Pig Hill 3/2021

25.10.2021 11:25

Pig Hillin tillalla uudet, tehokkaammat menetelmät ovat täydessä vauhdissa ja uutta opitaan joka päivä

MAANANTAI

Tänä maanantaina sää oli tuulinen mutta lämmin. Täydellinen sää viljasirkuksen aloittamiselle viikon sateiden jälkeen. Viljelyvuosi on ollut talonisännän hermoille sekä raastava että koetteleva. Kun satotasot ovat olleet merkittävästi normaalia alhaisemmat, saa olla tyytyväinen, että siitä riitti kylvöön sekä osittain eläimien rehuksi. Nyt on aika suunnata katse vuoden 2022 viljelykauteen, ja eri satojen ja niiden viljelypaikkojen suunnittelu on alkanut.

TIISTAI

Myös tänään tiistaina sää jatkuu aurinkoisena ja tuuli on lämmin. Pig Hillillä emakkoryhmät ovat nyt täynnä ja rutiinit ovat käynnissä täydessä sikalassa. Aiemmat rutiinit ovat nyt jääneet pois, sillä ne ei eivät ole enää tarpeeksi tehokkaita. Ne on korvattu uusilla, tehokkaammilla menetelmillä. Kiihdytysvaiheessa olevan uuden sikalan omistaja saa todella ponnistella, että pysyy vauhdissa mukana, jotta Atrian neuvonantajan kanssa asetettu taso pysyy. Kehitys on uudessa sikalassa kaiken A ja O. Kun kaikki vapaaseen porsimiseen liittyvä on uutta, on ratkaisujen löytäminen kokeilemalla vielä pientä, mutta jäljelle jää myös suuria haasteita.

KESKIVIIKKO

Tänään oli ensimmäinen pakkasaamu ja kylmyys muistutti itsestään, mutta syyskuussa on silti liian aikaista talvelle. Tänään Pig Hillille tulee välitysauto, herätys jo 05.00, jotta ehtii purkamaan kuormaa. Myyntipaino on pysynyt melko vakaana pienistä vaihteluista huolimatta. Mietimme aina, ovatko kaikki arvot ja ravinteet oikealla tasolla, sillä eläinten haluttaisiin aina kasvavan hieman paremmin. Kunhan on perillä sekoitettavista raaka-aineista ja huolehtii tekniikan kalibroinnista, ei voi muuta kuin odottaa ja antaa niiden kasvaa. Tänään välitysporsaat matkustivat pois yhden osakkaan talliin. Porsimispuolella otimme sisään ensi viikolla porsivat emakot. Tilaa on hyvä olla, jotta ne ehtivät tutustua uuteen osastoon muutamia päiviä ennen porsimista.

pighill-3-2021

TORSTAI

Tänään tilalla vieraili valokuvaaja ja haastattelija Atria Tuottajat -lehteä varten. He kysyivät, olimmeko siivonneet paljon ennen heidän tuloaan, niin sanoimme että ”ei, tällaista täällä on” ja nauroimme vähän. Oli mielenkiintoista esitellä tuotantoa henkilöille, jotka eivät ennen olleet käyneet sikalassa. Kuvia otettiin kaikista kuvakulmista, lisää valoa tai vähemmän valoa, enemmän porsaita, vähemmän porsaita, enemmän väkeä, vähemmän väkeä... Oli selvää, että valokuvaajat olivat tehneet tätä aiemminkin.

PERJANTAI

Talvi on päättänyt odottaa vielä hieman, ja tänään toimiston ikkunasta näkyy sadetta. Samalla ajattelen edeltävää vuotta ja alkutaivalta sikaelinkeinon saralla. Vuosi sitten juoksin paikasta toiseen, jotta tuotanto on tänään käynnissä ja arki on ihan erilaista. Uusia asioita tulee päivittäin ja huolimatta siitä, että olen aiemmin työskennellyt sekä emakkojen että teurassikojen kanssa, opin joka päivä uutta. Summatakseni kaiken, mitä on tapahtunut sen jälkeen, kun aloitimme rakentamisen kevättalvella 2020, voin vain todeta, että mikään ei enää yllätä. Rakennusprojekti ja käynnissä oleva tuotanto ovat karkaisseet. Näillä sanoilla toivotamme kaikille lukijoille mukavaa syksyä Pig Hilliltä!

 

Pig Hill Ab, Uusikaarlepyy
Yrittäjät: Sebastian Pott, Tobias Wik, Arttu Flén, Robert Flén, Erik Nybäck ja Peter Nybäck
Tuotantosuunta: Sikatalous
Perustettu: 2019 (tuotannon aloitus: lokakuu 2020)
Eläinten määrä: 550 emakkoa

 

LUE TILAN EDELLINEN VIIKKO TILALLA -TARINA TÄÄLTÄ