Saunamäen tila 4/2021

20.12.2021 10:36

Touhukas viikko Saunamäen tilalla sujui emokanojen siirron merkeissä. Hyvällä porukalla ja tutuilla rutiineilla työ käy sujuvasti. Töiden lomassa ehdittiin hoitaa myös jouluvalmisteluita.

Saunamäen tilalla 13. – 19.12.2021

MAANANTAI
Sää: pilvistä, keli nollassa

Tällä viikolla on erityistä ohjelmaa tiedossa, kun tilalle alkaa uusien emokanojen siirto kasvattamosta. Sitten viimeisen päivityksen on kanalat tyhjätty, siivottu, pesty, desinfioitu ja huollettu uutta kanaerää varten. Kanaerät saapuvat yleensä näinä samoina viikkoina joulukuun aikana, kanat siirretään osasto kerrallaan ja kukot kahdessa erässä, kaikkiaan siirtopäiviä on kuusi. Viime viikolla on tullut jo ensimmäisen lauman kukot uudelle puolelle, totuttelemaan uuteen kanalaansa.

Ensimmäisenä aamulla onkin kukkojen ruokinta ja menen Sirpan kaveriksi sinne. Ruokinta sujuu hyvin ja uudet kukkopojat löytävät jo rehunsa ja paikkansa. Kukoilla on omat ruokintalinjansa ja kukot tuodaan kanalaan 4-5 päivää ennen kanoja, että ne tottuvat ruokkijoihin ja kanalaan rauhassa ennen kanojen tuloa. Nuoriso meni vanhalle puolelle tekemään vielä viimeisiä valmisteluja mm. kutteripaalien levitystä.

Kun kukkopojat ovat saaneet rauhassa syödä rehunsa aletaan valmistautumaan kanojen vastaanottoon. Kukkoruokkijat nostetaan ylös ja kanalan lattia puhdistetaan kutterista, niin on helpompi työntää pumppukärryllä kontteja sisään.

Puolenpäivän aikaan saapuu ensimmäinen kuorma pihaan ja Tapani aloittaa nostelemaan kontteja sisälle halliin. Minä ja Frans siirrämme ne siitä pumppukärryillä eteenpäin halliin. Kanoja aletaan heti purkamaan ja rokottamaan kuljetuslaatikoista. Hommaan on tullut avuksi monta ihmistä, kolmelta tilalta tuottajakollegoja sekä lastausporukkaa. Kaikkiaan hommassa on mukana 14 henkilöä. Meille kananuorikot tulevat Atrian omasta kasvattamosta ja ne ovat siirtohetkellä 18 viikkoisia.

Hommassa vierähtää vajaa 3 tuntia ja kaikki osaston linnut on sisällä. Rupeaman päätteeksi koko porukka kokoontuu Sirpan laittamalle lounaalle. Lounaan jälkeen me menemme omalla porukalla levittämään halliin kutterit sekä laskemaan ruokkijat alas ja asentamaan päiväsiilot paikoilleen. Kun laitteet on saatu paikoilleen jään ajamaan vielä rehut päiväsiiloihin aamuksi, täyttö hoituu kyllä automaattisesti, mutta valvon ne aina ensimmäisillä kerroilla jos sattuu jotain yllättävää. Sirpa alkoi valmistelemaan vielä huomisen muonitusta. Ensimmäinen siirtopäivä meni hienosti ja huomenna jatketaan.

Saunamaen-tila-4-2021.jpg

Saunamaen-tila-4-2021-1.jpg

TIISTAI
Sää: puolipilvistä, +1

Päivän kulku on hyvin mennessään eilisen kaltainen, tänään tuodaan ensimmäisen lauman toinen osasto. Aamupalan jälkeen Sirpa, Tapani ja minä aloitetaan päivä kukkojen ja kanojen ruokinnalla. Ensimmäisellä ruokintakerralla varmistetaan ja tarkistetaan kaikkien ruokkijoiden toiminta ja ettei rehua ei vuoda mistään. Kanat oppivat melko nopeasti syömään erilaisista ruokkioista, kukoilla oppiminen on vaikeampaa. Ruokinta sujui hyvin ja kaikki toimii.

Emilia ja Frans tulevat vähän myöhemmin ja aloittavat toisen hallin valmistelun kanojen tuloon. Lämmennyt keli on sulattanut pihat tosi liukkaiksi ja Tapani hiekoitti pihoja. Ensimmäinen kuorma saapuu samaan aikaan kuin eilen ja porukkakin on lähes sama, meidän Tarmo-pojalla vahvistettuna. Homma sujuu eilisen harjoituksen jälkeen vieläkin rivakammin. Lounaan jälkeen menemme vielä laittamaan hallin kuntoon huomista ruokintaa varten ja valmistaudumme huomiseen kukkojen siirtoon. Tapani jäi valvomaan puolestani rehunjakoa ja minä pääsin lähtemään raveihin.

Saunamaen-tila-4-2021-2.jpg

Saunamaen-tila-4-2021-3.jpg

KESKIVIIKKO
Sää: puolipilvinen, +0

Tänään tuodaan toisen lauman kukot vanhalle puolelle puoliltapäivin. Sitä ennen aamupäivällä ruokimme uudenpään linnut. Edellisenä päivänä tuodut syövät jo hyvin ja toisen hallinkin ekaruokinta onnistuu hyvin. Juoksutamme vielä raikkaat vedet nippalinjoihin valmiiksi uusille kukoille.

Kukkokuorma saapuu 11.30. Nostelemme kontit sisälle Tapanin ja Fransin kanssa. Jöllöstä tulee myös Vincent, Ari ja Janne. Vincent ja Sirpa menevät edellä ja punnitsevat joka kontista yhden laatikon. Punnituksella todetaan kukkojen keskipaino ja hajonta, tuloksen mukaan määräytyy kukkojen laatuhinnoittelu. Kukkojen hyvä laatu on tärkeä tekijä koko lauman hyvän untuvikkosaannon toteutumiseen. Kukot saatiin sisälle reippaasti ja lopuksi vielä levittelimme uudet kutterit lattialle ja laitoimme ruokkijat valmiiksi aamuksi.

Kanalatöiden jälkeen juhlistimme Siljan syntymäpäivää kakkukahvien ja lahjomisten kera. Illalla oli myös Siljan musiikkiopiston päätöskonsertti, Sirpa lähti mukaan koska tilaisuuteen sai osallistua vain yksi perheenjäsen joten en päässyt mukaan. Kävin vielä iltakäynnillä kanalassa ja huomasin, ettei yhteen kukkolinjaan ole mennyt rehua. Pienen vianetsintäsession jälkeen totesin rehuventtiilin moottorin mennen rikki, avasin venttiilin käsin ja ajoin rehut siiloon aamuksi.

Saunamaen-tila-4-2021-4.jpg

TORSTAI
Sää: pilvistä, +0

Tämä päivä on edellisiä rauhallisempi, aamulla menen Fransin kanssa kanalaan ja Sirpa lähtee asioille aamupäiväksi. Ruokimme eilen tullet kukot ensimmäisen kerran, kukot tarvitsevat aina ensimmäisinä  päivinä hieman ohjausta, että ne oppivat menemään ruokkijoille ja jakaantuisivat tasaisesti. Kukkojen hyvä matkaanlähtö on tärkeää tulevan kasvun ja kehityksen varmistamiseksi. Ruokintojen jälkeen korjasimme eilen rikkoutuneen rehuventtiilin.

Iltapäivällä punnitsimme Sirpan ja Fransin kanssa uudenpään kukot ensimmäisen kerran. Kukot punnitaan otoksena käsin joka viikko, näin voidaan seurata tarkasti painonkehitystä ja tasaisuutta sekä kukkojen kuntoa, nyt punnitsimme 320 kukkoa. Kanojen punnituksen hoitaa automaattivaaka, mutta alkuviikkoina niitäkin käsi-punnitaan säännöllisesti kehityksen seuraamiseksi. Kanalan jälkeen hiekoittelin vielä vähän pihoja ja täytin hakesiilon.

Illalla kuskasin Tarmoa harkkoihin ja välissä kävin iltakierrolla. Sirpa teki joululeipomuksia ja tuvassa leijui piparien tuoksu. 

PERJANTAI
Sää: puolipilvinen, -1     

Tänään ohjelmassa on toisen lauman laatupunnitus Jöllössä. Aamulla menen Sirpan kanssa ruokkimaan linnut. Kaikki hoituu hyvin ja kanat on oppineet nopeasti syömään.

Lounaan jälkeen lähdemme tekemään laatupunnitusta Jöllöön eli Atrian nuorikkokasvattamoon. Arin, Jannen ja Vincentin kanssa punnitsemme otoksen laumasta, punnitustuloksen perusteella määritetään nuorikkojen laatuhinnoittelu. Käynnin aikana havainnoidaan myös kanalan olosuhteet ja kuullaan lauman kasvatusajan havainnot. Rupeaman jälkeen juodaan tietysti hyvin maistuvat pullakahvit.

Jäimme Sirpan kanssa vielä Seinäjoelle asioille ja Tapani hoiti kanalan kiertämiset iltapäivällä. 

LAUANTAI
Sää: puolipilvinen, -1

Teimme Tapanin kanssa aamupäivän kanalatyöt. Ruokintojen jälkeen Tarmo ja Silja tulivat myös kanalaan. Vanhalla puolella on kanoilla ketjuruokkijat, ruokkijat ovat pesujen jälkeen kuivat ja hieman ruosteessa, joten niihin on hyvä laittaa rehua ja pyörittää niitä liukkaammiksi niin ensimmäinen ruokintakerta sujuu helpommin. Tämän homman on meidän lapsemme tehneet jo vuosia ja on näin muodostunut perinteeksi.

Iltapäivällä Sirpa ja Tapani tekivät ulkona rästihommia. Minä ja Silja lähdimme Seinäjoelle Jouluostoksille ja samalla harjoittelemaan kaupunkiajoa ennen tulevaa inssiajoa. Illalla rentouduttiin saunoen.

Saunamaen-tila-4-2021-5.jpg

SUNNUNTAI
Sää: pilvistä, -2

Tänään ei kanalatöiden lisäksi ollut mitään erikoista. Minä kirjoittelen tätä viimeistä viikkotarinaa loppuun ja Sirpa touhuaa joulua ja valmistautuu ensiviikon kanojen tuloon, maanantaina ja tiistaina siirretään toinen lauma meille ja sitten kaikki linnut on kotona.

Viikko on ollut aika kiireinen mutta kaikki on sujunut hyvin. On hienoa kun saa toimia hyvän porukan kanssa, joka tietää mitä tehdään ja hommat sujuu rutiinilla.

Uusien kanojen tulo on aina vähän jännittävää aikaa. Uusien kanojen myötä meidän tilalla alkaa aina uusi vuodenkierto. Kanojen kasvatusaika jatkuu meillä vielä muutaman viikon ja sen aikana luodaan pohja hyvälle munatuotannolle ja haudonnoille, tulokset nähdään kuitenkin vasta viikkojen ja kuukausien päästä.

Vaikka tuotannossa toivottavasti onnistuisi hyvin, synkkiä pilviä taivaalle kuitenkin nostaa tuotantokustannusten raju nousu, joka nyt kurittaa maataloutta ja lihantuotantoa. Tulevaisuudesta voi varmasti ennustaa vain sen, että tällaiset äkilliset ja rajut muutokset tulevat jäädäkseen. Tällaisten uhkien torjuntaan olisi luotava toimivat hinnoittelumekanismit, että kaikki arvoketjun toimijat ottaisivat iskua vastaan. Tuottajien ja jalostavan teollisuuden kantokyky ei yksin riitä. Oikeudenmukaisempi tulonjako koko ruokaketjussa on myös pakko saavuttaa.

Tämän viimeisen viikkotarinan myötä kiitän lukijoita.

Saunamäen perhetila Ilmajoelta toivottaa kaikille hyvää joulua  ja onnellista uutta vuotta 2022!

 

Saunamäen tila, Ilmajoki
Yrittäjät: Sirpa ja Anssi Saunamäki

Tuotantosuunta: Broileremot, munittamo
Perustettu: v. 1928
Eläimiä tilalla: 30 000
Muuta erityistä: Rehukauran viljely omille linnuille, muiden rehuviljojen ja -herneen viljely

Lue tilan edellinen viikko tilalla -tarina täältä