Erinomaisten maitorotuisten hiehojen kasvattaja

Alatalon tila

Tietoa tilasta:

  • Tilan isäntäpari: Mika ja Aili-Maria Lähdemäki
  • Perheen kaksi poikaa ovat tilan tulevia jatkajia, tytär muualla töissä
  • Tilan tuotantosuunta: Lihanautojen loppukasvatus
  • Tilalla on tuotettu lihaa vuodesta 1973 asti. Mika Lähdemäki siirtyi vastuulliseksi yhtiömieheksi vuonna 1988 ja omistajaksi vuonna 1994. Tila on yhtiöitetty vuonna 2012.
  • Tila oli ensimmäisten joukossa aloittamassa kolmivaihekasvatusta vuonna 2002.

"Tuloksiin ei päästä, vaan niiden eteen pitää tehdä töitä! Tätä mottoa noudatetaan Alatalon tilalla kirjaimellisesti, olipa kyse sitten naudanlihan tuotannosta, peltoviljelystä taikka yrityksen kehittämisestä."    

Alatalon tilalla toimintaa on kehitetty maltillisesti, pitkäjänteisesti ja ennakkoluulottomasti jo pitkään. Aperuokinta otettiin käyttöön vuonna 1994 ja osaomisteinen ternivasikkakasvattamo perustettiin vuonna 2002. Viisi vuotta sitten tilalla alettiin kasvattaa lihasonnien ohella myös oman tilan hiehoja, jotka ovat kasvaneet hienosti.

”Voisi sanoa, että uskallan lähteä uusiin toimintatapoihin mukaan enkä pelkää uusia asioita tuotannon kehittämisessä”, Mika Lähdemäki kertoo.

Eläinten olosuhteita on parannettu tilalla etenkin viimeisten kuuden vuoden aikana monin tavoin. Hiehot ovat kylmäpihatossa kestokuivikkeella ja oljella, ja sonnit ritiläkasvattamoissa kumimatoilla. Muun muassa vapaailmastointi ja entistä monipuolisempi ruokinta ja ruokintasuunnitelmien saaminen kohdilleen on tuonut sekä sonnien että hiehojen kasvutuloksiin lisää potkua. ”Nauta tarvitsee ilmaa, pehmeyttä allensa, kahdesti päivässä apetta ja vielä vettä vapaasti – sillä päästään jo aika pitkälle.”

Tilalla ollaan kiitollisia myös alkukasvatukselle. Hyvin tuotetut eläimet myös kasvavat hyvin.

”Onnistuminen tuntuu mukavalta, ei voi kiistää. Onhan tätä jo ’harjoiteltukin’. Pitää silti muistaa, että suhdanteet elävät ja tuotantoa pitää sopeuttaa siihen malliin, että pärjää. Sitähän se on, jatkuvaa kehitystä”, Lähdemäki toteaa.