Rannan tila 3/2019

01.10.2019 16:13

”Seuraa viljamarkkinoita kuin uutisia lukisit” 

Puiminen ja kylväminen on vain osa työstä. Suuri merkitys on myös sillä, miten sadon myy ja mihin hintaan, tuumitaan Rannan tilalla Kauhajoella. 

Rannan tilalla 19.-25.8.

TEK_8950 (1).jpg

MAANANTAI

Sää: Pilvinen, mutta lämmin
Fiilis: imagetquwh.png

Puintien aloitus lähestyy uhkaavasti, ja viimeiset huollot ja korjaukset on tehtävä kalustoon ennen kuin päästään tositoimiin. Kuivaajan putkistoista löytyi kulumaa sen verran, että pientä remonttia päästiin tekemään. Elevaattorin ja esipuhdistimen välisistä kulmaliitoksista löytyi reikä, mutta onneksi vaihto-osat löytyivät hyllystä. Kuivaajan polttimon huolto, säätö ja koekäyttö tehtiin jo edellisellä viikolla ja suutinkokoa muutettiin tälle vuotta.  

Viljat näyttävät tänä vuonna hyvin viime vuoden kaltaisilta, koska sadetta ei tänäkään kesänä ole saatu likikään tarpeeksi. Kokonaissademäärä kasvukaudella on toistaiseksi ollut vain noin sata milliä (touko–elokuu). Se on hieman enemmän kuin viime kesänä, mutta huomattavasti alle normaalin sademäärän. Voidaan kuitenkin todeta, että kylläpä sateisiakin kesiä on kohdalle osunut ihan riittävästi, eivätkä nekään mitään herkkua ole. Koskahan vain normaali kesä säiden puolesta osuu kohdalle? 

TEK_8758.jpg

TIISTAI

Sää: Poutainen ja Lämmin
Fiilis: imageawmdl.png

Tänään se sitten alkoi ja voitiin todeta, että nyt meilläkin on puinnit kesken! Puinnit aloitettiin tänä vuonna Reetta-rukiista, joka on valmistunut hyvin ja kasvustot näyttävät todella hyviltä. Osa rukiista lakoontui elokuun alussa, mutta kuivat kelit ovat pitäneet huolen siitä, ettei laatutappioita ole kärsitty lakoisissakaan kohdissa.  

Hyvännäköinen kasvusto ei onneksi tuottanut pettymystä, myös satoa tuntui ainakin ensimmäisen puintipäivän perusteella tulevan todella hyvin. Puintikosteus ensimmäisenä puintipäivänä oli vielä turhan korkea, mutta parempi oli nyt kuitenkin päästä puimaan ja lopettaa täpistely ja huokailu. 

Ensimmäisen päivän saldona pari kaapillista kuivattavaa ja hyvä mieli. 

imagepphfa.png

KESKIVIIKKO

Sää: Aurinkoinen ja lämmin
Fiilis: imageawmdl.png

Toinen puintipäivä alkoi vähän nukutun yön jälkeen varsin mukavasti. Aamulla vaihdettiin kuivaajaan uusi satsi kuivamaan, ja puimuri puhdistettiin ja huollettiin. Vielä ei päästy puimaan rehuviljoja, mutta päivä jatkui rukiin puinnin merkeissä. 

Rukiin sato vaikutti paremmalta seuraavalle peltolohkolle siirryttäessä, koska kasvusto ei ole ihan niin lakoontunutta. Ruista puidessa tuli mieleen kirjoittaa hieman sopimusviljelyn merkityksestä. Erityisesti rukiin kohdalla ollaan tänä vuonna tilanteessa, jossa ilman hintakiinnitystä ja viljelysopimusta on rukiin hinta niin huono, että puitu kuivaamaton vilja kannattaa hyödyntää lämpölaitoksessa. 

Rukiillahan ei sinänsä ole rehukäyttöä, vaan kaikki ruis menee elintarviketeollisuuteen. Onneksi kuitenkin omat rukiit oli turvattu, ja stokerissa voidaan tänä vuonna jatkaa oman metsän puista tehdyn hankkeen polttamista. 

Toivottavasti tästä vuodesta moni viljelijä oppii sen verran, ettei viljelysopimusten tekoa kannata sivuuttaa aivan pienin perustein. Viljatorissakin oli keväällä rehuviljoille tarjolla varsin hyviä kiinnityshintoja, eli kaikkia kiinnityksiä ei tarvinnut viime syksynä ennustaa. Tiedossa oli kuitenkin kaikilla se, ettei viljan hinta tule pysymään vuoden 2018 syksyn tasossa. 

Puintipäivä päättyi jälleen iltaan, kun kosteus alkoi olla liian korkea. Illalla vielä oli vuorossa kuivaajan vaihto. 

TORSTAI

Sää: Aurinkoinen ja lämmin
Fiilis: imageawmdl.png

Puinnit jatkuivat – onneksi. Ruista on vielä jäljellä hyvän matkaa. Tänään päästiin puimaan viime vuoden KM-ohrakisassa mukana ollutta peltolohkoa, jolle ruis päästiin kylvämään syksyllä varsin hyvissä olosuhteissa. Sato oli myös sen mukainen.  

Eräs kylän karjatiloista sopi paalaavansa rukiin pahnat eläinten kuivikkeeksi tältä lohkolta, ja sehän meille sopi mainiosti. Rukiistahan pahnaa tuleekin ihan eri tavalla kuin muista viljoista. Nyt pahnat olivat kuivia ja varsin hyvälaatuisia. 

Perjantaipäivälle säätiedotus ennusti jonkin verran sadetta, joten tänään puitiin mahdollisimman paljon viljaa pois sateen alta. Varsin myöhällehän se ilta sitten vierähtikin, ja viimeiset puinnit tehtiin melkoisen pimeyden vallitessa. 

PERJANTAI

Sää: Aamulla varsin kostea, mutta iltapäiväksi kelit paranivat
Fiilis: imagek1y43.png

Aamu alkoi jälleen kuivaajan vaihdolla ja koneiden huollolla. Tänään pellolle ei ollut niin kova kiire, koska yöllä sateli muutama kuuro. Aamupäivällä oli hieman aikaa viettää kotikonttorillakin paperitöiden parissa ja viljamarkkinoita seuraillessa. Viljelijän kannalta tilanne ei näyttänyt niin hyvältä kuin viime vuonna tähän aikaan, ja muutamia peliliikkeitä aamun aikana tulikin tehtyä tulevien viljakuormien suhteen.  

Viljamarkkinoiden seurantaa kannattaa tehdä yhtä usein kuin uutisia lukisi.  Netistä löytyy sekä kotimaisista että ulkomaisista lähteistä varsin helposti tietoa siitä, mitä markkinoilla tapahtuu ja mihin suuntaan hinnat ovat liikkumassa. Puiminen ja kylväminen on vain osa työstä. Suuri merkitys on myös sillä, miten sadon myy ja mihin hintaan. 

Iltapäivällä päästiin jälleen puimurin rattiin ja pari kaapillista kuivattavaa oli taas tosiasia. Illan mittaan työt jatkuivat vanhoissa merkeissä, mutta tyytyväinen sai olla jälleen siihen, että puinnit ovat edenneet varsin mallikkaasti. 

LAUANTAI

Sää: Aurinkoinen ja lämmin

Rukiin puinnit alkoivat olla finaalissa, ja tämän vuoden sato oli populaatiolajike huomioiden varsin erinomainen sekä laadullisesti että määrällisesti. Seuraavaksi puintivuorossa ovat aikaiset monitahoiset ohrat. Niiden puinnilla on jo vähän kiire, koska näille lohkoille on tarkoitus kylvää syysviljaa.  

Keväällä aikaisten ohrien kylvöt menivät hieman pieleen, koska heti kylvön jälkeen pellot saivat voimakkaan ukkoskuuron niskaansa ja osaa kylvöistä jouduttiin uusimaan myöhemmin. Nyt ei kuitenkaan auttanut enää surra asian perään vaan se puitiin mitä oli tarjolla.  

Sato ei päätä huimannut, mutta syysviljojen kylvöalaa vapautui varsin mukavasti. Puinti lyhyessä ohrakasvustossa tuntui nopealta, kun oli viikon verran puinut ruista todella hitaasti. Positiivista oli, että vilja oli varsin kuivaa ja kuivaus nopeaa touhua. 

SUNNUNTAI

Sää: Poutainen ja lämmin
Fiilis: imageoi8v.png

Viikko pulkassa ja puinnit hyvässä alussa. Kaiken kaikkiaan sai olla tyytyväinen tämän vuoden puintien alkuun, vaikka monitahoisten ohrien heikko sato vähän harmittikin. Aina ei voi voittaa ja sitä rataa. Ruis kuitenkin tuotti sen verran satoa kuin oli toiveissakin, ja kalusto kesti koko viikon mallikkaasti.  

Monitahoisia ohria puitiin vielä sunnuntaina lisää ja sato hieman parani seuraavalla lohkolla. Tällä lohkolla huomio kiinnittyi myös siihen, että keväällä kylvökoneeseen asennetun piensiemenlaitteen ansiosta italianraiheinän kylvö kerääjäkasvina oli onnistunut loistavasti ja matalaan sänkeen puidusta ohrapellosta loisti tasaisen vihreä kasvusto. 

Sunnuntaina oli vielä hieman aikaa hengähtää ja pohtia seuraavan viikon suunnitelmia. Kelit näyttivät toistaiseksi jatkuvan kohtuullisina ja valmista viljaa oli vielä puitavaksi. Tänä vuonna on kuitenkin havaittavissa, että myöhäisempiä viljoja, kuten kevätvehnää ja kaksitahoisia ohria, joudutaan hieman odottelemaan. 

Toivottavasti kelit jatkuvat aurinkoisina pitkälle syksyyn. 

 

Tilamme sijaitsee Kauhajoella Ikkeläjärven kylässä. Tilan tuotantosuuntana on kasvinviljely. Yrittäjäperheeseen kuuluu Niko ja Johanna sekä lapset Sanni 8v ja Jenny 4v. Tilan viljelypinta-ala vuokramaineen on tällä hetkellä noin 167 hehtaaria ja pääasiallinen kasvi on ohra, mutta myös kauraa, vehnää ja syysviljoja on kylvössä. Öljykasvien viljelyssä on lyhyt tauko, mutta aiempina vuosina niitä on ollut hyvinkin runsaasti viljelyssä.
Tilalla panostetaan viljanviljelyyn hyvin voimakkaasti ja maiden kasvukunnosta pyritään huolehtimaan vuosittaisilla kalkituksilla ja vesitalouden parannuksilla. Viljamarkkinoita seurataan myös aktiivisesti ja tilalla pyritään tuottamaan viljaa markkinalähtöisesti, eli tuotetaan sitä mille on kysyntää ja mistä saatava voitto on suurin tuotantokustannukset huomioiden.

 

Lue täältä kaikki Viikko tilalla -tarinat