Kalops av nötkött från Atria

Kalops, på finska palapaisti, innehåller nötkött och kryddor. Kalops serveras ofta med kokt potatis och inlagda rödbetor. Enligt wikipedia beskrevs Kalops första gången i Cajsa Wargs kokbok från 1755. Namnet kalops kommer från engelska: ”collops”, som betyder skivor av kött.

Kalops är mustigt, gott och speciellt god ”höst- och vintermat”. Det går med fördel att äta flera dagar och går också bra att frysa in.

Gör så här: Skär köttet, högrev eller annat benfritt nötkött från Atria, i bitar. Bryn köttet tillsammans med morötter och lök. Krydda med salt och peppar och flytta över det till en gryta. Häll vatten i grytan så det knappt täcker och koka upp. Skumma lite om det behövs och tillsätt kryddpeppar och lagerblad. Låt kalopsen sen sjuda upp till två timmar under lock tills köttet är riktigt mört. Sila bort skyn, som du låter koka ihop tills hälften återstår. Red av skyn med vetemjöl eller majsstärkelse. Blanda i köttet och låt kalopsen koka upp igen innan servering.

Goda tillbehör är kokt potatis och rödbetor. Så här gör man inlagda rödbetor: Koka rödbetor i saltat vatten tills de är mjuka, cirka 40 minuter. Spola sedan av dem i kallt vatten och dra av skalet. Skär dem i klyftor och koka upp alla ingredienser till lagen som hälls över rödbetorna. Låt kallna och servera.

Kalops 1.JPG

Rödbetsreceptet:

10 rödbetor

1 dl ättiksprit, 12 procent

2 dl strösocker

3 dl vatten

0,5 tsk krossade anisfrön

0,5 tsk krossade fänkolsfrön

0,5 tsk salt

(Inspirationskälla: Allt om mat/Mattias Larsson och foto Charlie Drevstam)

Kött från Atria är inhemskt producerat och det nötkött som kalops tillreds av kan vara från någon av nötgårdarna inom ÖK:s område.

Lycka till och ha inte så bråttom utan njut av maten!