Pirkolan tila 1/2022

28.02.2022 14:28

Pirkolan tilalla viikko kului sikalatöiden lisäksi moninaisten toimistotöiden parissa. Viikon aikana tilalla mm. päivitettiin  terveydenhuoltosuunnitelma, vastaanotettiin porsaita, lastattiin, täytettiin veroilmoitusta ja päiviteltiin tilan somea.

Pirkolan tilalla 13. – 19.2.2022

SUNNUNTAI

Pyhäpäivä alkoi Sikavan terveydenhuoltokäynnillä. Eläinlääkäri käy tilalla kuuden viikon välein. Käynnin yhteydessä eläinlääkäri tarkistaa kaikki tilan eläimet sekä mm. karsinoiden siisteyden, ilmanlaadun, vedensaannin ja lääkinnät. Näin vuoden alussa päivitetään myös terveydenhuoltosuunnitelma ja Biocheck-tautisuojaus arvio. Aamu sujui tutun eläinlääkärin kanssa leppoisasti.

Loppupäivä vietettiin aikaa perheen kanssa ja harrastusten parissa. Ulkoilua ja ratsastusta. Illalla käytiin vielä sikalalla tarkistamassa, että kaikki on ok ja katsottiin ruokinnat.

Pirkola5.jpg

MAANANTAI
Sää: pakkasta -7 astetta

Heti aamusta tuli siemenkuorma ja vasta remontoitu pyöräkuormaaja pääsi kuormaa purkamaan. Tänä vuonna kokeillaan kylvää Birk-ohraa lämpökäsiteltynä Thermoseedinä. Kuorman purun jälkeen säkit vietiin varastoon. Ihanan keväistä linnunlaulua jo kuului ulkona.

Lasten mentyä kouluun käytiin pikaisesti toimistolla. Samalla oli hyvä kerrata yhdessä viikon ohjelmaa. Terveydenhuoltosuunnitelman liitteeksi piti vielä lisätä suunnitelma sikalan epidemiologisesta osastoinnista mahdollisessa ongelmatilanteessa. Vähän suunnattiin jo ajatuksia ympäristöluvan vuosiraporttiin ja käväistiin Aluehallintoviraston asiointipalvelussa katsomassa mitä tietoja tarvitsikaan olla.

Pirkola1.jpg

Sitten aamusikalaan. Maanantaisin tilalle tulee porsaita. Edellisellä viikolla on tyhjentynyt kaksi osastoa, jotka nyt täyttyivät. Tänään tuli yhteensä 412 porsasta. Ensimmäiset possut tulivat vanhalle puolen aamupäivällä. Pesty ja desinfioitu osasto kuivitettiin puruilla ja oljilla valmiiksi. Tullessa possut lajitellaan omiin karsinoihinsa ja jokaiselle osastolle tehdään osastokortti, johon merkitään tulleet eläimet, mahdolliset lääkinnät ja suunnitelmat lähtevistä teuraista.

Joka päivä sikalan aamukierroksella karsinoihin jaetaan lisää kuiviketta ja mahdolliset sotkut siivotaan. Samalla tarkkaillaan possuja, osaston olosuhteita ja ruokintaa. Tällä viikolla sikalassa on tiedossa myös uusien väliaitojen asennusta sairaskarsinoihin. Aiemmin käytössä on ollut muutama siirrettävä jakoaita, mutta nyt karsinoihin asennetaan seinää vasten käännettävät kiinteät väliaidat.

Uudellakin puolella laitettiin pesty ja desinfioitu osasto valmiiksi. Ilmastointien tuloluukkujen säädöt tarkistettiin ja muutama valaisin piti vaihtaa. Vanhoja loisteputkivalaisimia vaihdetaan energiatehokkaimmiksi ledeiksi aina sitä mukaa, kun palavat. Uuden puolen possut tulivat iltapäivällä.

Pirkola3.jpg

Iltapuolella oli vielä vähän huoltotöitä, kun tiivisterehuputki oli tukossa ja se piti aukaista. Vaikka ruokinta onkin automaattinen riittää laitteiden ylläpidossa ja toimivana pitämisessä hommaa. Illalla tarkistuskierros.

TIISTAI
Sää: aamulla pakkasta -14

Aamusikalassa perushommat ja seuraavana päivänä lähtevien teuraiden merkintää ja leimausta. Tiistaisin myös lasketaan ja ilmoitetaan seuraavien viikkojen lähteviä teuraita.

Tänään oli veroilmoituksen tekoa. Tilan veroilmoituksen on jo pitkään tehnyt Pro Agrian asiantuntija. Hän auttaa verosuunnittelussa ja on tukena kirjanpidon teossa. Ennen veroilmoituksen tekoa tarkistettiin yhdessä vielä kirjanpito läpi. Veroilmoituksen teossa menee yleensä iltaan asti, joten välillä tehdään toimistolla evästä. Lapsetkin tulevat koulun jälkeen toimistolle syömään ja laskemaan pulkkamäkeä toimiston ikkunan viereen kertyneeseen lumikasaan. Lapset ovat usein mukana tilan töissä ja tykkäävät auttaa.

Iltasikalassa tavalliseen tapaan ruokinnan tarkkailu. Ruuhen ”puhtaudesta” näkee, tarvitseeko ruokaa lisätä tai kenties vähän vähentää. Muutokset tehdään ruokkijan tietokoneelle. Uuden puolen ruokkijalla se onnistuu myös puhelimella.

KESKIVIIKKO

Aamulla ensin pihojen pudistus traktorilla, kun yöllä oli tullut lunta. Viikon ensimmäinen teuraskuorma lähti heti aamulla ja osasto 18 tyhjentyi. Osastolle pesukastelijat päälle ja osasto likoamaan. Perus aamusikalakierros. Lisää teuraiden merkintää ja leimausta. Kauaa ei tällä kertaa osasto ehtinyt liota, kun piti jo aloittaa pesu. Seuraavana päivänä tyhjenee vielä toinen osasto. Jakoaitojen asennushommat jatkuivat. Toimistolla maatilaratingin tekoa pankille nyt kun veroilmoitus on tehty. Lisää keväisiä merkkejä, kun vuoden ensimmäiset petokärpäset olivat tulleet matkahuoltoon ja ne haettiin heti. Petokärpästoimitukset alkavat kevättalvella, jotta kanta ehtii vahvistua ennen kesää. Kesällä toimituksia tulee tiheämmin. Navettakärpäset ovat pysyneet hyvin näillä kurissa. Iltasella iltasikalakierros.

Pirkola2.jpg

TORSTAI

Aamun sikalakierroksella jaettiin kärpäspussit osastoille ja pumpattiin lietteet. Jokaisella osastolla on kärpäsille astiat, johon kärpäspussi avataan. Sieltä ne lentelevät lietekuiluihin tekemään työnsä.

Sitten oli toisen teuraskuorman lastaus autoon. Nyt lähti tyhjäksi osasto 16 ja harvennuksia kolmelta muulta osastolta. Uudella puolella on lastausta varten erikseen lastaushuone, jonka kautta siat on helppo lastata autoon. Heti lastauksen jälkeen lastaustila pestään. Tyhjentynyt osasto laitettiin likoamaan, niin pohjat ehtivät liota hyvin ennen seuraavan päivän pesua. Väliaitojakin taas pari lisää paikoilleen. Iltapuolella pihojen puhdistelua lumesta ja iltakierros sikalassa.

Pirkola4.jpg

PERJANTAI
Sää: lauha keli

Yön aikana tullut taas reilusti lunta. Ensimmäisenä sikalan teitä aukaisemaan. Sen jälkeen Tomi lähti käymään Niitynmaan emakkosikalalla työhommissa. Meidän tilalle possut tulevat Niitynmaalta ja lisäksi Tomi on pari vuotta toiminut Niitynmaan verkostosikalan toimitusjohtajana. Niitynmaalla on vuoden alusta valmistunut ja otettu käyttöön vapaaporsitus, joten työnsarkaa on sielläkin riittänyt. Ensimmäisten viikkojen osalta kokemukset vapaaporsituksesta ovat olleet oikein hyviä.

Tilalla aamu aloitettiin toimistolla. Muutaman laskun maksu ja lomittajan kanssa sovittiin talvilomapäivistä. Juha jatkoi vielä pihojen puhdistusta, jonka jälkeen lähti hoitamaan vanhan puolen. Anniina hoiti uuden puolen aamukierroksen. Lea alkoi pestä toista tyhjentynyttä osastoa. Tehokkaalla painepesurilla, kuulokkeista samalla äänikirjoja kuunnellen pesu sujuu rattoisasti. Vanhan puolen jälkeen Juha jatkoi aitojen asennusta. Iltapäivällä vielä somen päivitystä. Yritetään välillä ehtiä lisäillä tilan kuulumisia Instagramiin @pirkolantila. Illalla lumitöitä kotona ja illan tsekkauskierros sikalassa.

Pirkola6.jpg

LAUANTAI
Sää: pakkasta -5

Aamupala kaikessa rauhassa, kun lapsilla ei ole koulua. Sikalaan aamukierrokselle. Lumitöitä sikalan piha-alueella. Kotona keväällä ja syksyllä kuvattujen peltotyövideoiden editointia. Kuvaaminen ja videoiden teko on mukava harrastus. Ulkona kelkkailua ja mäenlaskua. Iltasella lauantaisauna, illan tv-ohjelmia ja karkkipäivä!

 

Pirkolan tila, Pyhäjoki
Yrittäjät: Lea ja Juha Pirkola, Anniina ja Tomi Pirkola

Tuotantosuunta: Sianlihantuotanto

Perustettu: Tila ollut suvussa vuodesta 1723. Sianlihantuotanto alkoi 1970-luvulla. Viimeisin sukupolvenvaihdos tehtiin 2018.

Eläimiä: 3700 lihasikapaikkaa. Vanhempi sikala 1300 paikkaa. Uudempi sikala 2400 paikkaa. Kotona kissoja, koira ja pari hevosta

Muuta: Peltoa viljelyssä 400ha. Rehuviljan viljelyä sikojen ruoaksi.

Lue muita viikko tilalla -tarinoita täältä