Siitossonnien syntymätilojen ohjeet ja vaatimukset

Siitossonnikasvattamo on tärkeä osa toimintaamme. Sen keväisestä sonnihuutokaupasta emotila voi ostaa turvallisesti uuden siitossonnin karjaansa. Siitossonnikasvattamotoiminnan lisäksi välitämme siitoseläimiä - sekä sonneja, hiehoja että lehmiä - suoraan tilalta toiselle. 

Vaatimukset siitossonnikasvattamoon lähetettäville sonnivasikoille, syntymätilan terveysvaatimukset ja sonnien hinnan jakautuminen on selvitetty siitossonnikasvatustoiminnan ehdoissa. Lue tarkemmat ohjeet Tuottajan työpöydältä Tuotanto-osiosta Emolehmätilan siitoseläinkauppa-sivulta kirjautumisen jälkeen.

UUSIA VAATIMUKSIA SYKSYLLÄ 2020

Kasvukokeeseen tulevilta sonneilta on oltava genotyypitys valmis ennen sonnien siirtoa kasvattamoon, mieluiten ennen syyskuuta 2020:

  • polveutuminen varmistuu, erityisesti keinosiemennyssonnien pojilta, mutta myös muutoin. Vahva suositus on, että molemmat vanhemmat on genotyypitettyjä, jotta polveutumisen varmistuminen on 100%:sta. Selvitä Fabalta, onko keinosiemennys-isäsonni genotyypitetty valmiiksi.
  • genotyypityssirulla olevat perinnölliset sairaudet on tutkittu ja kantajat/sairaat karsittu
  • jos ensimmäinen näyte vaatii uusintanäytteen, se ehditään ottamaan vielä syntymätilalla
  • kustannukset genotyypityksestä jäävät syntymätilalle

    Huom! 
  • Jos et ole käyttänyt sonnikokelaille A-Rehun Geno- tai Faban DNA-korvamerkkejä, on sonneista otettava genotyypitystä varten karvanäyte hännästä, sillä kudosnäyte-korvamerkkejä ei voi tilata korvausmerkkeinä.
  • Muut kuin GenoPihvi-hanketilat (GenoPihvi-hanketilat ovat saaneet omat ohjeensa):

Tilaa ensimmäiseksi genotyypitykset Minun maatilastani täällä olevien ohjeiden avulla: https://faba.fi/karjan-kehittaminen/genomitestaus/

Löydät karvanäytteen ottoon ja genotyypitysnäytteen lähetykseen ohjeet täältä: https://www.faba.fi/wp-content/uploads/2018/12/GENOMI_Ohje_karva-1.pdf

Mikäli et ole Atria Nauta sopimustuottaja ja olet kuitenkin kiinnostunut siitossonnikasvattamotoiminnastamme, ota yhteyttä kehityspäällikkö Susanna Vehkaojaan.

Vehkaoja Susanna

Kehityspäällikkö

Vehkaoja Susanna

040 750 5167

Luomu- ja emolehmätilat, siitoseläinvälitys (liharotuiset)