24

Panula Mikko

Kotikunta: Lapua

Ikä: 41

Koulutus/ammatti: KTM, maatalousyrittäjä

Atrialainen tuottaja vuodesta: 2016

Tuotantosuunta: Broilerin ja lihasian tuotanto

Muut/aiemmat luottamustoimet: Sikatiimi oy:n hallituksen jäsen, Lapuan Maamiesseuran hallituksen jäsen

Mitkä ovat mielestäsi Atrian ja osuuskuntien muodostaman arvoketjun vahvuuksia: Arvoketjun kotimaisuus- ja paikallisuusaste on korkea. Omassa hallinnassa oleva rehuvalmistus tuo mahdollisuuksia ohjata arvonmuodostusta niin että se turvaa lihantuottajien osuutta arvoketjussa. Osuuskunta pystyy vaikuttamaan suoraan lihantuottajien saamaan tilityshintaan antamalla ohjeistuksia Atrian johdolle ja suurena omistajana osuuskunta pystyy viemään Atrian päätöksentekoon tuottajien näkökulmaa.

Mitä asioita kehittäisit Atrian alkutuotannossa: Broilerinkasvatus on nopeatempoista toimintaa ja kasvattajan päivittäisen päätöksenteon tueksi voisi olla mahdollista saada lisää ajankohtaista tietoa ketjun kasvatustuloksista. A- Rehulta viljaa ostavana haluaisin tulevaisuudessa nähdä vielä tasaisemman vlijakaupan rytmin.

Mitä tekijöitä pidät omistajana tärkeänä, kun arvioit osuuskunnan ja Atrian suoriutumista: Taloudelliset tunnusluvut ovat hyviä mittareita. Atrian tulos ja liikevaihto, lihan tilityshinnan kehitys ja osuuspääoman koron kehitys kertovat lahjomattomasti siitä, miten osuuskuntaa ja Atriaa hoidetaan.

Millaisia toimintaympäristössä tapahtuneita muutoksia tulee mielestäsi huomioida, kun osuuskunnalle laaditaan uutta strategiaa seuraavan edustajiston toimikauden aikana: Osuuskunnan strategiassa tulee huomioida pääkilpailija HK:n hankala tilanne ja sen kautta syntyvät mahdollisuudet toimialajärjestelyihin. Ruokateollisuuden pitää pystyä muuttumaan siinä missä muidenkin toimialojen. Lihantuottajan näkökulmasta osuuskunnan on huolehdittava siitä että atrialainen laadukas lihantuotanto pysyy kilpailukykyisenä kovassakin kustannuspaineessa.

Millaiset edellytykset osuuskunnan jäsenillä on menestyä lihantuotannossa: Osuuskunnan jäsenillä on Suomen parhaat mahdollisuudet menestyä lihantuotannossa, koska meillä on vahva brändi, hyvät tuotantolaitokset, oma rehuteollisuus ja jatkuvan kehittämisen kulttuuri.

Miksi olet ehdokkaana edustajiston vaaleissa: Haluan päästä näkemään miten osuuskuntaa käytännössä pyöritetään. Uskon, että pystyn tuomaan monipuolista näkemystä päätöksentekoon, koska meillä on sekä sian- että broilerintuotantoa.