Mäentaustan tila 3/2020

29.09.2020 12:56

Mäentaustan tilalla koettiin vauhdikas viikko moninaisten peltotöiden parissa

Mäentaustan tilalla 14.9.–20.9.

MAANANTAI
Sää: syksyinen poutapäivä

Iidan nimipäivä (valitettavasti ei ehditty juhlia). Urakoitsija Kaitsu tuli kahdeksalta aamulla tilalle traktori + noukinvaunu-yhdistelmällä, ja aloitettiin säilörehuauman teko. Iida oli sunnuntaina niittänyt ja Teemu karhottanut noin 20 hehtaaria Kaitsua varten. Nämä ensimmäiset 20 hehtaaria sijaitsivat tilalta noin viiden kilometrin päässä, joten auman tallojaksi riitti yksi kuski. Pekalla kävi arpaonni, ja hän saikin talloa aumaa koko päivän. Säilörehuauma avataan joulukuun lopulla, jolloin sillä korvataan osa paalirehusta. Aumaan mahtuu rehua noin 520 000 kiloa. Suurin osa säilörehusta tehdään paaliin.

Perheen kuopus Oskari, tuli muutamaksi päiväksi auttamaan töissä. Lisäksi tilalla on ollut toukokuusta lähtien harjoittelija Julius. Pojat huolsivat niittokoneet ja karhottimen, jonka jälkeen Oskari lähti niittämään ja Julius karhottamaan.

Iida ja Teemu hoitivat appeen teon ja kuivituksen aamupäivällä. Eija puolestaan vastasi ruokahuollosta koko päivän.

Iltapäivällä Teemu lähti Nakkilaan paalaamaan olkipaaleja ja Iida ajamaan jo aiemmin paalattuja olkipaaleja tilalle. Kaikki työt jatkuivat iltaan asti.

Auma.jpg

TIISTAI
Sää: syksyinen poutapäivä

Keskiviikoksi luvattiin sadetta, eli auma piti saada valmiiksi tiistaina. Kaitsu tuli aamulla jatkamaan rehun ajoa poikansa Pehtoorin kanssa kahdella noukinvaunulla. Pellot olivat lähellä tilaa ja kahden ajaessa rehua aumaan, tarvittiin auman tallontaan kaksi kuskia. Pekka ja Julius saivat talloa aumaa koko päivän - vaikkakin Pekka oli jo edellisenä päivänä valittanut tulevansa merisairaaksi kyseisessä työssä.

Iida hoiti appeen teon ja kuivituksen aamupäivällä ja Eija vastasi ruokahuollosta. Teemu lähti jatkamaan olkien paalaamista Nakkilaan ja Harjavaltaan. Oskari haki yksikköpaalaimeen varaosia Kokemäeltä, ja paalaimen ollessa kunnossa, lähti hänkin paalaamaan olkia. Olkia kuluu vuodessa noin 1400 paalia.

Iida ajoi olkipaaleja kotiin lopun päivää.

Olkipaaleja.jpg

Illalla auma saatiin täyteen. Pellolle jäi muutamia karheita, jotka Teemu kävi ajamassa paaliin saatuaan olkipaalit paalattua.

Perheen esikoinen Emmi soitti ja kertoi hänen ja avopuolisonsa Richin ostaneen omakotitalon Vantaalta. Alettiin valmistautua henkisesti lokakuun lopussa koittavaan muuttoon.

KESKIVIIKKO
Sää: epävakaista

Päivä oli rauhallinen, koska vettä tihutti pitkin päivää sen verran, että olkia ei tullut paalattavaksi lisää, eikä myöskään päästy tekemään rehua.

Pekka peitteli säilörehuauman perunarehulla. Perunarehulla peitetään sekä säilörehuauma, että tuorevilja-auma, mutta lisäksi sitä käytetään appeessa. Eija teki appeet ja kuivitti. Julius ja Oskari ajoivat olkipaaleja kotiin Kauvatsalta. Iida ajoi ruokintakäytäviä puhtaiksi ja siivosi ruokintapöytiä. Teemu rasvasi ja huolsi traktoreita ja koneita, jotta ne olisivat valmiina säilörehun tekoon ja olkien paalaamiseen seuraavana päivänä.

Case ja paalain.jpg

Iltapäivällä Iida ja Teemu lähtivät Poriin hakemaan varaosia koneisiin. Jos varaosia ei ole valmiina tilalla, tulee juuri silloin varmasti konerikkoja. Pekka teki koulutehtäviä ja Eija leipoi pullaa.

Oskari lähti illalla takaisin Helsinkiin, koska hänellä oli loppuviikko koulua.

TORSTAI
Sää: kova tuuli

Oli luvattu myrskyä (jota ei kylläkään näkynyt). Tuuli oli melko kova kuitenkin, joten kasvattamoiden ovia suljettiin ja laitettiin niiden eteen olkipaaleja, jotta ovet eivät heiluisi ja kolisisi tuulessa.

Pekalla oli etäkoulupäivä, joten hän oli koneella opiskelemassa koko päivän. Koulutunnit toteutettiin Zoom-sovelluksen välityksellä.

Eija teki aamupäivän apetta ja kuivitti, Iida ajoi ruokintakäytäviä ja C-pihaton toisen makuupuolen ja D-pihaton makuupuolen tyhjiksi, sekä lisäsi vasikoille turvetta. Teemu huolsi viljamyllyn ja haki Harjavallan viimeiset olkipaalit kotiin. Tilalla on käytössä yhteinen Excel-kansio, joka on jaettu jokaiselle työntekijälle puhelimeen. Sinne merkataan kaikki työt muokkaustöistä säilörehun tekoon ja olkien paalaamiseen. Tämän avulla on esimerkiksi helppo seurata, millä pelloilla on vielä säilörehu- ja olkipaaleja ja minkä verran.

Viljakasa.jpg

Iltapäivällä Iida täytti Nasevaa ja kävi läpi lähtevien pihvisonnien korvamerkkejä ja karsinoita. Eija alkoi jauhattaa kuivaviljaa ja Teemu lähti paalaamaan olkipaaleja.

Iidalla oli illalla barre- ja pilatestunnit pitkän kesätauon jälkeen. Pekka ja Eija soittelivat Emmin kanssa.

PERJANTAI
Sää: syksyinen poutapäivä

Aamulla Pekka jatkoi kuivaviljan jauhattamista. Eija teki appeet ja kuivitti, Iida ajoi ruokintakäytäviä ja makuupuolia. Teemu ja Julius lähtivät Nakkilaan keräämään olkipaaleja pinoon, jotta paalirekka saa ne kyytiinsä helposti. Nakkilasta tuli olkipaaleja 335 kappaletta, ja koska sinne tulee traktorilla matkaa melko paljon, laskettiin, että rekkakyyti tulee edullisemmaksi.

Olkipaalipino Nakkila.jpg

Juliuksella oli viimeinen harjoittelupäivä, joten sen kunniaksi (tai oikeastaan suruksi) haettiin pizzaa ja syötiin kakkua. Julius lupasi tulla auttelemaan vielä kiirepäivinä ennen koulunsa jatkumista.

Iltapäivällä Pekka jatkoi kuivaviljan jauhatusta, Iida lähti niittämään, Eija siivosi kotona ja Teemu lähti tekemään koulutehtäviä. Tuli ilmoitus, että maanantaina aamupäivällä tulee pihvivasikoita ja iltapäivällä lähtee pihvisonneja.

Illalla tilalle alkoi tulla tuorevilja-kuormia, joista jokaisesta otettiin hehtolitrapaino ja kosteusprosentti. Tilalla on vaaka, jonka kautta kuormat ajetaan, ja tuojat merkkaavat painot ylös kansioon, jossa on jokaiselle oma sivunsa.

LAUANTAI
Sää: syksyinen poutapäivä

Aamupäivän appeiden teon ja kuivituksen jälkeen Eija ja Pekka aloittelivat/jatkoivat tuoreviljan säilöntää. Tuoreviljan säilöntä aloitettiin jo pari viikkoa sitten, mutta auma jouduttiin poikkeuksellisesti sulkemaan kesken, koska viljan tuojien piti keskeyttää puinnit hetkeksi kasvustojen valmistuessa epätasaisesti. Aumaan säilötään tuoreviljaa noin 550 000 – 600 000 kiloa vuodessa. Pääosin vilja on ohraa, mutta mukana on toisinaan pieniä määriä kauraa ja vehnää. Eija lastasi myllyyn viljaa ja Pekka talloi aumaa. Illalla Casesta, jolla Pekka ajoi, lakkasi etukuormain toimimasta. Lähinnä ihmetytti, että selvittiin melkein koko viikko ilman konerikkoja.

Säilörehuauma.jpg

Iida niitti ja Teemu paalasi koko päivän. Illalla töiden jälkeen Iida ja Teemu soittelivat kummitytölle videopuhelun välityksellä 6-vuotissyntymäpäiväonnittelut. Sovittiin, että synttärilahjana viedään Hilda kiipeilemään.

Illalla tilalle tuotiin syksyn viimeiset tuorevilja-kuormat.

SUNNUNTAI
Sää: syksyinen poutapäivä

Aamupäivällä Eija teki appeet ja kuivitti, Iida ajoi C-pihaton toisen puolen ruokintakäytävän ja makuupuolen. Teemu lähti paalaaman huollettuaan paalaimen ja Pekka jatkoi tuoreviljan säilöntää yhdellä traktorilla.

Iida lähti iltapäivällä niittämään. Iidan nuorempi kummityttö Emma poikkesi katsomassa työntekoa ja vaihtamassa kuulumisia pellon reunalla.

Niitto.jpg

Naapurin isäntä Niko soitteli, ja sanoi lähtevänsä puimaan tilan kauroja. Tilalla ei ole omaa puimuria, joten Niko urakoi puinnit. Pekka lähti viemään kärryjä pellolle, sekä Nikon isä Juha tuli auttamaan ja ajoi kuorma-autolla kaurakuormia kuivurille. Eija jatkoi tuoreviljan säilöntää illan. Näytti siltä, että tuorevilja-auma saadaan valmiiksi heti ensi viikon alussa. Myös puinnit ja olkien paalaamiset kestävät todennäköisesti enää ensi viikon alkupuolen.

 

Mäentaustan tila, Kokemäki 
Yrittäjät: MTY Lahtinen Eija, Iida ja Pekka. 
Perhe: Kolme aikuista lasta. Keskimmäinen Iida on mukana yhtymässä, nuorimmainen Oskari opiskelee Viikissä agronomiksi ja esikoinen Emmi työskentelee matkailualalla. Lisäksi tilan töissä auttaa Iidan avopuoliso Teemu, joka tekee kaksivuorotyötä Norilsk Nickelillä.
Tuotantosuunta: Naudanlihantuotanto. Ternistä teuraaksi ja pihvisonnien loppukasvatus. Sonneja tilalla 650.  
Peltoa: luomuviljelyssä noin 225 hehtaaria.  
Perustettu: Pekka osti tilan vanhemmiltaan 1986. Eija jäi päiväkodista tilan töihin 1998. 

Lue täältä kaikki Viikko tilalla -tarinat