Ylihuhtalan tila 1/2020

Ylihuhtalan tilalla vastaanotettiin untuvikkoja ja tehtiin lämpökamerakuvauksia

Ylihuhtalan tilalla 13.1–.19.1.

MAANANTAI

Viikko alkoi aurinkoisena ja pikkupakkasella. Nuoriso on viikonlopun aikana ollut metsänraivaushommissa, ja päivä alkaakin raivaussahojen huollolla viikonlopun töiden jäljiltä. Maanantaiksi oltiin sovittu myös kanaloiden ja muiden maatalousrakennusten sähkötarkastus.  Lämpökamerakuvauksella mentiin läpi sähkökaapit ym. Tästä lämpökamerakuvauksesta olikin puhetta ja vahva suositus  viimeisimmässä Atrian Broileriväen tuottajatilaisuudessa. Tuttu sähköasentaja oli kierroksella mukana, joten itse ei tarvinnut olla välikätenä, jos korjaustoimenpiteille tarvetta.

Kasvatuserien välisen tauon aikana tehdään erilaisia tarkistustoimenpiteitä, jotta kaikki  on kunnossa ennen seuraava kasvatuserää, mm. varavoimakoneen koekäyttö yksi tärkeimmistä mahdollisten sähkökatkojen varalta. Toimistopöydän ääreenkin piti istahtaa ja hoidella erinäisiä dead-lineja.

Huomenna on luvassa uusien untuvikkojen vastaanotto, mikä tarkoittaa edeltävälle päivälle rehun jakoa ja rehunaluspaperien levittämistä. Iltapäivä kuluikin näiden parissa. Rehukärryn veto edestakaisin 31 asteisessa hallissa takasi sopivan hien pintaan, joten muulle salitreenille ei ole tarvetta. Lämpökontin täytön kautta kotiin syömään.  Vielä kaupassa käynti ja sitten vain valmistautumaan huomiseen päivään ja uuteen erään!

Nuoriso metsänraivaus -puuhissa_Q1.jpg

TIISTAI

SÄÄTILA aamulla vaaleanpunainen taivas, illalla vesisadetta

Uudemman kasvatushallin 39. untuvikkoerä toivotettiin tänään tervetulleeksi. Untuvikkojen vastaanotto noudattaa meillä kutakuinkin samaa hyväksi havaittua kaavaa; aamu alkaa vesilinjojen huuhtelulla, jotta untuvikoille on juotavaksi tarjolla heti raikasta vettä. Jotta rullakoita ei tarvitsisi työntää turvepehkun päällä, teemme itse tehdyllä puuauralla käytävän keskelle hallia. Lopuksi säädämme vesilinjat sopivalle korkeudelle, mistä untuvikot ylettyvät hyvin juomaan. Kaikki valmiina h-hetkeen.

Untuvikot saapuivat tänään tavallista myöhemmin,  eläinkuljetusauto oli meillä perillä puolenpäivän aikaan.  Kantajia oli tällä kertaa tavallista vähemmän, tästä huolimatta untuvikot saatiin reipasotteisesti sisälle ja työnjako pelasi.  Jaamme kantajat leikkimielisesti aina kahteen ´tiimiin´, joten pieneltä leikkimieliseltä kisalta emme tänäänkään välttyneet. Tyylillemme tunnusomaisena untuvikkojen kanto tapahtui varsin hikisesti ja tehokkaasti. Tänäänkään ei siis salille tarvitse lähteä. Untuvikot saapuivat tänään ainoastaan uudempaan kasvatushalliin, eli ihan hyvin riitti tämä pieni tehokas työtiimi.

Iltapäivästä alkoi sataa vettä, joten vuorossa tupahommia ja paperitöitä ym. Säästä puheenollen, erikoinen ollut tämä tammikuu ainakin tähän saakka, pakkasta ei vielä oikeastaan ollenkaan ja nurmikko viheriöi. Mitähän tämä tietää syyskylvöille, joilla sellaisia on…

Illalla kierros kanalassa, hienosti tiput lähteneet matkaan ja oppineet syömään rehua ja juomaan vettä. Ensimmäinen iltakierros näyttää siltä, että erittäin virkeä parvi kyseessä.

image7323l.png

KESKIVIIKKO

SÄÄTILA sateinen ja tuulinen

Ensimmäinen aamukierros tälle erälle. Yhden hallin kierros joutuikin nopeasti, ja tipuilla vaikutti olevan kaikki kunnossa. Hieman nippalinjojen trimmausta, eipä tässä vaiheessa suurempia muutoksia. Osa tilan naisväestä suuntasi tänään Keskiselle kuluttamaan joululahjaksi saatuja lahjakortteja. Päivällä ohjelmassa oli toisen kasvatushallin valmistelut huomisia untuvikkoja varten. Kanalan valmistelujen lisäksi myös kuivaajalla piti tehdä hieman valmisteluja. Tarkoitus olisi viedä huomenna kuorma-auton lavallinen tai kaksikin rehuhernettä A-Rehulle. Valmisteluihin kuului mm. elevaattorin putsaus sekä veden pumppaaminen pois kuivaajan alaosasta, jonne vettä välissä tuppaa kertymään. Myös kuorma-auton lava puhdistettiin kuljetusta varten.

Sitten vielä iltakierrokselle kanalaan, hyvältä näyttää alkuunlähtö edelleen. Tarkistan juomalinjan korkeutta, lämpötila sopiva ja kaikin puolin ok.

Muuten ilta kului ukkojumpan, saunan lämmityksen ja pitsaillan merkeissä. Myös nuorimmainen tyttäristä saapui illalla saunomaan omien cheerleading -treenien jälkeen.

Kanalanhoitaja katselee tyytyväisenä pesuettaan_Q1.png

TORSTAI

SÄÄTILA aurinkoinen

Aamu alkaa normaaliin tapaan aamukierroksella. Aamukierroksen jälkeen saikin alkaa valmistautumaan toisen kasvatushallin untuvikkojen saapumiseen. Untuvikot saapuvat tällä kertaa normi aamuyhdeksän aikaan. Saapuva erä on vanhemman kasvatushallin 57. erä. Eipä meitä kantajia nytkään ole kuin yksi enemmän kuin tiistaina, mutta tehokas porukka suoriutuu tehtävästä taas loistavasti, ja pikku kisa lisää törinää töppösiin :) 

Muutoin työlistalla on herneiden lastaus ja kuljetus Koskenkorvan A-Rehulle. Vävypoika on tämän viikon ollut tässä tilan hommissa, joten ammattirekkakuskina hän lähti viemään hernekuormia rehutehtaalle kuorma-autolla.

Tytär käväisee Vaasassa opiskeluihin ja lopputyöhön liittyen, valmistuminen siintää tässä kevään aikana, hope so. Toinen tyttäristä jatkaa normi –päivätyötään tänään etänä täältä kotopuolesta. Molemmat kuitenkin asuvat muualla avopulisoineen, mutta esim. kun untuvikot saapuvat, he pyrkivät järjestelemään töitään niin, että pääsevät ’apujoukkoihin’.

Iltakierrokset molempiin halleihin, uusimmatkin asukit asettuneet mukavasti taloksi; vettä kuluu optimaalisesti molemmissa halleissa ja lämpötilat ok. Turvepehku erinomaista lintujen kylpeä.

Julkaisimme tilan Instagramissa videon untuvikkojen vastaanotosta ja hallien valmisteluista, joka on katsottavissa täältä.

Hernettä kyytiin ja kohti Koskenkorvaa_Q1.jpg

PERJANTAI

SÄÄTILA muutama aste pakkasta

Aamukierrot halleissa. Vesilinjojen nostoa jonkin verran. Ja vaikka sitä kuinka tarkistaa taukojen aikana, että kaikki pelaa, niin yleensä aina jotain korjattavaa ilmenee silloinkin kun linnut sisällä. Nyt oli vuorossa ruokintalinjan laakerin vaihto yhdessä osastossa. Rehunaluspaperi on itsestään hajoavaa ja toisessa hallissa paperi jo sopivasti lähtenyt hajoamaan, siitä linnut pitäneet huolen.

Hakkeentoimittaja ilmoittaa tuovansa hakevarastoon polttohaketta, hyvä näin että varastossa on tarpeeksi tavaraa lykättäväksi lämpökonttiin.  Täytän kurottajalla hakesäiliön ja sen jälkeen vielä tyhjään tuhkasäiliön.

Kurottajan ja muiden koneiden pesua ja huoltoa, otetaan nuorisosta kaikki irti ennen kuin huomenna starttaavat ulkomaan matkalle, ansaitulle sellaiselle. Tyttäret ja vävyt ovat meillä tilan töissä useasti vapaa-aikanaan ja kun omilta töiltään ehtivät. He mahdollistavat myös meille pienet hengähdystauot tilan ulkopuolelle tuuraamalla kanalassa ym. tilan töissä.

Fysikaalisessa hoidossa käynti jalkaterän kuntouttamisen merkeissä, tosin eihän sitä enää uudenveroiseksi saa. Puolitoista vuotta sitten lastausta aloitellessa kurottajan kauha putosi jalkaterän päälle murskaten varpaat ja jalkaterän sairaalakuntoon. Hyvä fyysinen pohjakunto ja suomalainen sisu kuitenkin edesauttaneet paranemista.

Iltakierrokset kanaloissa, rehun ja veden kulutus optimaalista. Pehku erinomainen ja linnuilla kaikki hyvin.

Rehunaluspapereiden ja ruokien levitys hoituu kätevästi .png

LAUANTAI

SÄÄTILA vesisadetta

Aamu alkaa tavanomaisilla kanalakierroksilla. Lisään rehunjakopapereille rehua myöhemmin tulleille untuvikoille. Vesilinjojen korkeuden säädöt molemmissa halleissa. Iltakierroksella huomio kiinnittyi nyt yhden osaston normaalia pienempään vedenkulutukseen, jota pitää seurata jatkuuko se vai tasoittuuko normaaliksi. Meillä kasvattajilla on onneksi matala kynnys soittaa Atria Siiven alkutuotannon väelle, jos jokin seikka kasvatuksessa jää mietityttämään. Niin nytkin yhteys Päivikkiin, mikäli tuo vedenkulutus ei tuosta korjaannu.

Illalla pihasaunan lämmitys ja muuten rauhallinen koti-ilta.

SUNNUNTAI

SÄÄTILA muutama aste pakkasta

Yöllä oli satanut lunta, maisema pitkästä aikaa valkoinen. Lumitöihinhän sitä ensi alkuun joutui, että pääsi päivän muihin töihin. Konevoimallahan tulosta tulee nopeasti, tosin emäntä haluaa kolata talon pihan ihan käsivoimin, jälki on kuulemma siistimpää kuin kauhalla/lanalla tehty :)

Kanalassa aamukierroksilla asennan puntarit paikoilleen. Tarkastan lämpötilakäyrät. Edelleen vettä kulunut vähemmän tällä yhdellä osastolla, joten huomenna soitto Atrialle. Himmennän toisella kasvatushallilla hieman valoja.

Iltakierroksen jälkeen vielä käynti lämpökontilla, jossa mennyt jousipurkain poikki. Maanantaina aamulla täytyy soittaa Ala-Talkkarille, ja pyytää huoltomiestä käymään ja tuomaan uuden jousipakan. Hienoa kun huolto löytyy läheltä.

Illalla saamme ystävä-pariskunnan iltakahville ja heidän kanssaan rupatellessa ilta vierähtääkin nopsasti.

 

Ylihuhtalan perhetila, Kauhava
Yrittäjät: Eino ja Eija-Liisa Huhtala

Tuotantosuunta: Broilerinkasvatus, lisäksi tilalla viljellään pääasiassa vehnää, joka syötetään omille linnuille. Viljelykierrossa myös ohra ja rehuherne.
Perustettu: v. 1860
Eläimiä tilalla: 80 000
Muuta erityistä: kolme aikuista tytärtä, jotka asuvat muualla.