Laitisen tila 3/2020

30.09.2020 11:13

Laitisen tilalla sikalatöiden lomassa jatkettiin puinteja, nähtiin sisaruksia sekä pidettiin huolta kirjanpidosta ja lihaskunnosta. 

Laitisen tilalla 7.9.-13.9. 

MAANANTAI
Sää: Sateinen 
Fiilis: Toiveikas :)

Edellisellä viikolla aloitetut viljan puinnit lähtivät käyntiin mukavasti ja viikonloppu kuluikin pääosin viljan kuivauksen merkeissä, polkupyörä oli tuttu näky kuivaamon nurkalla. Sateen takia maanantaista tuli kaluston huoltopäivä, jolloin puimuri puhdistettiin, rasvattiin ja tarkistettiin kauttaaltaan, jotta puinnit voivat jatkua normaalisti ilman vahinkoja. Pieniltä ja suurilta vahingoilta voidaan säästyä, kun koneita ja kalustoa seurataan jatkuvasti niiden ollessa käytössä. Jos joku, niin työntekijämme Pertti on viimeisen päälle ennakoivan huollon ammattilainen. Hänen huoltosilmänsä takia tilamme onkin välttynyt suuremmilta ongelmilta koneiden ja laitteiden kanssa.

05f28d21-303e-4e5f-97d6-6777929d7dae.JPG

Sikalan puolella viikonloppu oli sujunut vauhdikkaasti, kun kaikki viikkoryhmän emakot olivat päättäneet porsia samana päivänä. Porsituksenhoitaja Ollilla oli pitänyt kiirettä, kun kaikille vastasyntyneille pahnueille täytyy tehdä ensimmäisten elinpäivien aikana osapahnueimetyksiä, alkutasaukset ja muut alkuhoitotoimenpiteet. Kesätyöntekijämme Juniori pääsi viikon alun kunniaksi lempipuuhaansa, porsitusosaston karsinoiden pesuun. Edellisen viikon perjantaina vieroitettujen emakoiden tyhjiä karsinoita kasteltiin muutama päivä ennen pesua, jotta lika irtoaa helpommin ja pesuun kuluu näin vähemmän aikaa.

TIISTAI
Sää: Sateinen
Fiilis: Hyvä :)

Sateet eivät mahdollistaneet puintien jatkumisia vielä tänäänkään, joten saimme välissä keskittyä täysin sikalatyöhön. Päivän kolme tärkeintä työvaihetta olivat porsaiden hoito, emakoiden siirto porsimaan ja iltapäivän porsasauton saapuminen. Emakot siirretään joutilasosastolta porsimaan omiin karsinoihinsa noin viisi päivää ennen porsimapäivää. Porsituskarsina valmistellaan porsimista varten siten, että porsaiden nurkkaukseen laitetaan runsaasti purua ja lämpölamppu valmiiksi päälle, jotta vastasyntyneet porsaat pääsevät lämmittelemään ja kuivattelemaan itseään. Emakolle annetaan iso tukku purua ja olkea pesäntekomateriaaliksi.

Iltapäivällä alettiin noin tuntia ennen auton saapumista valmistautumaan lastaukseen. Tehtiin kaikille porsaille lähtötarkastus ja sen jälkeen otimme käytävälle valmiiksi oikean määrän porsaita sujuvan lastauksen varmistamiseksi. Päivän aikana Pertti ja vanha isäntä olivat rakennelleet vuosisadan laitteen, nimittäin rikkapuhdistimen, joka putsaa viljankuivauksen aikana kuivattavasta viljasta suurimman osan rikkakasvien siemenistä erilleen. Enpä olisi arvannut, että eläkkeelle vuosia sitten jääneen niittokoneen suojapellille ja vanhan maamiesseuran kuivaamon seuloille olisi vielä käyttöä tuollaisessa muodossa. Kiertotalous kunniaan!

KESKIVIIKKO
Sää: Puintipäivä 
Fiilis: Hyvä :)

Ohjelma jatkui sikalalla siitä mihin eilen jäätiin, nimittäin seuraava porsasauto kaartoi pihaan jo aamu kuuden aikaan. Ennen kukonlaulua heränneet ja valmistelun aloittaneet reippaat sikalahenkilöt saivat kuin saivatkin porsaat lastattua, pienestä uneliaisuudesta huolimatta. Sikalassa ohjelma jatkui eläinten hoitotöillä ja vieroitusosaston karsinoiden pesuilla. Päivän säästä kehittyi hyvä ja päästiin jatkamaan puinteja ja viljan kuivauksia.

f8f0e33c-0928-48af-8b92-117c7b420bcd.JPG
Lyhyen mutta ytimekkään maatalousyrittäjäurani aikana on jo tullut huomatuksi, että yrittäjän oma jaksaminen on yksi tärkeimpiä tekijöitä, jotka mahdollistavat alalla onnistumisen. Maataloustyö on fyysisesti rasittavaa, ja jos sitä on tarkoitus harjoittaa vuosikymmeniä, niin omasta kehostaan ja jaksamisesta on tärkeä pitää huolta. Ajatuksesta hurmioituneena ilmoittauduimmekin yhdessä Oonan kanssa paikallisen Oulujokiopiston Jumppa- ja kehonhuoltokursseille, jonka ensimmäinen ajankohta oli tänään. Kadonneita lihaksia löytyi ripakopallinen, tästä on hyvä jatkaa.

TORSTAI
Sää: Kolea 
Fiilis: Hyvä :) 

Kannon keruu, kirjanpito ja viljankuivaus ovat hienoja tapoja viettää laatuaikaa vanhan isännän kanssa. Kannot kerätään keväisin, mutta tänään päästiin nauttimaan kahdesta viimeisestä. Viljankuivaus ja kirjanpito sopivat hyvin yhteen, sillä kuivaamolla satsien vaihdon välissä on hyvä olla oheisohjelmaa.

Sikalan puolella on ollut hieman hiljaisempi päivä. Suurin osa viikon hoitotoimenpiteistä on tehty, jolloin aikaa jää paikkojen siistimiseen, osastojen pesuun ja sikalakirjanpitoon. Sikalakirjanpito sisältää tänään lääkitysten tallennuksia Sikavaan, Eläinrekisteri-ilmoitusten tarkistusta ja tuotantotapahtumien kirjausta seurantaohjelmaan. Eläinten hoitoon liittyvät työtehtävät ovat olleet ylläpidollisia, eli käytännössä lämpötilan ja ilmastoinnin säätöä jokaiselle eläinryhmälle oikeanlaiseksi, karsinoiden puhtaanapitoa ja kuivitusta sekä ruokinnan säätöä.

PERJANTAI
Sää: Syksyinen 
Fiilis: Hyvä :)

Viikon hektisin työpäivä sikalassa, vieroituspäivä. Aamulla tehdään rutiinityöt alta, juodaan aamukahvit ja ruvetaan hommiin. Emakot kävelytetään porsitusosastolta tiineytysosastoon ja possut lajitellaan koon mukaisesti välikasvatusosastoon, pienemmät possut omiin karsinoihinsa ja isommat omiinsa. Oikein tolkkuna kun oltiin, niin kerettiin oikeaan aikaan lounastauolle. Iltapäivällä valmisteltiin porsituskarsinoita tulevaa pesua varten, hoidettiin possuja ja valmisteltiin sikalaa viikonloppua varten. Illalla käytiin Oonan kanssa hakemassa vielä yksi jyväkuorma pellolta, jonka jälkeen päästiin saunan lämmitykseen ja iltakävelylle ihastelemaan ruskaisia maisemia. Oona halusi harjoitella peruuttamista ja kuvan tyytyväisestä ilmeestä voimmekin päätellä, että se onnistui oikein hyvin.

1824057d-1ae9-4a7d-9fda-91d7931b13cb.JPG

LAUANTAI JA SUNNUNTAI
Sää: Sateinen  
Fiilis: Hyvä :)

Viikonlopun kunniaksi saapui saderintama, joten puimuria ei tarvinnut ajaa ulos tallista. Edellisellä poutajaksolla puidut viljat oli saatu kuivattua ja vanha emäntä tuurasi sikalalla, niin aikaa jäi rentoutumiselle ja sisarusten tapaamiselle. Viimeisten kuukausien aikana korona on vähentänyt sosiaalista kanssakäymistä myös perheen sisällä, mutta vihdoin tänä viikonloppuna saimme kaikki sisarukset puolisoineen saman katon alle kuukausien tauon jälkeen. Tapaamisen lisäksi viikonlopun sisältöön kuului kotimme sisäovien kunnostusta ja maalausta. Mummin aikoinaan valitsemat ovet saivat jatkoaikaa, kun ne hiottiin ja maalattiin uuteen loistoon.

 

Laitisen tila, Utajärvi
Yrittäjä: Arttu Laitinen
Perhe: puoliso Oona ja labradorinnoutaja Alli
Tuotantosuunta: porsastuotanto
Perustettu: tila on ollut suvussa 1910 luvulta lähtien. Lypsykarjaa vuoteen 1985 saakka, jonka jälkeen siirryttiin porsastuotantoon. Viimeisin sukupolvenvaihdos tehtiin 2015.
Eläimiä: 290 emakkoa
Muuta: kasvinviljelyä

Lue täältä kaikki Viikko tilalla -tarinat