Laitisen tila 4/2020

02.12.2020 13:58

"Iltaisin on mukava kiertää yksin sikalaa ja katsella ympärillensä nähden, että sikalan väki on jälleen tänäkin päivänä pitänyt hyvää huolta eläimistä ja niiden olosuhteista"

MAANANTAI
Sää: Raikas
Fiilis: Hyvä

Viikko alkoi normaaliin tapaan kiireiseen tahtiin. Aamun rutiinitöiden jälkeen valmistelimme porsaita possuauton saapumista varten, hoidettiin vastasyntyneitä porsaita ja minä keräilin palosammuttimia ympäri tilaa pian alkavaa sammutin- ja palovaroitinhuoltoa varten. Palosammuttimien keräilyä helpottamaan tilallemme on tehty kartta, johon on selkeästi merkitty jokaisen palosammuttimen sijainti, jolloin ne ovat helposti löydettävissä. Samasta kartasta on myös hyvä opiskella missä kaikkialla ne sijaitsevat, mikäli niitä joutuu joskus kiireen vilkkaan tarvitsemaan. Vastasyntyneet porsaat ovat löytäneet paikkansa viikonlopun jäljiltä ja niiden olosuhteet on pidetty mahdollisimman hyvinä ensimmäisten elinpäivien ajan. Se tarkoittaa sitä, että on huolehdittu jokaisen porsaan riittävästä maidonsaannista ja porsaspesän riittävästä lämpötilasta. On myös tärkeää, että porsaspesässä on aina riittävästi kuiviketta. Porsasauton käynnin ja paloturvallisuushuoltojen jälkeen palasimme takaisin normaaliin päiväjärjestykseen. Päivän ohjelmaan kuului kaikkien eläinryhmien karsinoiden puhdistusta ja kuivittamista, porsitusosaston pesua painepesurilla, virikelelujen asennusta, viljatilausten tekoa ja emakoiden rokotusta. Illan ohjelmaan kuului ruoanlaittoa ja koiran kanssa ulkoilua.

PHOTO-2020-12-02-12-21-19 (3).jpg

TIISTAI
Sää: Sateinen
Fiilis: Odottavainen

Tänään sikalaamme saapui Sikavan (Sikaloiden terveysluokitusrekisteri) eläinlääkäri tekemään pilottikäyntiä, joka koski tautisuojauksen arviointia. Kävimme sikalan läpi sekä sisältä että ulkoa ja keskustelimme sikalan yleisistä tautisuojauskäytännöistä. Tämän lisäksi selvitimme BioCheck.UGent -arviointityökalulla tilamme tautisuojaustasoa verrattuna muihin sikatiloihin, jonka perusteella kaikki vaikutti olevan asianmukaisesti kunnossa. Tautisuojauskeskustelujen jälkeen jatkoimme eläinten hoitoa, joka kattoi porsaiden olosuhteiden ylläpitoa, lääkintäkierroksen, emakoiden siirtoa porsimaan, porsituskarsinoiden valmisteluita ja emakoiden tiineytystä. Sikalan ulkopuolella valmisteltiin haketuslaitteistoa valmiiksi seuraavan viikon haketuksia varten. Sikalamme lämpenee varsinaisella lähienergialla, sillä hakerangat on haettu sikalan viereisestä metsästä!

KESKIVIIKKO
Sää: Raikas
Fiilis: Intoa täynnä

Keskiviikon päätyötehtäviin kuuluivat välikasvattamon pesu, emakoiden tiineytys, emakoiden tiineystutkaus ja tiineiden emakoiden siirto joutilasosastoon. Tiineet emakot siirretään joutilaspihattoon siten, että jokaiseen kahdeksan emakon karsinaan tulee samalla viikolla porsimaan tulevia emakoita, jolloin niiden tiineysaikaa on helppo seurata ryhmänä. Iltapäivällä huolehdimme eläinten olosuhteista, rutiinitöistä ja muutaman myöhäisen nuoren emakon porsimisesta. Iltapäivällä valmistelin pitkään mielessä olleen siilotaulun viljasiilojen alakertaan. Taulun tarkoitus on yksinkertaisesti kertoa, mitä viljaa missäkin siilossa on milloinkin. Aika ajoin joku siiloista tyhjenee ja ruokintalaitteisto menee sen takia hälytystilaan. Hälytystä hoitamaan menevän henkilön ei tarvitse enää miettiä, että mihin siiloon tyhjentyneen siilon imukärsän voi siirtää, etteivät ruokien komponentit mene sekaisin. Illalla kävimme pitkällä kävelyllä Oonan ja Alli-koiran kanssa kylän raittia pitkin. Matkan varrella näimme jo ensimmäisiä jouluvaloja ja ajatuksesta hurmioituneena loppuilta kuluikin joulukoristeita etsien.

PHOTO-2020-12-02-12-21-19.jpg

TORSTAI
Sää: Harmaa
Fiilis: Opintäyteinen

Koulutuspäivä. Aamulla sikalalle päästyäni puhelimeni muistutti, että minulla olisi tänä päivänä peräti kolme eri webinaarikoulutusta, joista kaksi osui tismalleen samaan aikaan. Onneksi koulutukset olivat katsottavissa jälkikäteen tallenteina, niin pystyin katsomaan kolmannen koulutuksen myöhäisempänä ajankohtana. Minun päiväni kului pitkälti koulutuksia seuraillen, mutta vanha sianpitäjän sananlasku pitää onneksi aina paikkansa: Mikä päivällä jää tekemättä, on illalla edessä. Iltatuuriin kuului emakoiden kiimojen seurantaa, vieroituksen suunnittelua, lääkekirjanpitoa ja karsinoiden kuivittelua. Iltaisin on mukava kiertää yksin sikalaa ja katsella ympärillensä nähden, että sikalan väki on jälleen tänäkin päivänä pitänyt hyvää huolta eläimistä ja niiden olosuhteista. Iltaverryttelynä imurointia kotona ja sitten unten maille.

PERJANTAI
Sää: Raikas
Fiilis: Makea

Viikon kohokohtiin kuului kesätyöntekijämme viimeinen työpäivä ja sen kunniaksi paikalliselta leipurilta hankittu täytekakku. Herkullisen ruokavalion siivittämänä kaikki päivän työtehtävät tuntuivatkin sujuvan tanssin lailla. Aamupäivä kului vieroituksen parissa. Porsaat kuljetettiin välikasvattamoon ja emakot tiineytysosastoon tapaamaan karjupoikia. Iltapäivällä teimme apuemakon, kuivitimme karsinoita, pesimme porsituskarsinoita seuraavaa viikkoa ajatellen ja valmistelimme paikkoja viikonloppua varten. Perjantaisin siivoamme käytäviä, huolehdimme että kaikkia eläinten ruokintaan käytettäviä komponentteja on varmasti oikeissa siiloissa ja tuomme sisälle purupaaleja, jotta viikonloppuna voi keskittyä porsimisten valvontaan ja vastasyntyneiden porsaiden hoitoon. Illalla teimme kotona pitsaa ja lämmitimme ulkosaunan. Siitä oli hyvä aloittaa melkein vapaa viikonloppu!

PHOTO-2020-12-02-12-21-19 (2).jpg

LAUANTAI
Sää: Aurinkoinen
Fiilis: Rentoutunut

Aamulla kävin sikalalla seuraamassa emakoiden kiimoja, tarkastin että kaikki koneet toimivat tarkoituksenmukaisesti ja juomassa kahvit viikonloppuvastaavan kanssa. Sikalan jälkeen lähdimme kävelylle, jonka päätteeksi kävimme tapaamassa Mummia. Loppupäivä kului rentoutuen ja illan päätteeksi saunaa lämmitellen.

SUNNUNTAI
Sää: Talvinen
Fiilis: Rentoutunut

Sunnuntaina lähdimme heti aamupalan jälkeen katsomaan Metsänhoitoyhdistyksen tekemien taimikonhoitojen lopputuloksia. Samalla keräsimme metsästä kuusenoksia ja muita havuja joulukranssien tekoa varten. Metsäreissun jälkeen päivään kuului joulukranssien tekoa, joulutorttuja, kirjanpitoa, sikalan ruokintahälytysten kuittaamisia kotisohvalta ja rentoutumista.

PHOTO-2020-12-02-12-21-19 (1).jpg

 

Laitisen tila, Utajärvi
Yrittäjä: Arttu Laitinen
Perhe: puoliso Oona ja labradorinnoutaja Alli
Tuotantosuunta: Porsastuotanto
Perustettu: tila on ollut suvussa 1910 luvulta lähtien. Lypsykarjaa vuoteen 1985 saakka, jonka jälkeen siirryttiin porsastuotantoon. Viimeisin sukupolvenvaihdos tehtiin 2015.
Eläimiä: 290 emakkoa
Muuta: kasvinviljelyä

Lue täältä kaikki Viikko tilalla -tarinat