Navettavalkean tila 1/2019

imagehfs2s.png

Onneksi on ystäviä, heidän apu on korvaamaton”  


Navettavalkean tilalla 4.2.-10.2.

MAANANTAI

Aamulla työpalaveri, paikalla 2 yrittäjää: Urho- isäntä ja Mari –emäntä:  Aiheena viikkotyösuunnitelma sekä suunnitelma mitä tehdään ennen hiihtolomia.  

Marilla toimisto päivä kotona: työantajailmoituksia, laskujen maksua, palkkojen maksua, papereiden järjestelyä. Naseva käyntiä varten tarvittavat paperit ja mittarit valmiiksi.  

Urho navetalle, navetalle matkaa 21 km. Pakkasta -10 , joten kuivituksen kannalta paras mahdollinen keli. Kuivaheinää ja kaura-ohraviljaa vasikoille ja kasvaville sonneille. Pehkuja riitti 3 kappaletta. Muutama rehupaali lisättiin ruokintapöydälle. Jakovaunun huoltoa, pohjakuljetin jumittaa välillä.. Kaksi kuppia jäätynyt, niiden sulattelua huonolla menestyksellä toisen kupin kohdalla. Onkohan saattokaapeli mennyt rikki toisesta? Eli hiehojen juottamista ”letkuvedellä”. 

TIISTAI

Mari navetalle aamulla aikaisin. Pakkasta n -7, joten riitti 3 pehkupaalia. Lisäsin jakovaunulla muutaman paalin ruokintapöydälle. ”Tilamummo” eli Marin äiti tuli avuksi juottamaan hiehoja, jakamaan viljajauhoa vasikoille sekä jakamaan kivennäisiä. Kivennäisten seassa menee jo kevätpoikiville Aa:n vita-seleeni lisä. Kohta vuosikkaat pojat kasvaneet hienosti. Nyt saavat ruokintasuunnitelman mukaisesti 2 kiloa ohra-kauraa. Epäilys, että riittääkö määrä? Havainto: tämän ikäiset sonnit ovat paljon rauhallisempia kuin hiehot. Hiehoilla lentää takajalat kun innostuvat, sonneilla tätä emme ole kertaakaan nähneet.  

Lisäksi eläinten papereiden järjestelyä ja erilaisten ohjekansioiden tekemistä tilamummon kanssa. 

Päivän töiden lomassa alustavaa keskustelua mahdollisesta oppisopimusopiskelupaikasta meille. Kyseltiin ely-keskuksesta rahoitusta, oppisopimuksen järjestäjältä infoa ja mahdollisen henkilön kanssa alustava palaveri. 

Urho metsätöissä koko päivän. 

imageoyst.png

KESKIVIIKKO

Marilla jatkui toimistotyöt kotona. Veroilmoituksen tekemistä ja tutustumista tulorekisteriin, josta vielä ihan pihalla, miten se toimii ja olisi jo pitänyt tehdä ilmoituksiakin sinne. Pitäisi tehdä sonni eli jalostussuunnitelma ensi kesäksi: mikä sonni laitetaan mihinkin ryhmään.  Hevoskaupat tehty piensuokkitammasta: tulee loppukuusta. 

Urho navettatöissä. Perustyöt edelleen, pehkutusta ja rehujen jakoa. Tilamummo myös ”töissä”. Hän on sanonut, että tykkää tehdä, niin otamme kiitollisena avun vastaan. Lantakäytävillä kohta kuukauden lanta plus lumi. Heti kun menee plussa puolelle täytyy lantakäytävät tyhjentää. Oven ja väliaidan korjausta. 

imagejtaw.png

TORSTAI

Mari navetalle. Eläinlääkäri ilmoitti tulostaan puolen päivän aikaan – Naseva-käynti. 

Pehkupaaleja 4 kappaletta. Rehupaaleja lisätty. Tilamummo mukana touhuamassa ja apuna eläinten siirrossa. Eläinlääkäri tarkisti 7 eläintä myyntiä varten. Muutaman vuoden verran jo myyty eläimiä emoksi. Seuraavaksi olisi astutussonnien vuoro.  

Navetta on rakennettu siten että pehkut ei lähde palamaan kunnolla, joten riittävä kuiva pohja eläimille on todella haasteellinen pitää. Yhdellä sonnilla näytti olevan läikkiä kyljessä joita oli kutittanut. Ei löytynyt väiveitä tai muutakaan. Laitan Noromectinia sille ryhmälle. Aikaa eläinlääkärin kanssa meni melkein 4 tuntia. Meillä on hyvät ja ammattitaitoiset eläinlääkärit, heidän kanssa on hyvä työskennellä. Piti huom! taas piti, laske varasto inventaariota varten; paalimäärät, kivennäismäärät, rehumäärät, polttööljy 

Urho metsätöissä koko päivän. 

PERJANTAI

Marilla kaupunkipäivä. Ensiviikon 30- v yritysjuhlia varten ostosreissu. Illalla juhlien kokin kanssa palaveri ruuasta ja juhlan kulusta sekä käynti juhlapaikalla.  

Urho navetalla iltapäivästä - aamupäivä meni hakkeen ajossa kotona. Pakkanen Lauhtuu. Pehkutuksen tarve lisääntyy. Mammat rupeaa näyttämään siltä että poikima kausi lähestyy. Köntykset. Yksi kiimassa syyspoikivista, sonnit pitää ääntä ja pikkusonnit perässä. Rehupaaleja lisää. Tilamummo apuna. Edelleen hiehojen juomakuppi jäässä. Lunta tai painoa katolla kohta liikaa, jotain täytyy tehdä pian. Kun ei tipu itsekseen kun on huopakatot joskus, eli n. 30 vuotta sitten rakennettu. Meidän navetta on vanha MTT:n tutkimusasema Tohmajärvellä.  

LAUANTAI 

Lauantai aamu valkeni ikävissä merkeissä. Edellisenä yönä paloi kotona oleva eläimistä tyhjä oleva navetta, toki siellä oli tiloja muutettu mm toimisto, rengin tupa ja wc sekä työvaatehuone. 15 vuotias poika huomasi palon ja soitti hätäkeskukseen. Yö meni paloa seuratessa. Täystuho. Päivä meni. Ystäväapu toi valmista pizzaa, kahvia ja vettä. Vieraita kävi tukea antamassa ja moni laittoi viestiä ja myötäeli mukana. Onneksi ei ollut vaaraa ihmisille. Jossittelun mukaan olisi voinut tapahtua vaikka mitä. Päivä meni shokissa. Kytöpaloja sammuteltu jo 4 palomiesten jälkeen välipohjasta. 

Onneksi emolehmät eivät säikähdä vaikka ei olla heti aamusta paikalla. Urho meni käymään navetalla illalla. Pikainen pehkutus ja traktorilla rehujen työntö lehmien eteen. Tilamummo oli antanut jauhot ja vedet jo päivällä. Joten navetalla varmaan kaikki ok sumuisten aivojen läpi katsottuna. 

SUNNUNTAI

Piha täynnä savua. Hakekasat ja välipohja edelleen kytee. Palokunta uudestaan sammutustöihin. Navetalle taas vasta iltapäivällä.  

Marilla tuntuu, että ei vaan jaksa, jauhojen jaon jälkeen. Soitto naapuriin.  

Asikaisen Juha lupasi tulla apuun ruokkimaan eläimet ja jakamaan pehkut. Marilla oli työmaata tehdä ruoka perheelle ja järjestellä loput eläin paperit kansioihin. Tilamummo siivosi navetan sosiaalitiloja. Urho pudotti lumia katolta pojan kanssa. Tytöt siivosivat kahdelle hevoselle tilaa tallien pystytykseen.  

Koko perhe oli sen oloinen että äkillinen kriisi kohtasi meidät vaikka emme menettäneet ihmishenkiä tai eläimiä.  

Yksi viikko takana. Asioita meni uusiksi. Muutama viikko vielä aikaa poikimakauteen ja siihen valmistautumiseen. Piti tehdä asioita ennen sitä. Niistä ehkä jokin jää tekemättä, pakostikin. Onneksi tulee harjoittelija viikolla 10 ja työntekijä aloittaa viikolla 11. Onneksi on ystäviä, heidän apu korvaamaton. Tulossa myös isännän yrittäjänä sekä navetan 30-vuotisjuhlat. Niitä tarvitsemme nyt, ystävien sekä yhteistyökumppaneiden seuraa. Ei olekaan kaiken loppu. Toivottavasti joskus näkyisi, että tämä olikin uuden alkua. 

 

Tuotantosuunta: Emolehmä, luomu 
Tilakaupat 2011 (Tila on vanha MTT:n Tohmajärven tutkiumusasema) 
Eläintä määrä tilalla: reilu 100 emoa 
Muuta tietoa: Peltoa noin 300 hehtaaria