Similän tila 1/2021

23.03.2021 08:51

Similän tilan vauhdikas viikko koostui mm. tuotantovaraston rakennustyömaasta, useasta etäpalaverista, kasvilajikohtaisista tuotantokustannuslaskelmista sekä vilja- ja hernenäytteistä. 

Similän tilalla: 15.2.- 20.2.2021

MAANANTAI

Maanantaiaamu alkoi rauhallisesti odotellen nosto-oviasentajia tuotantovarastorakennustyömaalle.

Sää ainakin suosi asentajia kun ei ollut enää kun -5 astetta pakkasta. Siihen ne hyvät jutut loppuikin kun nuoret asentajat saivat tehtyä itselleen työmaasta haasteellisen ja eivät saanet oven kiinnikkeitä sopimaan olemassa olevaan aukkoon ja joutuivat lähtemään pois. Onneksi myöhemmin tuli uudet ammattitaitoiset asentajat jotka saivat samat ovet ihan helposti paikalleen. Loppu hyvin kaikki hyvin. Menihän selvittäessä vaan yllättävän paljon aikaa. Siitä vapauduttuani totesin, että nyt on jo aika ottaa yhteyttä Pro Agrian neuvojaan ja alkaa tekemään kasvilajikohtaisia tuotantokustannuslaskelmia viime kesän viljasadosta.  Olihan se tiedossa, että viime vuoden sato jäi 20 % edellisestä ja kuivauskustannukset olivat yllättävän kovat, mutta eihän vuosittaisia laskelmia voi sivuuttaa. Aineistoa kerätessä alkoi tuntua siltä että kyllä se herneen viljely taas tänäkin vuonna on siellä kärkipäässä hyvän satonsa ansiosta, mutta tulokset tietysti näyttää sitten koko totuuden.

Toimistotöiden päätteeksi oli  mukava lähteä pienelle kelkka-ajelulle ja käydä tankilla toisella puolen Laihiaa Neste Puistohulmilla. Loppuilta meni sitten Matin kelkan telaston huollossa ja otettiin iskunvaimentajat irti huoltoon lähetettäväksi.

Similän-tila-2021_1

TIISTAI

Päivä alkoi projektimme kokouksella. Olen ollut mukana Luken projektissa: Smart Agri Hub, Value Added Grain Chain. Siinä on mukana kaksi tilaa Suomesta ja yksi Ruotsista.  Se on kaksivuotinen projekti ja alkaa olla loppusuoralla. Projektissa ollaan esim.  kerätty dataa koneista ja käytetystä työajasta, mukana on eri laitevalmistajia ja ohjelmistojen tietoja on kerätty ValueNet-verkon kautta jonka ansiosta eri ohjelmistot saadaan toimimaan synkronoituna ja tulevaisuudessa tietojen syöttö pitäisi yksinkertaistua eikä samoja tietoja tarvitsisi syöttää kun kerran ja jäisi tämä tietojen syöttö ohjelmasta toiseen historiaan. Tässä hankkeessa on laskettu myös lohkokohtaisia hiilijalanjälkiä ja pyritty saamaan digitaalinen jäljitettävyys-id kaikkien tilalla olevien  teknisten sovellusten kautta.

Tämän päivän kokouksen pääaiheena oli Code of Conduct eli Euroopan Unionin toimintasäännöt maataloutta koskevien tietojen jakamisesta sopimuksen nojalla. Keskusteltiin pitkään tuottajan asemasta ja oikeuksista tässä digitalisuuden maailmassa ja siitä kun kerätään minun tietoa (My Data) ja niistä kaikista tulee Big Dataa. Mutta kuka toimijoista oikeasti haluaa jakaa sitä tietoa myös takaisinpäin (Shared data) tuottajalle, että siitä hyötyisi jokainen ketjun osallisista.

Pienen lounastauon jälkeen lähdin keräämään kasaan kaikki vilja- ja hernenäytteet. Hietasen Vesa ohikulkiessaan lupasi tulla hakemaan näytteet idätettäväksi Ylistaroon missä Vesa toimii yrittäjänä entisissä koe-aseman tiloissa.

Ilta kului rakennuksen ulkovuorauslautoja maalatessa, että saataisiin halli lopultakin valmiiksi.

Similän-tila-2021_2

KESKIVIIKKO

Yöllä oli aika kova pakkanen (– 25)  ja päivä alkoi toimistossa Vilja-alan yhteistyöryhmän (VYR) viljamarkkinawebinaaria seuratessa. Kari Valonen ministeriöstä esitteli CAP- suunnitelmia ja valmisteluja. Seuraavaksi Kyösti Arovuori kertoi maatalouden tuottavuudesta ja tulonmuodostukseta. Sitten vielä puhuttiin kotimaan viljataseesta ja viljamarkkinoista meiltä ja muualta. Iltapäivällä vein auton huoltoon ja loppupäivä meni lautoja maalatessa. Illasta tein valmisteluja torstain kokoukseen.

Similän-tila-2021_3

TORSTAI

Aamupäivä meni taas toimistolla. Tilasin A-Rehun Tanelilta kuorman pellettiä.  Entinen hakevarasto purettiin uuden varaston alta ja siksi omat loput hakepuut on mettäs märkänä niin nyt oli hyvä hetki kokeilla pelletin polttoa stokerissa, tuntuu kuulemma tehoa olevan, saas nähdä. Seuraavaksi osallistuin Agri-Hubi – Maatilayritysten osaamisverkoston viestinnän työpajaan. AgriHubi käynnistyi vuodenvaihteessa edistämään maatilayritysten kannattavuutta ja kilpailukykyä.  AgriHubi kokoaa suomalaiset maatalousalan toimijat uudistamaan toimintatapoja. Hankkeen vetäjinä on MMM ja Luke. Tänään aiheina oli älymaatalous ja tietovarantojen tehokas hyödyntäminen. Hanke avaa puintiaikaan viljelijöille verkoston, jossa yhdessä voidaan pohtia onnistumisia ja vaihtaa tietoja. Lyhyen lounastauon jälkeen alkoi MTK:n Peltokasvit -valiokunnan kokous, jossa toimin puheenjohtajana. Kokouksessa käytiin läpi CAP-tukijärjestelmää peltokasvisektorin näkökulmasta. Viljan viennistä ja siihen liittyvästä logistiikasta käytiin keskustelua Suomen viljavan johtajan Pasi Lähdetien kanssa. Viljelijöitä on huolestuttanut Venäjältä tulevan viljan transitoliikenne Suomen kautta ja mitä se vaikuttaa meidän omien viljojen vientisuunnitelmiin. Sitten taas illasta maalattiin.

Similän-tila-2021_4

PERJANTAI

Tälle viikolle tuli kokouksia ihan riittävästi ja tänään aamupäivällä oli Metsänhoitoyhdistys Etelä-Pohjanmaan hallituksen kokous. Kokous oli järjestäytymiskokous ja minut valittiin jatkamaan hallituksen puheenjohtajana. Muita asioita oli uuden metsäneuvojan palkkaaminen Laihian Toimistolle ja MTK:n uuden jäsenmaksujärjestelmän eli Oivan tilannekatsaukseen. Iltapäiväksi oli sovittu tapaaminen kirjanpitäjän kanssa ja käytiin läpi veroilmoituksia ja allekirjoitettiin lomakkeet lähetettäviksi eteenpäin. Kotona odotti jo kuljetusliikkeen auto ja lastattiin siskon pojan kaurat meidän kuivaajalta rehutehtaalle vietäväksi. Lunta satoi taas ja vanhatkin oli vielä auraamatta niin ei muuta kun lana perään ja pikku aurauslenkille. Päivän lopuksi kävin vielä urakointihommissa ja kävin tyhjäämässä Laihian Maltaan lämpölaitoksen tuhkakontit ja kantolavan. Sitten koittikin pizzaperjantai.

Similän-tila-2021_5

LAUANTAI

Lauantaille jäi edellisen päivän laiskasti aurattujen lumien loppusiivousta ja pyryn takia piti vielä muutama lisäpihakin käydä auraamassa puhtaaksi. Loppupäivä meni mukavasti harrasteautojen kanssa puuhaillessa.

 

Similän tila, Laihia
Yrittäjä: Esa Similä. Viljelijä ollut vuodesta 1989. Luottamustoimet: MTK:n peltokasvit- valiokunta pj, Mhy Eteläpohjanmaa hallituksen pj, Laihian Energiaosuuskunta hallituksen pj, MTK metsävaltuuskunta vpj, Autourheilun kansallinen keskusliitto (AKK) hallituksen varajäsen, Suomen metsäsäätiö hallituksen varajäsen.

Tuotantosuunta: Viljanviljely. Pääasiassa mallasviljoja, eli kaura, ruis, ohra ja vehnä. Rehuviljat pääosin A-rehu, vaihtelee vuosittain. Hernettä on nyt muutama vuosi viljelty A-Rehulle. Tilan pinta-ala tällä hetkellä vuokramaineen 200 ha, lisäksi jonkun verran maatalouskoneurakointia. Kylvettävä ja puitava ala n. 350-400 ha vuosittain.

Muuta erityistä: Metsää noin 190 ha. Tilanpidon jälkeen toimin aluksi metsäkoneurakoitsijana. Tilan metsä ja peltopinta-ala on kasvanut noin puolella isännyyden aikana. Perhe on vahvasti mukana tilan töissä. Emäntä Mervi Partanen käy tilan ulkopuolella Vaasassa optikkona, vapaa-aikana kyntää, ajaa viljaa ja vastasi huomattavan osan viime kevään äestyksistä kun ehti koronarajoitusten vuoksi osallistua enemmän. Mervin lapset (Niko ja Emilia) asuu jo muualla. Omat lapset Matti ja Ida asuvat molemmat Laihialla ja kulkevat Vaasassa töissä, mutta auttavat maatilan töissä sen kun ehtivät, myös Idan poikakaveri on aktiivisesti apuna ja monena vuonna huolehtinut esim puinneista.



Lue täältä kaikki viikko tilalla -tarinat