Pirkolan tila 3/2022

05.10.2022 09:36

Pirkolan tilalla 8. – 14.8.2022

MAANANTAI

Maanantaisin meidän tilalle tulee porsaita. Tänään tuli porsaat kahdelle osastolle, yhteensä 367 kpl. Osastot olikin laitettu valmiiksi jo edellisenä iltana. Uudella puolella porsaat otetaan suoraan osaston ulko-ovelta sisään, mutta vanhalla sikalalla porsaat otetaan sisälle lastauskäytävän kautta. Koululaisilla on viimeiset kesälomapäivät menossa ja tuleva kolmosluokkalainen onkin jo hyvänä apuna porsaiden liikuttelussa osastolle. Uusien porsaiden saavuttua porsaat merkitään ruokkijan tietokoneelle ja tehdään osastokortti, johon merkitään esim. lääkinnät sekä suunnitellaan teuraiden lähtöä jo valmiiksi kymmenen viikon päähän. Porsaita odottaessa ehdittiin tehdä sikalan aamukierros ja leimattiin myös teuraat valmiiksi tulevan yön teurashakua varten.

Muutama viikko sitten tilalla oli palotarkastus ja huomauttamista löytyi kaasupullokyltin puutteesta hallin ovessa. Ansku kävi tänään rautakauppaostoksilla ja nyt on sekin asia korjattu kuntoon.

Iltasella siistittiin ja järjesteltiin pihapiiriä ja kierreltiin peltoja. Viimeaikojen kovat sateet ovat valitettavasti saaneet useammalla pellolla viljoja lakoon.

Atria_Pirkolan_tila_sikatila_3_2022_3.jpg

TIISTAI

Miehet heräsivät lastaamaan teuraita jo aamuyöllä, mutta teurasauto olikin rikki. No lastaaminen siirtyi sitten aamupäivään. Lastauksen jälkeen lastauskäytävien pesua ja tyhjentyneet osastot likoamaan pesua varten. Kaksi osastoa meni tyhjäksi. Näistä osastoista tehtiin osastoraportit a-nettiin. Raporteista nähdään sikojen päiväkasvu, lihakkuus, hylkäykset, kuolleisuus ja rehunkulutus.

Toimistolla tehtiin työvaatetilausta, teurasilmoitusta ja makseltiin laskuja. Yleensä alkuviikosta pyritään hoitamaan paperihommat ajan tasalle.

Suomalainen Maaseutu-lehdestä saapui toimittaja Anne Anttila tekemään juttua meidän tilasta. Ennakkotieto haastattelusta oli mennyt vähän ohi eikä oltu osattu varautua isomman jutun tekoon, mutta huumorilla onneksi selvittiin. Kahvipöydän ääressä juteltiin toimittajan kanssa pitkä tovi. Käytiin läpi tilan toimintaa ja kehitystä sekä investointeja sukupolvenvaihdoksen jälkeen, josta tulee muuten ensi vuodenvaihteessa viisi vuotta. Juttutuokion jälkeen siirryttiin vielä valokuvaamaan sikalaan ja pihalle. Tämmöiset jutut on aina jännittäviä. Kaikki meistä jännittävät haastateltavana ja kameran edessä olemista, mutta samalla on kiva saada kuvia koko porukasta ja pysähtyä miettimään syvällisemmin omaa toimintaa. Samalle päivälle sattui myös apulantakuorman toimitus ja viimeisenä siirryttiin toimittajan kanssa vanhalle puolen katsomaan kuorman purkua.

Sikaloiden iltakierrosten jälkeen kummassakin kodissa pakattiin koulureput valmiiksi ja jännitettiin huomista koulun aloitusta.

Atria_Pirkolan_tila_sikatila_3_2022_1.jpg

KESKIVIIKKO

Lapsilla jännä päivä, kun koulut alkaa. Jee! Arkirytmiä ja kavereita on jo kesän jälkeen ikävä. Tilalla se tietää hieman helpotusta päivän hommiin, kun koulupäivän ajan vanhemmat voi keskittyä täysillä töiden tekoon, vailla huolta lapsista.

Aamusikalan jälkeen vanhalla puolen osaston pesu. Puruja sisälle vanhalla puolen. Taas käytiin rautakaupasta hakemassa lisää remontti- ja kulutustarvikkeita.

Iltasella vielä autoajelu pelloille katsomaan viljelyksiä, toiveena joko jo kohta pääsisi puimaan. Ei ole vielä puintikypsää missään, joten puintien aloitus siirtyy vähintään ensi viikkoon.

Atria_Pirkolan_tila_sikatila_3_2022_6.jpg

TORSTAI

Aamusikalan jälkeen remonttia pestylle osastolle. Vanhoissa tiloissa riittää pientä korjattavaa joka välissä. Onneksi omasta takaa löytyy osaamista remontteihin ja varastoista hyvin varaosia ja tarvikkeita. Kaikkea ei aina tarvitse lähteä ostamaan uutena. Remontin jälkeen vielä pestyn tyhjän osaston desinfiointi valmiiksi ensi viikolla tulevia porsaita varten.

Matkahuolto toi tänään petokärpäset. Joka osastolle jaetaan kaksi pussia kärpäsiä, joiden toukat sitten syövät lietekuiluista navettakärpästen toukat. Meille tulee petokärpäsiä kahdeksan kertaa vuodessa ja ne ovat pitäneet kärpäsongelmat poissa.

Atria_Pirkolan_tila_sikatila_3_2022_7.jpg

Tänään haettiin paikalliselta Nesteeltä lounas koko sakille ja ruokaillessa suunniteltiin tulevia juttuja. Ennen puinteja puimuria pitäisi vielä vähän huoltaa ja huoltoliikkeeseen otettiin yhteyttä asiasta. Puintipäivät on aivan liian arvokkaita käytettäväksi puimurin huoltoon.

Tänään saatiin myös kirjanpito näpyteltyä ajan tasalle, muutaman kuukauden tositteet oli kertyneet kirjattavaksi. Vuoden vaihteessa siirryttiin meille uuteen kirjanpito-ohjelmaan WebWakkaan ja uuden ohjelmiston opettelu vie aikansa. Me tehdään itse kirjanpito, jonka ProAgrian asiantuntija sitten vielä meidän jäljiltä tarkistaa.

Uuden puolen kuivaavasta siilosta on useamman päivän ajan ruuvilla siirretty jäljellä olevia jyviä aiemmin siivotun tuoreviljasiilon pohjalle. Nyt kuivaava siilo tuli tyhjäksi ja sekin voitiin siivota ennen uutta viljasatoa. 6R traktoriin vaihdettiin takaisin tavalliset renkaat kesäaikaisten kapeampien ruiskutusrenkaiden tilalle. Ansku pesi toisen osaston vielä iltasella hyvälle mallille.

Atria_Pirkolan_tila_sikatila_3_2022_2.jpg

PERJANTAI

Aamusikalan jälkeen toisen tyhjän osaston pesu loppuun. Vähän piti rempata sikasuihkuja, ne laskevat sikalassa lämpötilaa ja ohjaavat sikoja pitämään pahnat puhtaana. Jokaisessa karsinassa on oma sikasuihkunsa lieteritilän päällä. Uudella puolella suihkut on kytketty ilmastointiin ja käynnistyvät osaston lämpötilan mukaan. Vanhalla puolella ne toimivat ajastimella. Lämmintä vielä piisaa niin sikalassa kuin ulkonakin. Tompan aamupäivä kului Niitynmaalla sen asioita hoitaessa.

Tänään siirrettiin jo viljakärryt valmiiksi pihalle ja putsattiin ja huollettiin talven jäljiltä. Pienemmät pressuttomat kärryt piti pestä ja aina vähän hitsattavaakin löytyy. Kärryliikenne pellolta kuivaajaan ja siiloihin on puintien aikaan melkoinen. Myös kärryjen on hyvä olla valmiiksi kunnossa, kun tositoimiin päästään.

LAUANTAI

Tomppa lähti viemään vanhan 3640 Jontikan huoltoon Nivalaan, jossa lähin John Deere huolto on. Kytkin oli mennyt rikki vanhuksesta, joka ahkerasti sekoittelee kaikki lietteet sekä toimii metsäkärryn veturina ja muissa erinäisissä rymyhommissa.

Atria_Pirkolan_tila_sikatila_3_2022_4.jpg

Sikalakierroksen jälkeen lähdettiin vielä viimeisille hukkakaurakierroksille. Kaikki pellot pyritään kiertämään kasvukauden aikana 2-3 kertaa. Hukkakauramopoja on meidän tilalla kaksi ja ne kyllä ovat olleet joka pennin väärti. Kun kaikki ruiskutusurat kierretään, kertyy yhdelle kierrokselle matkaa yli 200km. Kävellen olisi mahdoton kiertää kaikkia viljelyksiä useaan kertaan. Sade yllätti taas mopoilijat, säätiedotus lupasi hellettä ja aurinkoa, vaan eipä pitänyt paikkaansa. Sateet saisivat kyllä jo riittää.

Iltapäivällä vielä toisen osaston desinfiointi.

SUNNUNTAI

Aamusikalan jälkeen loppupäivä otettiin rennosti. Ansku ja Tomppa kävivät ystävien kanssa ratsastamassa. Lea ja Juha nuorten kanssa mopoilemassa ja mustikassa.

Kova hinku olisi jo päästä aloittamaan sadonkorjuuta.  Viime vuonna tähän aikaan oli jo täysi tohina päällä.

Atria_Pirkolan_tila_sikatila_3_2022_5.jpg

 

Pirkolan tila, Pyhäjoki
Yrittäjät: Lea ja Juha Pirkola, Anniina ja Tomi Pirkola

Tuotantosuunta: Sianlihantuotanto

Perustettu: Tila ollut suvussa vuodesta 1723. Sianlihantuotanto alkoi 1970-luvulla. Viimeisin sukupolvenvaihdos tehtiin 2018.

Eläimiä: 3700 lihasikapaikkaa. Vanhempi sikala 1300 paikkaa. Uudempi sikala 2400 paikkaa. Kotona kissoja, koira ja pari hevosta

Muuta: Peltoa viljelyssä 400ha. Rehuviljan viljelyä sikojen ruoaksi.

Lue tilan edellinen viikko tilalla -tarina täältä