Ylihuhtalan tila 2/2020

29.05.2020 13:37

Ylihuhtalan tilalla kuivurin rakennusprojektia ja juhlan aiheita

Ylihuhtalan tilalla 6.4.–12.4.

MAANANTAI
Sää: pilvipouta  

Viikko käynnistyi normaaliin tapaan kanaloiden aamukierroksilla. Isäntäpari on päässyt kanalakierrosten suhteen nyt vähemmällä, kun vävymme Joonas on jäänyt tilan töihin. Kanalahommien lisäksi on hienoa kun työvoimaa riittää nyt paremmin muihinkin maatilan töihin, aina on jotain korjaus-/pajahommaa, alkavat kevättyöt jne. Toki nuoret ovat kiitettävästi osallistuneet tilan töihin aiemminkin, mikäli heidän omat työt ja opiskelut ovat sen mahdollistaneet. 

Kanaloissa toistuu näin loppukasvatusviikoilla rutiininomaiset kierrokset aamuin illoin, joista ei kuitenkaan voi tinkiä piiruakaan. Lintujen hyvinvoinnin tarkkailu on kaikkein tärkeintä, joten havainnoidaan olosuhteet optimaalisiksi. Ruoka- ja juomalinjat tarkistetaan että kaikki pelaa ja että linjastot ovat lintujen kasvun myötä aina oikealla korkeudella, automatiikka hoitaa lämpötilan ja ilmastoinnin. Kuitenkaan mikään automatiikka ei korvaa kasvattajan tekemiä aistihavaintoja, ns. kanasilmä lienee tärkeimmästä päästä.  Orsien ja vaijerien huoltotarkistukset tehdään taukojen aikana muiden huoltotoimenpiteiden lisäksi. 

Hakeurakoitsijan kanssa sovittelimme haketuspäiviä. Vävy-Tuomas on pitkin alkukevättä urakoinut metsäkoneen ohjaksissa. Tällä hetkellä urakkana on naapurin metsäpalsta, josta Tuomas on juuri siirtämässä kaatamiaan puita naapurin tontille klapitettaviksi. Kuulemma sopivaa puuhaa pääsiäispyhiksikin :)

imagexn5r.pngIsäntä ja vävyt tutkivat uuden rakennusprojektin piirustuksia. 

TIISTAI
Sää: pilvipouta 

Heti aamulla tuttu mehiläiskasvattaja toi ovelle muutaman hunajapurkin, jotka olin edellisiltana soittanut ja tilannut. Käytämme hunajaa paljon monenlaiseen ruuanlaittoon, broilerinlihan maustamiseen aivan mainio. Sitten aamun kierroksille halleihin. Henna-Riikka, etätyöläinen oli aamun aikana ilmestynyt hallin valvontahuoneeseen monine näyttöineen tekemään etätyöpäiväänsä. Siinä töiden teon lomassa on kätevä ikkunasta samalla tarkkailla kanaparven touhuja.  

Aamukierrosten ja kaurapuuron jälkeen polkaisimme toden teolla käyntiin seuraavan rakennusprojektimme. Kevään ja kesän aikana nykyisen kuivaajamme viereen nousee Antti-Teollisuuden Stand Alone -kuivuri, joten aloitamme projektin pohjatöiden tekemisellä. Pohjatöitä varten piti pihasta rikkoa asfalttia. Paikallisesta rakennusliikkeestä haimme anturan valuelementtejä, finnfoamia ja rautaa. Lisäksi päivän askareet sisälsivät vanhemman kuivaajan valmistelua siemenviljan lajittelua ja peittausta varten. Koronan aiheuttaman poikkeustilanteen velvoittamana myös tilan vanhan parin ruokaostoksista on huolehdittava, joten nuorin tyttäristä kipaisi isovanhemmille kaupassa. Ostoskassi kauppalappuineen odotti apulaista tuttuun tapaan oven kahvassa.  

image2v0el.pngEtätyöläisellä ei näytöt lopu aivan heti kesken.   

KESKIVIIKKO
Sää: aurinkoinen 

Heräsimme kauniiseen aurinkoiseen aamuun. Normaalit aamukierrot kanaloissa, jonka jälkeen miesväki jatkaa eilen kesken jääneitä projekteja. Kanat kyllä tunnistavat isäntänsä, nimittäin kun yksi tyttäristä käväisi kiertämässä vanhan puolen, olivat kanat hieman ihmeissään, kun vastassa olikin pitkätukkainen nutturapää isännän sijasta.  

Sähköpostiin singahtelee ilmoituksia, piirustuksia, ym. tulevaan kuivaajaprojektiin liittyen. Samaa asiaa koskevia puheluita tulee ja menee rakennussuunnittelijalle, kuivuripaketin toimittajalle, elementtien toimittajalle, urakoitsijaporukalle jne. Sähköposti on kyllä mainio väline kaikenlaiseen tiedonvaihtoon, kun ei tarvitse papereita pyöritellä ja postitella 

Muutoin päivän aikana putkimies kävi tekemässä huoltoa kototuvalla ja sähkömies puolestaan kävi kuivaajalla katsastamassa syöttölaitteen, joka ei ottanut toimiakseen sähkövian takia. Onneksi on osaavia alan ammattilaisia aina valmiina auttamaan. 

imagel8rcs.pngKuivurin anturan tekoa yhteistuumin. 

TORSTAI
Sää: aurinkoinen 

Aamukierrosten jälkeen ryhdyttiin siirtämään viljaa vuokralla olevan kuivaajan siiloista kanalan siiloihin. Yhteen traktoriin asennettiin myös paripyörät tulevia peltotöitä ajatellen. Myös rehutilauksesta täytyi tehdä arvio ensi viikkoa varten, joka onkin viimeinen tälle lintuerälle. Samalla sähköpostiin oli kilahtanut Lukelta ohran ja vehnän itävyystiedot. Hyvät lukemat tuli. 

Pesuri-urakoitsijan kanssa soittelimme ja sovimme tulevia hallien pesu- ja desinfiointipäiviä. 

Yleensä näin kiirastorstain illansuussa odottelemme vanhimman tyttäremme perhettä saapuvaksi Helsingistä pääsiäisen viettoon. Tänä pääsiäisenä kuitenkin täytyy tyytyä facetime-videopuheluihin. Oudoltahan tämä tuntuu, kun lapsenlapset eivät nyt trullittelekaan täällä.  Iltakierroksen jälkeen luvassa lämpöisiä leipiä ja Farmi-ohjelma TV:stä. Mielenkiintoista katsottavaa näin maalaisen näkövinkkelistä. 

imageatyg.pngKauppa-apulaiselle tuttu näky; mumman kassi odottamassa ovenkahvassa.

PERJANTAI
Sää: aurinkoinen  

Pitkäperjantai ja normi arkiaskareet kutsuvat Perhetiloillavalmiudessa kun ollaan 24/7. Kanalassa kaikki hyvin, melkoisen hienoja kanoja niistä tipusista on jälleen kasvanut. Muutepäivällä  leipomusten tekoa, uuni taisikin laulaa koko päivän. Lounas järjestettiin tällä kertaa kuivaajatyömaalle, jossa päivällä saatiin aikaan anturan pohjakoron mittausta laserilla, pohjan kaivamista kaivinkoneella sekä anturan raudoitusta. Myös isovanhemmille hakaistiin täydennystä ruokakaupasta jotta 86-vuotias mummakin pääsee leipomaan omat pääsiäisleipomuksensa 

Illaksi pyöräytimme vielä kaksi pitsaa nälkäisille työmiehille ja -naisille. Tuomas lähti pitkäperjantain iltana yötä vasten rehun ajoon Varsinais-Suomeen. Nuorimmainen pakkasi eväät ja lähti seuraksi mukaan reissuun. Toinen nuoripari puolestaan otti rekkareissulaisten Bella-koiran yökylään Halkosaareen.   

imagewmype.pngPääsiäisajelu hoitui tällä kertaa rehureissun muodossa. 

LAUANTAI
Sää: aurinkoinen  

Kaunis aurinkoinen aamu. Säätiedotus lupasikin eilen upeaa ulkoilusäätä, joten tänään kannattaa lähteä lenkille, sillä huomenna keli on ennusteiden mukaan aivan toinen. Meidän reipas työntekijämme Joonas saapui jälleen kanalaan isännän työpariksi toiseen halliin. Henna-Riikka oli pyöräyttänyt sämpylät ja korvapuustit aamupäivän kahveille. Päivällä myös rekkareissulaiset palasivat takaisin.  

Illalla kotikampaamo-juttuja ja pihasaunan lämmitys. Tämä pääsiäinen onkin ensimmäinen pitkään aikaan, kun emme pystytä kokkoa. Iltalenkillä oli kuitenkin hieno ihastella muiden kyläläisten kokkoja lakeuksien takaa. Juhlistimme omalla pienellä porukalla Henna-Riikan ja Joonaksen kihloja, kun kihlautuivat romanttisesti tammikuisella Thaimaan reissullaan sekä nuorimmaisen valmistumista filosofian maisteriksi. Nuorison oli tarkoitus juhlia kihloja ja valmistumista kevään aikana, mutta koronatilanteen takia juhlat siirtyvät myöhemmälle ajankohdalle.  

image2xtla.pngPääsiäislauantaina kippisteltiin pienellä porukalla nuorison saavutuksia. 

SUNNUNTAI 
Sää: lumisadetta 

Sunnuntain aloitimme kanalakierrosten jälkeen yhteisellä etäbrunssilla Helsingin porukan kanssa. Erityinen tilanne vaatii erityisiä järjestelyitä joten järjestimme yhteisen brunssin facetimen välityksellä. Tuomas lähti metsään puiden siirtoon, toiset pajalle kukin ties mihin hommiin, oli traktorin peräkärryn hitsausta, pakettiauton kytkinremonttia ja etätyöläisen DIY-toteutusta pöydälle asetettavasta tietokonekorokkeesta. Onnistuu tuo seisomatyö kotona läppärillä ollessa helpommin. Noita korokkeita myydään nyt etätöiden aikaan hyvään hintaan, joten näppärä nikkaroija toteutti sellaisen itse.  

Päivään kuului myös yrttien ja vihannesten siemenien kylvö esikasvatusruukkuihin, odottamaan kasvihuoneeseen pääsyä. Kanalakierros hoidettiin tänään yhteistuumin neljän kiertäjän voimin. Illalla vielä kasvatuspäiväkirjan päivitys, jota me tuottajat jokaisesta kasvatuserästä täytämme.    

image4bhqs.pngEtäbrunssi facetimen välityksellä Helsingin väen kanssa.

 

Ylihuhtalan perhetila, Kauhava
Yrittäjät: Eino ja Eija-Liisa Huhtala

Tuotantosuunta: Broilerinkasvatus, lisäksi tilalla viljellään pääasiassa vehnää, joka syötetään omille linnuille. Viljelykierrossa myös ohra ja rehuherne.
Perustettu: v. 1860
Eläimiä tilalla: 80 000
Muuta erityistä: kolme aikuista tytärtä, jotka asuvat muualla.