Rannan tila 1/2019

Hiilinieluksi pyrkiminen on järkevää, koska hyvä kasvukunto ja suuri sato on tavoitteena aina viljelyssä

 

Rannan tilalla 11.2-17.2.

MAANANTAI

Säätila - Pilvinen ja loskainen suojasää (+1) 
Fiilis - Perusmaanantai  

Tänään tilallamme tehtiin viljatilan raskaampia töitä, eli päivä meni kotikonttorilla. Kevät tulee yllättävän vauhdikkaasti ja ensi kuun jälkeen on jo huhtikuu. Tilallamme tämä aika vuodesta on tyypillisesti veroilmoitusten ja viljelysuunnitelmien teon aikaa ja niin tänäkin vuonna. Ensi kevään kylvöt ja muut toimenpiteet on suunniteltava hyvissä ajoin ja mahdollisimman tarkasti. 

Viljelysuunnitelma muodostuu tänä vuonna paljolti 5 vuotisen viljelykiertosuunnitelman pohjalta ja kylvöön tulee ohraa, kauraa ja vehnää. Syksyn hyvien kylvöolosuhteiden ansiosta tilalla kokeillaan myös syysvehnää pienellä alalla. Öljykasvit jäänee tänä vuonna väliin, koska aiempina vuosia öljykasveja on ollut paljon kylvössä ja on vaikeaa löytää sellaista lohkoa, joka olisi sopiva rypsille, mutta ei ole ollut rypsillä viimeisen 5 vuoden aikana. 

Todennäköisesti osalle lohkoista laitetaan myös viherlannoitusnurmea, riippuen vähän kevään olosuhteista. 

Lajikevalintoja viilataan tänäkin vuonna hieman uuteen uskoon. Markkinoille on tullut melko monta hyvää ja mielenkiintoista aikaista lajiketta niin ohrassa, vehnässä kuin kaurassakin. Useaa näistä lajikkeista kokeiltiin viime vuonna ja muutamasta otettiin TOS-siemen tälle kaudelle. Katsotaan sitten ensi kesän jälkeen, mitkä lajikkeet jäävät viljelyyn pitemmäksi aikaa. 

Kotikonttorilla päivät sujuu nopeasti ja viljelysuunnitelma saatiin hyvään alkuun. Harvoin suunnitelmaa kuitenkaan saa päivässä valmiiksi, koska työ tyypillisesti versoilee hieman sivuhommia, kuten kasvinsuojeluaineiden ja lannoitteiden tarjouspyyntöjen kirjoittelua. Eipä onneksi vielä ole kiire pellolle. 

Ilta meni tyypilliseen ruuhkavuosien tapaan lasten kanssa puuhatessa. Läksyissä auttamisessa ja leikeissä mukana pyöriessä. 

image8jgc6.png


TIISTAI

Säätila -  Vaihteleva, illalla kylmää 
Fiilis- Vaihteleva sekin  

Tilallamme on aikanaan ollut porsastuotantoa, josta luovuttiin vuosituhannen vaihteessa. Rakennukset ovat kuitenkin kohtuullisen hyväkuntoisia ja niissä on pidetty peruslämpö päällä vaikka käyttö on osalle rakennuksia ollut hyvinkin pientä. Nyt kuitenkin tälle vähemmän käytetylle osalle on päätetty tehdä jotakin. Tilat tyhjennettiin sinne kertyneestä rojusta ja seinät kalkittiin muutamaan kertaan. Kummasti vanhastakin tilasta saa siistin näköistä kun hieman viitsii, nähdä vaivaa. 

Kalkitsemisen ja maalauksen jälkeen seinät jouduttiin jättää kuivumaan ja siivottua rojua vietiin hyötykäyttöasemalle. Päivä tuntuu olevan melko lyhyt tämmöisissä töissä ja ennen kuin sitä huomaakaan on kello vierähtänyt jo viiteen.  

Illan ohjelmana oli tänään paikallisen Lantmännen Agron järjestämä “Kannattavan viljelyn ilta”. Illan mittaan eri esiintyjät kävivät läpi kasvinsuojeluun ja viljamarkkinoihin liittyviä tärkeitä teemoja ja olihan se mukava nähdä tuttuja viljelijöitä ja kaupan väkeä vähän rennommissakin merkeissä. 

KESKIVIIKKO

Säätila - Lämmin ja kuurosateinen 
Fiilis - Vähän harmaa  

Keskiviikkona vanhan sikalan osat seinät olivat kuivaneet ja remontti sai jatkoa. Rakensimme hyllytilaa ja pöytäpintaan helpottamaan varastotilannetta ja josko nyt sitten tavarat löytäisivät paikkansa hieman paremmin. Remonttihommissa meni kätevästi iltapäivään asti ja loppupäiväksi olikin taas luvassa konttorihommia.  

Tällä kertaa konttorihommat liittyivät toki enemmän muuhun liiketoimintaan kuin maatalouteen, mutta mielenkiintoinen iltapäivä yhtä kaikki. 

TORSTAI 

Säätila - Lämmin ja keväinen 
Fiilis - Väsynyt mutta innostunut 

Herätys oli tänä aamuna melko varhain, koska tänään kulku suuntautui kohti Hämeenlinnaa ja VYR:n jokavuotista seminaaria. Viime vuosi taisi jäädä välistä, mutta muuten on kyllä joka vuosi tullut käytyä seminaarissa. Aiheet olivat tänäkin vuonna hyviä ja erityisen innolla odotin Reijo Karhisen esitystä maatalouden kannattavuuden selvityksestä. 

Päivä oli muutenkin täynnä erinomaisia esityksiä mm. sertifioidun siemenen käytöstä, lajikkeiden kehityksestä, muutoksista kasvinsuojeluaineiden tehoaineissa ja Tuomas Mattilan erinomainen esitys pellosta hiilinieluna. 

Esitysten välissä ehti nähdä tuttuja niin viljelijöiden kuin teollisuuden puolelta ja näkyipä siellä tuttuja myös A-Rehun pisteellä (kiitoksia vaan erinomaisesta reseptikirjasta!). 

Päivästä jäi parhaiten mieleen Karhisen ja Mattilan esitykset.  

Mattilan hiilinieluasia oikeastaan juuri siksi, että oikein ja hyviä viljelytapoja noudattaen pelto toimii hiilinieluna varsin helposti ja hiilinieluksi pyrkiminen on oikeastaan järkevää, koska hyvä kasvukunto ja suuri sato on hyvä olla tavoitteena aina viljelyssä. Omassa viljelyssä on varsin helppo toimia esityksen pääteemojen mukaisesti. Kevät ja kevytmuokkaus onnistuu tällä alueella varsin hyvin ja kerääjäkasveista (ympärivuotinen kasvipeite) on hyvä kokemuksia vuosien varrelta kertynyt. Myös syysviljoja on tilallamme viljelty lähes joka vuonna (lukuunottamatta 2017, tietenkin). Näilläkin muutamilla toimilla on kuitenkin vaikutusta sekä satotasoon, että hiilinieluun. Saa nähdä mitä seuraava kausi tukipolitiikassa tuo mukanaan tähän aiheeseen. 

Karhisen esityksessä käytiin läpi syitä maatalouden yrittäjätulon huonoon jamaan ja keinoja miten suosta noustaan. Vähän oikeastaan huvitti kun näki kuvaajan siitä miten nopeasti yrittäjätulo on pudonnut 2011 jälkeen, aikoinaan kun tuli tilanpito aloitettua nimenomaan 2011 toukokuussa. Karhisen esittämät keinot yrittäjätulon nostamiseen kuulosti varsin järkevältä. Erityisesti ehdotus näennäisviljelyn kitkemisestä lämmitti sydäntä, koska itsellä on nimenomaan pyrkimys tuottaa raaka-ainetta rehu- ja elintarviketeollisuuteen ja kaikenlainen maan tarpeeton tyhjäkäynti on mielestäni turhaa. erityinen kirosana on suojavyöhykenurmi, jonka avulla on monta hehtaaria viljelyskelpoista maata pilattu pikavoittojen toivossa. 

Paluumatkalla kotiin pysähdyin vielä hakemaan lapsille tuliaisiksi legoja ja kotona olikin innokkaat rakentajat heti valmiina rakennushommiin. Itsellä alkoi kyllä jo hieman väsy painaa, sen verran intensiivinen päivä oli kyseessä.

PERJANTAI

Säätila -Keväisen lämmin 
Fiilis - Hyvä  

Koitti perjantai-aamu ja tänään oli luvassa viljakuorman lastaus ja kippaus A-rehulle. Aamulla kuitenkin näytti siltä, että Suomen talvi oli taas heittänyt melkoisen haasteen maajussille. Tiet ja pihat olivat nimittäin vaarallisen liukkaita, oli oikea “pääkallokeli”.  

Onneksi pihan nurkasta löytyi vielä viime kesältä jäänyttä salaojahiekkaa. 

Kasasta sai kuin saikin pari kauhallista hiekkaa irtoamaan ja se riitti pihan ja kotitien hiekoitukseen. Vielä ennen vilja-auton tuloa piti varmistaa, että viljaruuvi toimii ja kaikki tarvittavat putket oli paikoillaan.  

Serixin puoliperän kuljettaja soittikin hyvissä ajoin, että pääsee puolen päivän aikaan perille ja totutusti auto saapuikin sovittuun aikaan paikalle. Lastaustyötä hieman hidasti se, että siilo oli varustettu hieman alamittaisella viljaruuvilla, mutta kuorma saatiin kuitenkin kyytiin parin tunnin odottelun jälkeen. Kuljettaja ehti hyvin A-Rehun Koskenkorvan tehtaalle ennen kippiaikaa klo 18.00. Hyvin meni kaiken kaikkiaan koko homma ja taas saatiin laadukasta ohraa kotimaisten karjatilojen tarpeeseen. Hyvä me! 

Sitten voitiinkin pikkuhiljaa rauhoittua viikonlopun viettoon. 

image9kr06.png

LAUANTAI

Säätila - Aurinkoinen ja keväisen lämmin 
Fiilis - kohtalaisen hyvä  

Viikonlopun vietto käsitti tällä kertaa lisää toimistohommia. Visut saivat tällä kertaa jäädä odottamaan tulevaisuutta ja tarjouksia lannoitteista ja kasvinsuojeluaineista. Tänään oli vuorossa kirjanpitojen viimeistelyt veroilmoitusta varten. Tilallamme tehdään kolme kirjanpitoa; maatalouden, metsätalouden ja isännän toiminimen. Kirjanpidot tuli valmiiksi lauantain aikana ja ALV-ilmoitukset menivät etiäpäin kohtuullisen hyvissä ajoin tänä vuonna. Haluamme tehdä kirjanpitomme itse, koska silloin jää varmasti paras kuva itselle talouden toiminnasta ja voimme tarkemmin hahmottaa talouden tilan. Kirjanpito-ohjelmistot ovat myös tänä päivänä niin kattavia ja helppokäyttöisiä, että kohtuullisen hyvät analyysit onnistuvat ihan oman tilan voimin. Mikäli jotain talouden osa-aluetta joudutaan analysoimaan tarkemmin, pyritään apuja kysymään asiantuntija-palveluiden kautta. 

Toimistollapa se päivä jälleen vierähti ja jäljelle jäi päivän töistä enää pihasaunan lämmitys -  tulihan se vapaa hetki viimein.  

SUNNUNTAI

Säätila - Aurinkoinen ja pikkupakkanen 
Fiilis - Hyvä  

Sunnuntain saikin sitten viettää melko rennoissa merkeissä. Kummempaa ohjelmaa ei ollut, kerrankin oli aikaa leikkiä muksujen kanssa ulkona ja nauttia kauniista kevätsäästä. Lumet ovat tällä alueella sulaneet vauhdilla ja toiveissa on, että taimikon hoitoja pääsisi vielä jatkamaan kevään mittaan. Alkutalvesta olikin erinomaiset kelit tanssia raivaussahan kanssa ja urakkaa jäi vielä keväällekin.  

 

Tilamme sijaitsee Kauhajoella Ikkeläjärven kylässä. Tilan tuotantosuuntana on kasvinviljely. Yrittäjäperheeseen kuuluu Niko ja Johanna sekä lapset Sanni 8v ja Jenny 4v. Tilan viljelypinta-ala vuokramaineen on tällä hetkellä noin 167 hehtaaria ja pääasiallinen kasvi on ohra, mutta myös kauraa, vehnää ja syysviljoja on kylvössä. Öljykasvien viljelyssä on lyhyt tauko, mutta aiempina vuosina niitä on ollut hyvinkin runsaasti viljelyssä.
Tilalla panostetaan viljanviljelyyn hyvin voimakkaasti ja maiden kasvukunnosta pyritään huolehtimaan vuosittaisilla kalkituksilla ja vesitalouden parannuksilla. Viljamarkkinoita seurataan myös aktiivisesti ja tilalla pyritään tuottamaan viljaa markkinalähtöisesti, eli tuotetaan sitä mille on kysyntää ja mistä saatava voitto on suurin tuotantokustannukset huomioiden.