Erinomaisten ternivasikoiden tuottaja

Halliaisen maitotila

Tietoa tilasta: 

  • Tilan isäntäpari: Sanni ja Teemu Vainikka.
  • Tilan tuotantosuunta: Maitotila
  • Tila on perustettu 1800-luvulla; viimeisin sukupolvenvaihdos vuonna 2011
  • Tilalla juhlittiin marraskuussa jo neljättä satatonnaria. Viimeisin satatonnari on alusta asti kokonaan tilan nuoren isäntäparin hoitama, siinä missä aiempia satatonnareita ehti alkuvuosina hoitaa tilan vanha isäntä.

Tilan erinomaisten ternivasikoiden salaisuus piilee hoidon ja ruokinnan tasapuolisuudessa. Kaikki vasikat ovat ammattitaitoisen tilanväen silmäteriä heti syntymästään lähtien.”

Vainikan tilan isäntäparille tärkeintä kaikessa on tehdä asiat joka päivä niin hyvin kuin osataan. Lehmä- ja sonnivasikat ovat alusta asti samalla viivalla, kun niitä pienenä aletaan juottamaan. ”Meille on kunnia-asia saada hyviä ternivasikoita maailmalle, ja sitä kautta kasvattajatkin saavat hyviä vasikoita”, kertoo Sanni Vainikka.

Tilan nuoret isännät ovat yllättyneitä ja kiitollisia saamastaan tunnustuksesta. ”On hienoa, että tekemämme työn laatu huomataan muuallakin, ja se kannustaa hoitamaan asioita jatkossakin hyvin.”

Vaikka Sanni ja Teemu eivät ole kovin perinteinen maanviljelijäpariskunta, se ei ole estänyt onnistumista. Tilalla lapsuutensa viettänyt Sanni teki aiemmin sosionomina nuorisotyöntekijän töitä ja Teemu on entinen tietotekniikan insinööri. Molemmat kouluttautuivat uudelleen ja juhlivat tulevana maaliskuuna 10. vuotta Vainikan tilan isäntäparina.

”Kun asioita ei hoideta puolihuolimattomasti, vaan ollaan täysillä mukana, sillä on pärjätty.”