Rannan tila 4/2019

Lokakuussa Rannan tilalla syystyöt lähestyivät loppua

Rannan tilalla 21.10-26.10.

MAANANTAI

Säätila: Syksyinen
Fiilis: 😕

Tosiaan puinnit ovat olleet maalissa kohta kuukauden päivät ja hyvä niin. Satotasossa jäätiin viime vuoden hyvästä sadosta hieman, mutta satotaso pysynee pitkän ajan keskiarvon tasolla. Rukiista tuli erinomainen sato ja vehnästä kohtuullinen. Ohra kärsi tällä suunnalla kuivuudesta todella pahasti, jopa pahemmin kuin viime vuonna. Kaura sen sijaa tuotti lähestulkoon ennätyssadon. Eli tuntuu siltä, että puinnit menivät meillä aivan päinvastoin kuin muualla suomessa. Kelithän eivät olleet syyskuulla enää oikein minkäänmoiset ja puinteja jouduttiin tekemään hyvinkin märissä olosuhteissa. Täytyy olla kuitenkin tyytyväinen ja muistella kauhulla 2017 vuotta, jolloin tässä vaiheessa puinnit olivat vielä pahasti kesken. 

Syystyöt on päästy aloittamaan ja kultivointi on työn alla maanantain ratoksi. Pellot vaikuttavat olevan vielä melko kuivassa kunnossa, vaikka vettä on taivaalta ripsinyt tämän tästä. Tavoitteena on saada 80% kasvipeitteellisyys ja kevytmuokattua maatahan saa olla 20% kasvipeitteisestä alasta, joten kaikki kortit on hyödynnettävä. useana vuonna on toimittu siten, että syysviljat, kevytmuokkaus ja kyntö on riittänyt syksyllä siihen, että kevään työtaakkaa on saatu kevennettyä siedettäväksi. Maat tällä alueella toimii varsin hyvin kevätkyntönäkin, joskus jopa syyskyntöä paremmin.  

image76bo.png

TIISTAI

Säätila: Yhtä syksyinen kuin eilen
Fiilis: 😕

Kultivoinnit jatkuvat vielä tämän päivän ja siinähän koko päivä saadaankin kulumaan rattoisasti. Osalle tilan maista kultivointi sopii hyvin, mutta kevyemmät multamaat aiheuttavat melkoista tuskaa ja juolavehnän viihtyessä multamailla, tilanne alkaa olla tukala. Raskaat maat toimivat hyvin ja niissä myös juolavehnää on varsin vähän. osaltaan kultivoinnin työjälkeä parantaa myös se, että vilja on puitu lyhyeen sänkeen, ainakin silloin kun kasvusto on ollut kuivaa.  

Tämän päivän jälkeen kultivaattorin sai pestä ja rasvata talvisäilytykseen ja vaihtaa aurat traktorin perään. Aikanaan tilan isännöintiä aloittaessa tuli siirryttyä kääntömallin auroihin ja onhan nuo melko mukavat sopivilla lohkoilla. Keväisin kyntäminen jää monesti vanhan isännän hommiksi kylvökiireiden keskellä, ja syksyllä onkin mukavaa, kun pääsee itsekin rauhassa kyntämään. Tiistaina ei valtavia hehtaarimääriä ehditty vielä kyntämään, mutta aurat saatiin sopiviin säätöihin. Tästä on hyvä jatkaa.

KESKIVIIKKO

Säätila: Aurinkoinen ja melko lämmin
Fiilis: 😊

Harmittavasti syksyn kauneimmat kelit osuvat päivälle, jolloin on vuorossa insinöörihommat. Päivä kuluu palavereissa, mutta kotimatkalla ehtii hieman käydä katsomassa, miten syysviljat voivat. Tilallamme on tänä vuonna kylvössä syysviljoista ainoastaan ruista. Rukiista on onneksi sopimus plakkarissa ja ilman sopimusta olisikin siemenet melko varmasti jääneet pussiin odottamaan parempia aikoja, niin kuin varmasti todella monella tilalla jäikin.  

Rukiit voivat melko hyvin vaikka ovatkin melkoisen määrän jäljissä viime vuoden kasvustoja. orastuminen onnistui kohtuullisen hyvin, vaikka kylvöolosuhteet olivat varsin märät ja lämpösummaa on tänä syksynä kertynyt mielestäni poikkeuksellisen vähän. Toivotaan sopivaa talvea syysviljoille. 

imageuckzj.png

TORSTAI

Säätila: Kohtuullisen mukava syyskeli
Fiilis: 😊

Kyntöpäivä jälleen kerran. Tänään kynnössä on lohkot, joihin on tarkoitus kylvää hernettä ensi keväällä. Herneen viljelyä on tullut pohdittua jo parin vuoden ajan ja ehkä on tullut aika kokeilla meidänkin tilallamme, miten herne onnistuu. tilalla on historiassa joskus hernettä viljeltykin, mutta kokemukset siitä eivät olleet erityisen hyviä. Lajikkeet ovat onneksi ottaneet aimo harppauksen eteenpäin, eikä puinti ole enää tyylillä ”lakohernettä räntäsateessa” 

Lajikkeeksi valitaan todennäköisesti Astronaute ja tarkoitus on luonnollisesti tuottaa rehua ja siementä omaan käyttöön. Herneen lannoituksen kanssa on vielä hieman arpomista, mutta eiköhän se talven mittaan ala hahmottua sopivaksi. 

Kyntöpäivänä saatiin varsin hyvin hehtaareita mustaksi ja huomenna jatketaan vielä lisää.

PERJANTAI

Säätila: Sateinen
Fiilis: 😊

Tänään oli tarkoitus kyntää loput hernemaat ja aloitella hieman muiden maiden kyntöä. Kelit näyttävät pakastuvan nopeasti seuraavalla viikolla ja näyttää hieman jo luntakin satavan alkuviikosta. Näyttää siis siltä, että syystyöt alkavat lähetä loppuaan. Toisaalta ihan hyvä, että talvi tulee jossain kohtaa, tuskin sitä muuten osaisikaan syystöitä lopettaa. Tuntuu, että aina on jossain jotain kuopsuttamista, vaikka kynnöt ja muut olisivatkin jo maalissa. 

Tänään kuitenkin päästiin aloittelemaan muiden maiden kyntöjä ja näyttäisi, että varsin hyvin päästään maaliin ennen pakkasia. 

imagewu47l.png

LAUANTAI

Säätila: Aurinkoinen
Fiilis: 😊

Vapaapäivä osui lauantaille. Perhepiirissä vietettiin syntymäpäivää ja tänään sai maajussikin vaihtaa työvaatteet kravattiin. mukava tauko kiireiden keskellä ja mukava vähän juhlistaa ja nähdä sukulaisia.  

Lauantai-iltapäivällä/illalla ei enää viitsinyt lähteä kyntämään, koska sääennustekin näytti, ettei sunnuntaina suurempia lumisateita ole luvassa. jospa sitä huomenna saadaan syystyöt pellon osalta valmiiksi ja saa lopettaa säätiedotusten tuijottamisen tältä vuotta. 

SUNNUNTAI

Säätila: Kylmä ja ensimmäiset lumihiutaleet nähty
Fiilis: 😊

Viimeiset kynnöt osuivat sopivasti jo melko kylmään keliin. Traktorin tankissa on vielä kesälaatua, mutta onneksi loppusyksyn kesälaatu toimii vielä pikkupakkasilla. Viimeiset kynnöt tehdään niille pelloille, joihin on tarkoitus kylvää syysviljoja ensi syksynä, eli keväällä niille on päästävä mahdollisimman nopeasti kylvämään aikaista ohraa.  

Aikainen ohra on ollut monesti kierrossa ennen syysviljoja ja tyypillisesti se on onnistuttu puimaan siten, että rukiin kylvökin on päästy tekemään elokuun aikana. tänä syksynä tilanne oli hieman toinen ja rukiin kylvö venyikin syyskuun puolelle.  

Kun kynnöt tältä päivää saatiin päätökseen, on vihdoin aika pestä auratkin talviteloille. kun syystyöt on pellolla saatu valmiiksi, on aika aloittaa syystyöt toimiston puolella. siellä se kuittipino jo odottaakin kirjaajaansa ja se syysilmoituksin pitäisi saada valmiiksi. 

 

Tilamme sijaitsee Kauhajoella Ikkeläjärven kylässä. Tilan tuotantosuuntana on kasvinviljely. Yrittäjäperheeseen kuuluu Niko ja Johanna sekä lapset Sanni 8v ja Jenny 4v. Tilan viljelypinta-ala vuokramaineen on tällä hetkellä noin 167 hehtaaria ja pääasiallinen kasvi on ohra, mutta myös kauraa, vehnää ja syysviljoja on kylvössä. Öljykasvien viljelyssä on lyhyt tauko, mutta aiempina vuosina niitä on ollut hyvinkin runsaasti viljelyssä.
Tilalla panostetaan viljanviljelyyn hyvin voimakkaasti ja maiden kasvukunnosta pyritään huolehtimaan vuosittaisilla kalkituksilla ja vesitalouden parannuksilla. Viljamarkkinoita seurataan myös aktiivisesti ja tilalla pyritään tuottamaan viljaa markkinalähtöisesti, eli tuotetaan sitä mille on kysyntää ja mistä saatava voitto on suurin tuotantokustannukset huomioiden.

Lue täältä kaikki Viikko tilalla -tarinat