa; esimerkiksi lisäämällä viljan vastaanottoon ja kuivaukseen liittyvää kapasiteettia.
Historian aikana tilalla on ollut myös eläintuotantoa, mutta vuodesta 2017 lähtien toiminta on keskittynyt kasvinviljelyyn.
– Haaveena on ollut käynnistää eläintuotantoa uudelleen, mutta vielä emme ole tarkemmin suunnitelleet asiaa. Taloudellinen kannattavuus kuitenkin lopulta ratkaisee, Eetu selittää.
Ajan tasalla markkinoiden muutoksista
Tulevaisuuden vaatimuksista Eetu nostaa ensimmäisenä esiin markkinoiden seuraamisen: yrittäjänä täytyy pysyä ajan tasalla siitä, mitä kannattaa viljellä ja mille on kysyntää. Hintojen heilahtelu tuo viljelytoimintaan omat haasteensa ja ohjaa seuraamaan markkinatilannetta tarkalla silmällä.
– Yhteistyö A-Rehun kanssa tuo vakautta viljelyyn muuttuvassa markkinatilanteessa. Olemme hyvässä asemassa siinä mielessä, että meillä on aina varma ostaja erityisesti herneelle, kauralle ja vehnälle. Sopimusviljely vähentää epävarmuutta siitä, mihin vilja tulee menemään, Eetu kuvailee.
Eetu korostaa ajatusta siitä, että yrittäjänä ei tarvitse tehdä kaikkea itse ja yrittää pärjätä omillaan. Yhteistyö muiden tilojen kanssa sekä ulkopuolisen avun hyödyntäminen tilan kehityksen suunnittelussa ovat hänen mukaansa aina tervetulleita.
– Mielestäni ei kannata pohtia kaikkea vain oman pään sisällä. Ulkopuolinen havaitsee usein asioita, joita itsellä voi jäädä huomioimatta.
”Yksin näin mittavat uudistukset eivät olisi mahdollisia.”
Kolme vinkkiä:
- Hyödynnä ulkopuolista apua viljelyn suunnittelussa ja tilan talouden hallinnassa. Saat uutta perspektiiviä oman tilasi toimintaan.
- Tuoreena yrittäjänä vastoinkäymiset kuuluvat asiaan; niitä tulee väistämättä vastaan.
- Pohdi, olisiko yhteistyö jonkin toisen tilan kanssa mahdollista ja molempia osapuolia hyödyttävää. Yhteistyökumppani voi löytyä esimerkiksi samassa tilanteessa olevasta tilallisesta – nuorten tilallisten tulisi yhdistää voimansa.
Lue myös muut teemajutut Atria Tuottajat 2/2023 -lehdestä alkaen sivulta 19