Pig Hill 1/2021

22.03.2021 16:17

"On mielenkiintoista työskennellä uusissa tiloissa, mutta vie kuitenkin oman aikansa, ennen kuin kaikki säädöt ja rutiinit ovat muotoutuneet ja toimivat niin kuin niiden kuuluu"

MAANANTAI

Tämä viikko alkoi varhain maanantaiaamuna teuraaksi lähettämisellä kello 5.30. Sen jälkeen oli aika hoitaa aamurutiinit, tai ainakin ne rutiinit, joita sikalassamme, jonka tuotanto käynnistyi vasta lokakuussa 2020, alkaa vähitellen muodostua.  Siirsimme emakot keinosiemennykseen ja porsaat kasvatusosastoille. Maanantait ovat myös yksi kastroimispäivistä, ja samalla antibioottivapaat porsaat saavat kyseisestä kasvatustavasta kertovan korvamerkin. Meillä on sikalassa vapaaporsituskarsinoita, ja porsaat viihtyvät erittäin hyvin pesissään ja makoilevat usein lämpölamppujen sijaan käytettävillä lämpöalustoillaan. 

PigHill-2021_1

TIISTAI

Aloitin päivän kiinnittämällä erityistä huomiota vastikään vieroitettuihin porsaisiin tarkistaakseni, että rehunsyöttö, lämmitys ja ilmanvaihto on säädetty oikein. Kasvatusosastojen ruokintajärjestelmillä voimme hoitaa ruokinnan tietokoneen avulla jo ensimmäisestä päivästä alkaen, eikä täydentävää käsinruokintaa tarvitse tehdä. Aamukahvin jälkeen koko henkilökunnalla oli verkkotapaaminen ruokinta- ja ilmanvaihtojärjestelmien valmistajan kanssa. Rakennusprosessin aikana olemme oppineet käyttämään digitaalisia työkaluja hyvin, sillä koronapandemia on vaikeuttanut matkustamista. Päivän tapaaminen oli antoisa. Keskustelimme monista ruokintajärjestelmään liittyvistä uusista ja mielenkiintoisista seikoista.

PigHill-2021_2

KESKIVIIKKO

Keskiviikkona lämpömittari näytti yllättäen –25 astetta. Silloin on pidettävä aivan erityisesti silmällä hakelämpökeskusta, sen tietysti tarkistinkin aamulla ensimmäiseksi. Etälukuohjelmat helpottavat työtä paljon etenkin käynnistysvaiheessa, sillä hienosäätöä on vielä tehtävänä. Paikan päällä Pig Hillissä kaikki aloittivat omilla vastuualueillaan. Ohjelmassa oli tänään ensimmäisen porsitusosaston liotus ja pesu. On vaikea tietää, miten kauan pesu kestää, sillä kaikki tehdään ensimmäistä kertaa. Otimme myös sisään emakot, joiden on määrä porsia ensi viikolla, jotta ne ehtivät tutustua karsinoihinsa ja uusiin naapureihinsa. Illalla lähdin yhden uuden työntekijämme kanssa tekemään osoitteenmuutoksen, ja sen jälkeen tein kotona vähän remonttia.

PigHill-2021_3

TORSTAI

Päivän työlistalla ensimmäisenä oli teurassioista huolehtiminen. Sen jälkeen kävin katselemassa, miltä kasvatusosastoilla näytti. Vastaan tuli säätöongelma, sillä sekoitin toimi liian nopeasti ja rehu kulkeutui sekoitussäiliön seinämiin. Tämän seurauksena tietokone luuli, että säiliössä oli vielä rehua jäljellä, mutta mitään ei tullut ulos. Parametrien pienen säädön jälkeen kaikki toimi taas normaalisti. Jos vanhemmassakin sikalassa tulee tekniikkaongelmia, niin voin kertoa, että kaikki ei mene niin kuin Strömsössä silloinkaan, kun tekniikka on uutta.

Sitten juotiin kakkukahvit, sillä yhdellä osaomistajista, Artulla, oli syntymäpäivä. Kakun jälkeen oli ryhdyttävä porsitusosastojen maitoruokkijan pesuun. Maitoruokkija pestään kerran viikossa happamalla ja kerran viikossa emäksisellä pesuaineella. Samaan aikaan tilalla oli haketuksen aika, ja tänään tehtiin haketta yhteensä 100 m3, joka puhallettiin pannuhuoneeseen.

PigHill-2021_4

PERJANTAI

Perjantai alkoi tavalliseen tapaan rutiinitöillä. Tänä viikonloppuna olen vapaalla, joten opastin viikonlopputöissä olevia ja kerroin, mitä silloin tehdään. Valmistelimme myös tulevana maanantaina tapahtuvaa porsaiden vieroittamista. Ensimmäiset emakot tulivat kiimaan vieroituksen jälkeen ja ne keinosiemennettiin Finnpigin keinosiemennysaseman spermalla. Karjumme Arnold tuli meille jo lokakuussa Flénin tilalta, joka on toiminut aikaisemmin jalostuskarjatilana, joten Arnold on hieno ja lihaksikas eläin. Toinen karjumme tuli tänään, ja se sai nimekseen Sylwester. Karjut ovat kilttejä, mutta niitä on kunnioitettava ja pidettävä aina kollegoina. Ne ovat hyvin tärkeitä, vaikka niitä käytetään vain näön ja tuoksun vuoksi.

LAUANTAI

Lauantai oli minulle vapaapäivä, ja silloin tein remonttia kotona. Arttu ja Vlad olivat viikonloppuvuorossa ja hoitivat rutiinit. Viikonloppuisin teemme ensisijaisesti rutiinitöitä emmekä aloita mitään uusia asioita. Kun toiminta käynnistetään pelkästään nuorilla emakoilla, erityistä on myös se, että meillä on porsimisia joka päivä ensimmäisen porsimisjakson aikana. Vaikka olisimme suunnitelleet ottavamme viikonloppuna tavallista rauhallisemmin, samana päivänä saattaakin yhtäkkiä olla useita porsimisia.

SUNNUNTAI

Sunnuntai alkoi normaalisti, kunnes Arttu kohtasi yhden emakon porsimiskäytävällä. Hän kuitenkin selitti sille rauhallisesti, että vaikka ne saavat liikkua vapaasti, ei pidä lähteä karkailemaan. Loppupäivä kului tavalliseen tapaan. On mielenkiintoista työskennellä uusissa tiloissa, mutta vie kuitenkin oman aikansa, ennen kuin kaikki säädöt ja rutiinit ovat muotoutuneet ja toimivat niin kuin niiden kuuluu.

PigHill-2021_5

 

Pig Hill Ab, Uusikaarlepyy
Yrittäjät: Sebastian Pott, Tobias Wik, Arttu Flén, Robert Flén, Erik Nybäck ja Peter Nybäck
Tuotantosuunta: Sikatalous
Perustettu: 2019 (tuotannon aloitus: lokakuu 2020)
Eläinten määrä: 550 emakkoa

LUE TÄÄLTÄ KAIKKI VIIKKO TILALLA -TARINAT