Mäntyniemen tila 2/2022

02.06.2022 17:22

Mäntyniemen tilalla 25.4. – 1.5.2022

MAANANTAI

7.30 ylös. Lauri lähti tekemään apetta ja Juulia ja Seela suuntasi aamunavetalle Seelan aamutoimien jälkeen noin kello 08.00. Juottamossa tuttuun tapaan kahden vasikan juotto, säilörehun ja kuivien heinien jako, kakkaraapalla ajo sekä valkuaisrehujen laskeminen kioskeihin. Vasikkalan aamutoimet on nopeasti tehty tällaisina päivinä, kun suurin osa vasikoista osaa käydä itse juomassa.

Ensimmäinen ape on tehty ja jaettu, kun pääsemme Seelan kanssa isoille navetoille. Sillä aikaa kun toinen ape valmistuu jaetaan ensimmäisen navetan alle kuuden kuukauden ikäisille eläimille lisävalkuaiset. Sitten jaetaan appeet toiseen isoon navettaan ja viedään myös sinne lisävalkuaiset niitä tarvitseville. Aamunavetan lopuksi nostellaan vielä juomarehusäkit juottokoneisiin.

10 aikaan Laurilla alkaa armoton nhl ottelulippujen metsästys ja muutaman lipun sieltä itselleen sai kuin saikin hankittua. Kokkailtiin Seelan kanssa lounasta ja pienen netflixhetken jälkeen tyttö lähti päiväunille. Äiti päätti liittyä Seelan seuraan ja nukkua myös oikein maittavat päiväunet, luksusta!

Päiväunien jälkeen leivottiin sämpylöitä ja käytiin vähän ulkoilemassa ja viemässä uuteen polttoainesäiliöön lukko, ettei polttoaineet lähde kenenkään matkaan. Illan hauskana aktiviteettinä kaivettiin myös ensimmäistä kertaa lapsen nenästä sinne kuulumattomia asioita.

Iltanavetalle lähdettiin vielä koko porukalla, Seela ja isi isoon navettaan ajelemaan avantilla ja Juulia juottamoon tarkastamaan siellä tilanne. Kaikki vasikat olivat juoneet itse ja rehujakin oli kaikilla yötä vasten riittävästi. Seela iltatoimien kautta unille ja aikuiset Viikinkien pariin sohvalle.

Mäntyniemen tila-1.jpeg

TIISTAI

Tänään pidettiin Instagramin puolella my day- päivä. Tähän aamuun herättiin koiran oksentamiseen. Ei kiva. Kahdeksalta Juulia ja Seela aamunavetoille ja Lauri lähti käymään kaupungissa. Aloitettiin juomarehujen lisäyksellä juottokoneisiin ja käytiin tiputtelemassa navetan vintiltä pieniä kuivaheinäpaaleja vasikoille. Pestiin juomakuppeja ja ajettiin kakkakoneella. Kaikki vasikat olivat osanneet käydä juomassa itse. Tasoiteltiin vielä isoissa navetoissa vanhat appeet.

09.30 kaikki meidän tehtävissä oleva saatu taputeltua navetalla ja tultiin Seelan kanssa sisälle ja otettiin kunnolla aamupalaa. Lauria odotellessa kerättiin kaikki Seelan ympäriinsä olleet lelut pois lattioilta ja laitettiin robotti-imuri pörräämään. 10.30 appeen tekoon samalla tutulla kaavalla ja jaettiin myös lisävalkuaiset. Hommien jälkeen sisälle syömään.

12.30 Seela lähti päiväunille ja me Laurin kanssa korkattiin herkulliset valion jäätelöpurkit. 16.30 saatiin 10 uutta vasikkaa, niille pannat, rokotukset ja juottokoneelle ohjaukset. Seelalla on ollut tapana piirrellä navetan lattialle merkkausväreillä hienoja taideteoksia, ja sitä hän harjoitti tänäänkin. Jotkut näppärät katuliidut voisi olla tähän tarkoitukseen järkevämpi hankinta. Sitten Seela unille, me iltanavetalle ja nukkumaan.

Mäntyniemen tila-2.jpeg

KESKIVIIKKO

Seela meni kahdeksaksi mummolle leipomaan pannukakkua. Juulia suuntasi juottamoon jossa eilisistä vasikoista 4/10 vasikkaa oli osannut käydä itse juomassa aamumaidot. Loppujen ohjaaminen juottokoneelle sujui helposti, sillä olivat jo kovin nälkäisiä. Täytin juottokoneet maitojauheella ja jaoin vasikoille ja teineille appeet ja kuivat heinät sekä valkuaisrehut ja uusimmille vasikoille vasikkamyslit. Tällä välin Lauri oli mennyt tekemään appeita isoille pojille. Juottamon touhujen jälkeen menin etsimään seuraavaksi teuraaksi lähteviä eläimiä. Puoliltapäivin menimme herkuttelemaan mummolaan Seelan tekemää pannukakkua ja yhdeltä suunnattiin kotiin laittamaan lapsi päiväunille.

Unien jälkeen mentiin Seelan kanssa juottamaan vasikoita ja lisäilemään rehuja. Lauri lähti aukomaan ovia mäskikuskille ja katsomaan salaojamiehen kanssa, joko salaojitettavalle alalle voisi seuraavalla viikolla alkaa toteuttaa salaojitusta. Tulivat siihen tulokseen, että maanantaina aloitellaan. Lauri nouti myös maanäytekairan naapurista, että saadaan näin ajoissa otettua vielä tarvittavat maanäytteet...

Iltanavetalle päästiin tänään vasta puoli kymmenen aikaan. Vasikoiden juottoa ja rehujen eteen työntelyjä. Lauri kävi laittamassa traktorin latautumaan, jospa se käynnistyisi, että sen pääsisi huomenna viemään huoltoon.

Mäntyniemen tila-3.jpeg

TORSTAI

Aamulla oli kylmää ja vähän jopa pakkasta. Tänään on Seelan päiväkotipäivä. Luulin juottamon aamunavetan venähtäneen vähän myöhäisempään, mutta iloiseksi yllätykseksi Lauri oli käynyt tekemässä aamutoimet myös siellä. Puoli kymmeneltä ruvettiin isojen eläinten ruokintaan ja tunnissa appeet tehty ja jaettu ja päästiin jo sisähommiin. Puoli yksi lähdettiin viemään traktoria huoltoon Jyväskylään ja samalla koukattiin hakemaan Seela kotiin päiväkodista.

Tänään oli vaihteeksi Laurin ruuanlaittovuoro ja menusta löytyi burgerit noudettuna suoraan paikalliselta toimijalta. Iltapäivällä haettiin muutama itsehaettava vasikka, 3 tilaa 5 vasikkaa. Näille vasikoille pannat kaulaan ja ohjaaminen juottokoneelle. Minun juottaessa vasikoita Lauri teki samalla vasikkalan muut iltatoimet, jonka jälkeen käytiin yhdessä työntelemässä rehut isossa navetassa ja kipulääkittiin yksi isompi sonni.

PERJANTAI

Juulia kävi tänään tekemässä aamunavetan yksin. Lauri jäi Seelan kanssa aamutoimille. Isoissa navetoissa rehujen siirtelyt ja tasailut. Juottamossa rehujen jako ja vasikoiden juotto. Suurin osa oli osannut käydä itse hörppäämässä aamumaidot.

Vähän ennen yhdeksää Seela autoon ja päiväkotiin ja itse menin kauppaan hankkimaan vappuherkkuja. 11.30 aloitettiin appeiden teko ja saatiin hommat pakettiin sopivasti juuri ennen kello 13, kun ruvettiin käymään ammattilaisten kanssa läpi pelastussuunnitelmaa. Saatiin myös tilalle eri paikkoihin asennettavaksi tosi hienot ohjetaulut ja tilakartat.

Kello 14 Seelan haku päiväkodista. Koottiin kylpyhuoneeseen valtava kesän hittivesilelu, jolla Seela jaksoi leikkiä useamman tunnin. Leikkien jälkeen tehtiin ruokaa ja haettiin mummolta herkullisia munkkeja. 18.30 Juulia meni tekemään iltanavetat ja Lauri jäi Seelan kanssa katsomaan lohikäärmeohjelmaa.

Mäntyniemen tila-4.jpeg

LAUANTAI

Aamunavetalle suunnattiin taas kaikki yhdessä. Tarkoitus oli tehdä vasikoille heti aamusta uudet appeet. Suunnitelmat meni kuitenkin uusiksi, sillä ajatus ei eilen ollut kulkenut niin paljon, että olisi muistanut myllätä kuivaa viljaa tai laskea valkuaisrehuja valmiiksi. Aamupäivän aikana saatiin kuitenkin vasikoillekin apetta turvan eteen. Seela ja Raul antoivat tänään kyllä oman mausteensa (ja haasteensa) työntekoon.

Aamuhommien jälkeen mentiin sisälle valmistelemaan vappuaaton herkkulounasta, joka nautittiin yhden Laurin siskon ja hänen perheensä kera. Poikkeuksellisesti eilisen päivän appeet isoihin navetoihin olivat olleet niin isot, että tämän päivän appeet pystyttiin tekemään vasta kello 17. Tehtiin juottamon iltanavetta heti tähän perään. Siitä Seelan iltatoimille ja tyttö samoilla vauhdeilla nukkumaan. Katsottiin vielä illan ratoksi karkki- ja sipsipussien seurassa aivot narikkaan toimintaelokuva, jonka jälkeen olikin hyvä lähteä jo itsekin nukkumaan.

Mäntyniemen tila-5.jpeg

SUNNUNTAI

Juulia meni hoitamaan juottamon aamunavettaa kahdeksan jälkeen. Lauri jäi Seelan kanssa katsomaan ryhmä hauta. Lauri meni kymmeneltä käymään isoissa navetoissa todetakseen, että erikoispäivät jatkuvat ja tänään luultavasti appeita ei tarvitse tehdä laisinkaan. Rehujen työntelyt eteen riitti tällä kierroksella.

Oltiin sovittu menevämme tänään Laurin toisen siskon luokse vappubrunssille, joten valmistautumista siihen. Herkkuruokia tarjolla tänäänkin. Poistulomatkalla ajettiin Jyväskylän keskustan kautta tarkastamassa vappumeno ja vappuajelut. Paljon ihmisiä ja hienoja autoja liikkeellä. Sovittiin tähän kaiken päälle vielä iltapäiväkahvit mummolassa ja sitten tästä kaikesta rankasta touhusta rasittuneena hirveää kyytiä kotiin sohvalle makaamaan.

Tänään jäi päiväjuotto tekemättä, mutta sen verran nohevia vasikoita saapunut tässä erässä, että kaikki olivat osanneet käydä hankkimassa omat eväänsä myös päivällä. Ainoastaan teiniosaston ruokintapöytä huuti tyhjyyttään. Isoilla eläimillä appeiden työntelyt ja siirtelyt eteen. Tänään piti muistaa lisätä haketta hakesiiloon, mutta sen unohduttua kaiken vappuhulinan jälkeen piti käydä vielä vähän kiipeilemässä ja tiputella hakesiilon reunoilta haketta niin, että se riittää maanantai aamuun. Viikon päätteeksi oli hyvä vielä hypätä rentoutumaan ulkoporealtaaseen.

Mäntyniemen tila-6.jpeg

 

Mäntyniemen tila, Toivakka
Yrittäjäperhe: Lauri Jaatinen (33 v), Juulia Pauninsalo (29 v) ja Seela (2 v). Päivittäisessä toiminnassa mukana myös koirat Fidel ja Raúl.

Tuotantosuunta: Naudanlihantuotanto, ternistä teuraaksi

Eläimiä tilalla: 500

Muuta erityistä: Sukupolvenvaihdos on tehty vuonna 2018 ja tilaan kuuluu 190 ha peltoa. Tilan arkea voi seurata Instagramissa @mantyniementila.

Lue tilan edellinen viikko tilalla -tarina täältä