Mäentaustan tila 4/2020

01.12.2020 15:40

Mäentaustan tilalla ei vauhtia puuttunut tälläkään viikolla. Vasikoiden hoidon lisäksi oman mausteensa viikottaisen tekemisen keskelle toi sekä Iidan ja Teemun että Eijan ja Pekan remontti- ja muuttotyöt. 

Mäentaustan tilalla 9.11. - 15.11.

Teemu ja Iida saivat myytyä Harjavallan kotinsa, ja he muuttavat tilalle marraskuun lopussa. Eija ja Pekka ostivat uuden kodin noin kolmen kilometrin päästä tilalta. Suurin osa heidän tavaroistaan saatiin muutettua viikonloppuna.

MAANANTAI

Eijalla oli koko viikko lomaa. Maanantaina lomittamassa oli Jussi. Jussi on ollut tilalla lomittamassa Iidan syntymästä lähtien – eli liki 30 vuotta.

Iidan aamupäivä kului vasikoiden parissa. Vasikoiden päivittäinen hoito pitää sisällään juoman teon sairaskarsinalaisille pikkupyttyyn ja kahdelle karsinalle yhteinen juoma isoon maitotankkiin, sekä jalkautuminen sairaskarsinaan ja kahteen ”pääkarsinaan”, sekä väki- ja karkearehun lisääminen. Tänään kaksi vasikkaa oli kuumeessa, ja ne piti siirtää sairaskarsinaan. Tämä vasikkaryhmä on pysynyt kiitettävän terveinä, eikä esimerkiksi yskää ole juurikaan esiintynyt. Lisäksi Iida kävi läpi vasikat ja merkkasi ylös nupot, sillä tiistaina on nupoutus-päivä.

Pekka haki kaksi paalikuormaa, sekä avasi A- ja B-pihattojen ruokintakäytävät, jotka Iida ajoi tyhjäksi. Iida ja Pekka lisäsivät pikkupihveille lisää turvetta, sekä ajoivat ruokintakäytävän puhtaaksi. Yksi pikkupihveistä päätti myös juoksuttaa Iidaa ja Pekkaa livahtamalla veräjävahdin ohitse.

Iidan ja Teemun ilta kului remonttia tehdessä – lähinnä tapetteja irrottaessa ja sisäkattoja maalatessa. Eija ja Pekka kävivät Porissa etsimässä tapetteja sekä valaisimia uuteen kotiin. Lopun iltaa he totuttelivat uuteen elämään katuvalojen ja asfalttitien vierellä.

Vasikat_lo.jpg

TIISTAI

Tiistaina lomittamaan tuli Hanna, ja hän oli tilalla lopun viikkoa. Hanna tuli lomittamaan tilalle ensimmäistä kertaa noin kaksi vuotta sitten ja oppikin tilan työt todella nopeasti.

Aamupäivällä Iida lisäsi vasikoiden makuupuolelle turvetta, sekä tyhjensi ulkotarhat ja lisäsi uudet katteet pohjalle. Vasikat pääsivät tarhaan ensimmäistä kertaa - tosin kaikki eivät ulos uskaltautuneet. Traktorin äänet ja uusi ympäristö ovat ensimmäisenä päivänä melko pelottavia.

Titta ja Aino tulivat 13:00 tekemään mittauksia karsinoista, sekä eläinmääristä. Tilan väki oli mukana siihen asti, kunnes 14:00 tuli eläinlääkäri ja aloitettiin vasikoiden nupoutus. Nupoutuksessa meni aikaa noin kaksi tuntia ja kaikki sujui hyvin. Jokaisella on oma työnkuvansa nupoutuksessa, joten työ on sujuvaa ja selkeää.

Titta mittaa_lo.jpg

Iidalla oli illalla jalkapalloharjoitukset kummityttönsä Emman kanssa – maaleja tuli monta. Teemu maalasi sisäkattoja ja saikin melkein kaikki maalattua. Eija ja Pekka tyhjensivät vielä loppuja kaappeja ja ilmoittivat muutamat pihvivasikat nautarekisteriin.

Nupoutus-päivä_lo.jpg

KESKIVIIKKO

Eija ja Pekka siirtyivät asumaan uuden kodin viereiseen mökkiin, koska heillä alkoi remontti.

Iidalla oli vasikkapienryhmän kokoontuminen Loimaalla Sarkamuseolla. Tapaamisessa käytiin läpi kulunutta vuotta, omien tilojen heikkouksia ja vahvuuksia. Lisäksi käytiin läpi tämänhetkistä vasikkatilannetta ja tulevaisuuden näkymiä.

Koska Iida oli Loimaalla, tuli Eija aamupäiväksi töihin katsomaan vasikoita. Vasikat olivat hyvin virkeinä eilisestä nupoutuksesta huolimatta, ja kaikille näytti ruokakin maistuvan. Arimmat näyttivät uskaltautuneen tutustumaan myös ulkotarhaan.

Pekka siivosi C-pihaton ruokintapöydät, sekä ajoi D-pihaton ruokintakäytävän ja makuupuolen tyhjäksi aamupäivällä. Iltapäivällä hän haki kaksi paalikuormaa, sekä pesi toisen lannanlevitysvaunun ja vei talvisäilöön.

Iltapäivällä Iida katsoi Vasikan hoito ja hyvinvointi -etäluennon tallenteen, koska ei ehtinyt tiistaina mukaan etätunnille. Loppuilta kului tapetteja irrottaessa Teemun ollessa iltavuorossa.

Pekka teki illalla paperitöitä ja Eija tyhjenteli ulkovarastoa, sekä järjesteli paikkoja mökillä. Pekan isosisko poikkesi iltakahvilla mökillä.

TORSTAI

Vasikka oli syönyt yön aikana yhden juottoletkuista poikki, joten Iidan piti vaihtaa se aamulla heti ensitöikseen. Yksi vasikka ontui takajalkaansa, joka olikin jonkin verran turvonnut, joten vasikka siirrettiin sairaskarsinaan. Vasikoille vaihdettiin myös uusi säilörehupaali.

Pekka ajoi aamupäivällä C-pihaton oikean puolen ruokintakäytävän ja makuupuolen. Iltapäivällä hän rasvasi Valtran ja New Hollandin.

Iidalla oli iltapäivällä Vasikan hoito ja hyvinvointi -etäluento, jonka jälkeen hän täytti Nasevaa ja varastokirjanpitoa.

Iidan ja Teemun ilta kului remontin parissa. Muutama ystävä poikkesi katsomassa remontin edistymistä. Keittiö saatiin purettua ja sille löytyikin ostaja, joka kävi sen hakemassa. Pekka jatkoi paperitöiden sekä koulutehtävien tekoa.

Teemu ja remontti_lo.jpg

PERJANTAI

Vasikka oli jälleen syönyt juottoletkun poikki yön aikana, joten Pekka viritti letkujen eteen vanerin. Vasikoiden hoidon jälkeen Iida ajoi A-pihaton ruokintakäytävän ja makuupuolen tyhjiksi. A-pihaton makuupuoli tyhjennetään noin 2–3 viikon välein, mutta muuten se olki-kuivitetaan päivittäin (kuten myös B-pihatto). Pekka haki paalikuorman ja rasvasi apevaunun, kun Hanna oli saanut appeet tehtyä ja jaettua.

Iltapäivällä Iida ajoi C-pihaton vasemman puolen ruokintakäytävän ja makuupuolen. Pekka pesi toisen lannanlevitysvaunun ja laittoi talvisäilöön odottamaan kevättä.

Illalla Iida ja Teemu, sekä Eija ja Pekka kävivät Porissa suunnittelemassa keittiöitään samalla puusepällä. Molemmat taloudet päätyivät hyvin samanlaisiin keittiöihin.  

B-pihatto_lo.jpg

LAUANTAI

Pekka siivosi B-pihaton ruokintapöydän, sekä ajoi ruokintakäytävän tyhjäksi. Pihaan oli kertynyt vähän kuraa, kun olkipaaleja oli ajettu kuivituspaikalle, joten Pekka siivosi pihan pyöräkuormaajan harjalla. 

Iida hoiti vasikat ja lisäsi makuupuolelle vähän turvetta. Juomarehua oli tullut kaksi lavaa eilen, joten ne piti siirtää pumppukärryillä oikealle paikalle. Myös tyhjiä juomarehusäkkejä ja lavoja oli kertynyt jonkin verran viikon aikana, joten Iida siivosi ne pois. Vasikka, jonka jalka oli ollut turvonnut näytti jo paremmalta ja vasikka oli huomattavasti virkeämpi ja leikkisämpi.

Iidan ja Teemun ilta kului jälleen remontin parissa. Seinät saatiin maalattua ensimmäisen kerran, sekä rappuset hiottua.

SUNNUNTAI

Iida piti vapaapäivän ja remontoi Teemun kanssa talolla koko päivän. Tuntui, että kiire alkaa painaa, koska muutto Harjavallasta Kokemäelle lähestyy vauhdilla. Seinät saatiin kuitenkin maalattua toiseen kertaan ja vanhaa laminaattia poistettua.

Pekka katsoi aamupäivällä vasikat, sekä huolsi paalisilppuria, jonka torvi oli alkanut temppuilla. Silppuri tuli kuntoon – ainakin hetkellisesti. Pekka haki myös kuormallisen paaleja, sekä rasvasi Casen.

Iltapäivällä Emmi tuli Kokemäelle repimään Eijan ja Pekan kodista tapetteja irti Eijan kanssa, jotta remontoija voi keskittyä muihin remonttitöihin ensi viikolla.

 

Mäentaustan tila, Kokemäki 
Yrittäjät: MTY Lahtinen Eija, Iida ja Pekka. 
Perhe: Kolme aikuista lasta. Keskimmäinen Iida on mukana yhtymässä, nuorimmainen Oskari opiskelee Viikissä agronomiksi ja esikoinen Emmi työskentelee matkailualalla. Lisäksi tilan töissä auttaa Iidan avopuoliso Teemu, joka tekee kaksivuorotyötä Norilsk Nickelillä.
Tuotantosuunta: Naudanlihantuotanto. Ternistä teuraaksi ja pihvisonnien loppukasvatus. Sonneja tilalla 650.  
Peltoa: luomuviljelyssä noin 225 hehtaaria.  
Perustettu: Pekka osti tilan vanhemmiltaan 1986. Eija jäi päiväkodista tilan töihin 1998. 

Lue täältä kaikki Viikko tilalla -tarinat