Similän tila 2/2021

23.06.2021 12:07

Viimeisiä kylvöjä, urakointiruiskutuksia ja yllätys-huomionosoitus. Näitä piti sisällään Similän alkukesän viikko. 

Similän tilalla: 31.5.- 6.6.2021

MAANANTAI

Jokohan nyt jo olisi kylvöjen viimeinen viikko. Tuntuu sateet haittaavan tämän kevään kylvöjä aika lailla. Näin aina jälkeen päin ajattelee, että olisi vaan pitänyt heti jo ennen vappua alkaa kylvämään täysillä. Viime vuoden ensimmäiset kylvöt olivat mielessä ja nehän epäonnistuivat aika pahoin. Vielä kylvämättä olevat ovat olleet sängellä, ja ne ovat kuivuneet äestyskuntoon aika hitaasti. Lähdin itse lautasäestämään pintoja rikki viimeisistä ohramaista. Kylvämättä on vielä rypsit ja varhaisia Polartop- mallasohria. Näin loppukylvöajasta alkaa tulla kilometrejä, kun viimeiseksi jää aina kauimmaisena olevat ja pienimmät lohkot. Päiväsaavutus jää jo huomattavasti pienemmäksi kuin ensimmäisinä kylvöviikkoina. Kylvökuntoon tuli noin 12 ha. Ruokatauon jälkeen on Teams-palaveri, aiheena Viljatori ja sen käytettävyys. Taneli A-Rehulta oli meidän MTK:laisten kanssa keskustelemassa uusista päivityksistä ja mitä tarpeellisia ja tärkeitä kehityskohteita olisi tehtävä käytettävyyden parantamiseen.

Tarkoitus oli tälle vuodelle kylvää rapseja, mutta suunnitelmat muuttuivat ja vaihdoin ne Synthia-rypsiin, koska kylvöajankohta meni näin myöhälle. Kylvin koneellisen rypsiä ja illaksi lähdin ohran kylvölle, kun Matti ehti tulla tuomaan siemeniä ja lannoitteita kaukana sijaitsevalle pellolle.

simila_2_2021.jpg

TIISTAI

Kylvöt jatkuvat: aamusta ensin n.10 ha ohraa ja sitten vaihto taas rypsiin, jota oli n.10 ha. Lopuksi vielä koneellinen ohraa. Taisi tulla peltolohkojen määrässä ja kilometreinä kevään ennätyspäivä. Illalla Matti aloitti ensimmäisten vehnien ruiskutukset Broadway Starilla ja mukaan jo hieman korrensäädettä ja hivenaineita.

KESKIVIIKKO

Ohran ja rypsin kylvöt jatkuvat nyt Pukkalan-kylässä. Sänkipeltojen glyfosaattiruiskutukset ovat onnistuneet hyvin tänä keväänä, kun ovat saaneet vaikuttaa tarpeeksi kauan. Rypsit kylvän piensiemenlaatikosta ja ohrat isosta säiliöstä niin tuli samalla reissulla vähän enemmän hehtaareita. Tuli mukavasti taas tyyni ilta ja ruiskutukset jatkuivat loppujen vehnien ruiskutuksella.

simila_2_2021_pelto.jpg

TORSTAI

Aamuyöstä lähdin urakointiruiskutuksia suorittamaan. Ohjelmassa oli kahden asiakkaan ohralohkojen rikkaruohoruiskutukset. Eilen jo ajattelin, että kylvöt ovat ohi, mutta vielä tuli pari tilausta huomiselle niin aloitettu kylvökoneen pesu ja huolto siirtyi myöhempään ajankohtaan. Illalla oli Metsänhoitoyhdistys Etelä-Pohjanmaan valtuuston kokous Lapuan seurakuntaopistolla. Kokouksen asialistalla oli edellisen vuoden tilit ja toimintakertomus. Kokouksen aluksi oli mukava antaa kahdelle hyvälle työntekijälle pienet muistolahjat eläkkeelle siirtymisen johdosta. Sitten ihan yllätyksenä minäkin sain huomionosoituksen. Minulle annettiin MTK:n kultainen ansiomerkki. Metsäala on ollut aina lähellä sydäntä ja omalla kohdallani luottamustoimet alkoivat ensimmäiseksi metsänhoitoyhdistyksessä heti tilanpidon aloittamisen jälkeen.

simila_2_2021_palkinto.jpg

PERJANTAI

Päivä alkoi äestyksellä, ensin pari hehtaaria kylvökuntoon ja sitten kirkonkylälle 10 ha ohran kylvöön. Laihian uudet tiejärjestelyt haittaa suuresti näillä nykyaikaisilla maatalouskoneilla liikkumista. Renkaat ovat lujilla, kun ajourat ovat kapeampia kuin vieressä kulkeva korotettu pyörätie ja siksi joutuu ajamaan kiveyksien päälle. Onneksi pahin aamun työruuhkaliikenne oli jo ohi. Iltapäivällä sitten viimeisetkin ohrat maahan ja sen jälkeen olikin mukava lähteä lähimökkimme pihasaunaa lämmittämään. Mukava oli kavereiden kanssa vähän rentoutua.

LAUANTAI

Päivän ohjelmassa oli kylvökaluston pesua. Harrastan myös autosuunnistusta ja siihen on tullut rakenneltua uutta autoa. Iltapäivällä vaihdeltiin erilaisia jousia ja koitettiin löytää iskunvaimentimiin oikeita säätöjä. Hommaa ei saatu päätökseen, kun piti lähteä valmistautumaan Yo-juhlille lähtöön. Ensimmäisenä mentiin kummitytön juhliin. Koronarajoitukset vaikuttivat vielä juhlintaan ja osat juhlista olivat aikataulutettuja niin että ei ehditty ihan kaikkiin juhliin.

simila_2_2021_auto.jpg

SUNNUNTAI

Sunnuntai tuntuikin pitkästä aikaa oikein pyhäpäivältä. Heti aamusta ei ollutkaan mihinkään kiire. Mervi lähti Iltapäivällä Lapualle pelaamaan pesäpalloa ja minulle tuli hyvää aikaa hoitaa rästiin jääneitä kirjallisia töitä.

simila_2_2021_pesapallo.jpg

Similän tila, Laihia
Yrittäjä: Esa Similä. Viljelijä ollut vuodesta 1989. Luottamustoimet: MTK:n peltokasvit- valiokunta pj, Mhy Eteläpohjanmaa hallituksen pj, Laihian Energiaosuuskunta hallituksen pj, MTK metsävaltuuskunta vpj, Autourheilun kansallinen keskusliitto (AKK) hallituksen varajäsen, Suomen metsäsäätiö hallituksen varajäsen.

Tuotantosuunta: Viljanviljely. Pääasiassa mallasviljoja, eli kaura, ruis, ohra ja vehnä. Rehuviljat pääosin A-rehu, vaihtelee vuosittain. Hernettä on nyt muutama vuosi viljelty A-Rehulle. Tilan pinta-ala tällä hetkellä vuokramaineen 200 ha, lisäksi jonkun verran maatalouskoneurakointia. Kylvettävä ja puitava ala n. 350-400 ha vuosittain.

Muuta erityistä: Metsää noin 190 ha. Tilanpidon jälkeen toimin aluksi metsäkoneurakoitsijana. Tilan metsä ja peltopinta-ala on kasvanut noin puolella isännyyden aikana. Perhe on vahvasti mukana tilan töissä. Emäntä Mervi Partanen käy tilan ulkopuolella Vaasassa optikkona, vapaa-aikana kyntää, ajaa viljaa ja vastasi huomattavan osan viime kevään äestyksistä kun ehti koronarajoitusten vuoksi osallistua enemmän. Mervin lapset (Niko ja Emilia) asuu jo muualla. Omat lapset Matti ja Ida asuvat molemmat Laihialla ja kulkevat Vaasassa töissä, mutta auttavat maatilan töissä sen kun ehtivät, myös Idan poikakaveri on aktiivisesti apuna ja monena vuonna huolehtinut esim puinneista.

Lue tilan edellinen viikko tilalla -tarina täältä