Lihanautatila

Lihanautatila

Naudanlihantuotanto perustuu Suomessa maito- ja liharotuisiin eläimiin. Pääosa naudanlihasta syntyy maitorotuisista naudoista ja liharotuisia nautoja naudanlihan kokonaismäärästä on noin viidesosa. Lihanautatila kasvattaa teuraaksi tulevat eläimet vasikasta alkaen. Kasvatukseen tuleva vasikka on syntynyt joko maito- tai emolehmätilalla. Maitorotuiset vasikat tulevat välityksen kautta joko lihanautatilan omaan vasikkakasvattamoon tai erikoistuneen vasikkakasvattamon kautta. Liharotuiset vasikat syntyvät emolehmätiloilla. Pääsääntöisesti keväällä syntyneet vasikat laiduntavat emojensa kanssa noin kuuden kuukauden ikään asti. Sen jälkeen ne vieroitetaan emoistaan ja siirtyvät välityksen kautta kasvamaan erikoistuneille pihviloppukasvatustiloille, tai jäävät teuraskasvatukseen syntymätilalleen. Myös maitotila voi olla yhdistelmätila, jossa omat lihantuotantoon tarkoitetut vasikat kasvatetaan teuraaksi asti.