Skip Navigation LinksEtusivu » AtriaNauta » Emotila

Emotila 


Emolehmätilan lehmät poikivat kerran vuodessa ja imettävät ja hoitavat vasikkaansa puolet vuodesta. Toisen puolen vuodesta ne ovat joutilaina, mistä muodostuu suurin ruokinnallinen ero lypsylehmiin verrattuna. Emolehmän maitotuotos vastaa yhden vasikan tai korkeintaan kaksosten maidontarvetta, joten emolehmäroduksi soveltuvat liharodut, jotka on jalostettu tuottamaan lihaa enemmän kuin maitoa.

Pihvivasikantuotanto on lisääntynyt Suomessa huimasti.  Se tarkoittaa sitä, että emolehmätilan päätuote on yhä useammin vieroitettu pihvivasikka eikä teuraskypsä pihvieläin. Yhdistelmätuotanto, jossa pihvivasikka, kasvaa syntymätilalla teuraaksi asti soveltuu kuitenkin edelleen erityisesti luomupihvilihantuotantoon.  

Pihviä viidestä liharodusta
 
Varsinaisten liharotuisten nautojen historia Suomessa on melko lyhyt, ensimmäiset liharotuiset eläimet tuotiin Suomeen vuonna 1951. Suomessa tuotettava pihviliha perustuu lähinnä viiteen rotuun: angus, charolais, hereford, limousin ja simmental. Hieman harvinaisempi rotu on blonde d'aquitaine eli "blondi".  Samat liharodut ovat yleisessä käytössä myös muissa Euroopan maissa.

   
  
Lisää tietoa liharoduista löydät liharotuyhdistysten sivuilta!