Onnistunut täydennysruokinta on avain hyvään tuotokseen

Näinä viikkoina maitotiloilla suunnitellaan huolella tulevan talvikauden ruokintaa. Tuottavan ja kustannustehokkaan ruokinnan perusta on lehmän tarpeiden ymmärtäminen ja hyvälaatuisen säilörehun tuotanto.

Onnistunut säilörehun täydentäminen on ruokinnan kulmakivi. Kun analyysitiedot ovat käytettävissä, voidaan ruokintaan lisätä oikea määrä energiaa, valkuaista, hyvin sulavaa NDF-kuitua sekä tarpeelliset kivennäiset, vitamiinit ja hivenaineet.

”Jos tilalla on kotoisista rehuista käytössä vain säilörehua, sitä on helpointa täydentää täysrehulla. D-arvon ja raakavalkuaisen lisäksi säilörehun syöntiin ja hyödyntämiseen vaikuttaa myös syönti-indeksi. Jos indeksi on matala, kannattaa säilörehua täydentää astetta paremmalla täysrehulla”, toteaa A-Rehun nautarehujen kehittämispäällikkö Milja Heikkinen.

Kun tilalla on käytössä myös viljaa, siitä kannattaa ottaa kaikki hyöty irti ja ostaa ainoastaan se väkirehuosa, jota todella tarvitaan. Vilja täydennetään puolitiivisteellä, jotta väkirehu olisi mahdollisimman täysipainoista ja pötsin toiminta tasaista ja tehokasta. Lisäksi automaattilypsyssä valitaan robotille maittava houkutusrehu.

Atria Naudan asiantuntijat laativat asiakastiloille ruokintasuunnitelmat ja toimittavat tarvittavat täydennysrehut. Ruokinnan suunnittelu tehdään tilan lähtökohdista. Se pohjautuu tuotostavoitteisiin, maidon pitoisuuksiin sekä kotoisten rehujen analyyseihin.

”Parhaaseen tulokseen päästään, kun ruokintasuunnitelmaa päivitetään säännöllisesti vuoden ympäri, esimerkiksi kuukauden parin välein. Siten voidaan reagoida muutoksiin säilörehun ja viljan laadussa ja lehmien tarpeissa sekä nähdään, saadaanko suunnitelmalla toivottu vaste maidontuotannossa”, Heikkinen kertoo.

Yhdessä löydämme oikeat rehut ja ruokintaratkaisut tilallesi

Tuottavan ruokinnan suunnittelu lähtee Atrian avainasiakaspäällikön tekemästä tilakäynnistä. Seuraavilla käynneillä seurataan ruokintasuunnitelman ja rehujen toimivuutta. Suunnitelma on A-Rehun asiakkaille maksuton. Atria Naudan palvelut ovat käytössä kaikkialla Suomessa.

Tutustu laadukkaisiin rehuihimme ja hyödynnä osaamisemme ruokinnan suunnittelussa. Valikoimastamme löydät lypsylehmille oikeat rehut niin täysrehu-, puolitiiviste- kuin seosrehuruokintaan.

maitotilat_imago_670x445.jpg