Laitisen tila 2/2020

29.05.2020 13:39

Kylvöt aloitettiin Laitisen tilalla, leivottiin ja perehdytettiin harjoittelijaa

Laitisen tilalla 18.5 - 24.5.

MAANANTAI
Sää: Puolipilvinen 
Fiilis: Hyvä :) 

Maanantai alkoi vakuutusyhtiön edustajien vierailulla. Sikalavaatteiden vaihdon jälkeen siirryimme tutustumaan eläintiloihin. Kuljimme läpi jokaisen osaston keskustellen muun muassa uudesta palovaroitinjärjestelmästä ja siihen liittyvistä ominaisuuksista. Tähän turvallisuutta parantavaan investointiin olimme molemmin puolin tyytyväisiäKäynnin jälkeen päivä jatkui vieroitusosaston porsaiden kasvun seurannalla, ruokintojen säädöllä ja karsinoiden puhdistuksella.  Iltapäivällä lastasimme porsasautoon 182 porsasta kohti keväisiä Hiekkasärkkiä. Illalla vietimme Oonan kanssa laatuaikaa lakanoita vetäen ja koiran kanssa ulkoillen. 

TIISTAI
Sää: Aurinkoista, kevyttä tuulta 
Fiilis: Hyvä :)

Aamu alkoi laskujen maksulla ja kirjanpidon tarkastelulla. Kun laskut oli saatu maksettua, oli aika suunnata sikalalle. Työntekijämme Olli ja harjoittelijamme Katri olivat reippaasti tehneet aamun rutiinityöt ja suunnittelivat jo loppupäivän ohjelmaa. Päivä sujuikin vauhdikkaasti emakoita tiineyttäessä ja porsaiden kanssa touhuillen. Ohjelmassa oli muun muassa osapahnueimetystä, jolla varmistetaan, että myös pahnueen pienimmät porsaat saavat tarpeeksi ternimaitoa. Edellisen päivän aikana syntyneet pahnueet tasattiin niin, että jokaisessa pahnueessa on saman kokoisia porsaita toistensa kavereinaIllalla kotiin päästyäni piha-aitan pielessä odottivat kottikärryt ja harava. Loppuilta kuluikin pihaa siivotessa.  

image8cy6.png

KESKIVIIKKO
Sää: Aurinkoinen  
Fiilis: Kevättä rinnassa :)

Viime syksynä kynnetyt pellot olivat kuivaneet riittävästi, jotta päästiin peltohommiin. Pitkäaikainen työntekijämme Pertti oli edellisten viikkojen aikana huoltanut kaluston kokemuksen tuomalla varmuudella siihen kuntoon, että h-hetken koittaessa ei tarvinnut enää empiä. Ei muuta kuin koneet käyntiin ja menoksi! Pertti ajoi kuivalannan levitysvaunua ja vanha isäntä äesti lannoitteet piiloon sitä mukaan, kun lanta levisi peltoon. Teimme myös lannoituskokeita siihen sopivalla sarkaojapellolla, jonne joka toiselle saralle levitettiin vuorotellen kuivalantaa ja sian lietelantaa. Mielenkiinnolla odotamme tuloksia rikkakasvuston kehittymisen ja sadon määrän osalta.  

TORSTAI
Sää: Puolipilvinen 
Fiilis: Hyvä :) 

Helatorstaina peltotyöt jatkuivat samaan malliin kuin edellisenäkin päivänä. Kun on asiansa osaavat kuskit traktorin hyteissä, kannattaa nuoren isännän pysyä poissa tieltä. Sikalan puolella työt Ollin ja Katrin kanssa jatkuivat iloisella mielellä. Kuluneiden viikkojen aikana olemme Katrin kanssa käyneet läpi muun muassa eläinten ruokintaan, lääkintään ja hyvinvointiin liittyviä asioita. Myös porsitusosastolla tehtävät rutiinityöt sujuvat jo mallikkaasti. Uutena asiana opettelimme tänään tiineystutkauksen tekemistä, joka suoritetaan aina neljä viikkoa tiineytyksen jälkeen. Omalla listallani oli vielä karsinoiden pesua painepesurilla ja koko sikalan tarkastuskierrosIllalla meinasikin jo tulla kiire kotiin, kun olimme sopineet tapaamisen rakennusyrityksen edustajan kanssa kylpyhuoneremontin suunnittelusta.  
 
PERJANTAI
Sää: Kevätaurinkoa 
Fiilis: Toiveikas :)

Kiireisen vieroituspäivän ohella peltotyöt olivat edenneet siihen pisteeseen, että teimme iltapäivällä vanhan isännän kanssa valmisteluja kylvöjen aloittamiseksi. Niklas-Kauran siemenet löytyvät lajiteltuina kuivaamon siilosta ja täytimme peräkärryn, josta siemenet lastataan viljaruuvilla kylvökoneeseen. Teimme myös kiertokokeen, jolla varmistutaan siitä, että kylvökone syöttää viljansiemeniä halutun määrän kylvettävää peltohehtaaria kohden. Illalla harjoittelin porkkanakakun tekemistä. Kävin varmuuden vuoksi hakemasta kaupasta kaikki raaka-aineet kakun tekemiseen, sillä jonkin ainesosan puuttuminen olisi saattanut heikentää aloittelevan harrastelijakondiittorin itseluottamusta, jolle tässä tilanteessa ei ollut varaa antaa siimaa. Lopputulos: Tekijänsä näköinen. Sulatettu voi ja huoneenlämpöinen voi eivät kuulema ole sama asia.  

imagefn8z.png

imageqksed.png

LAUANTAI
Sää: Maalaisromanttinen  
Fiilis: Juhlallinen :)

Oonan syntymäpäivän kunniaksi teimme Alli-koiran kanssa päivänsankarille reilun kokoisen aamiaisen, jonka jälkeen kävimme katsomassa viimeisiä lannan levityksiä ja veimme kakkua myös konemiehille. Isä oli samaan aikaan toisaalla aloittanut jo kylvämisen. Peltokäynnin jälkeen menimme ulkoilmakahveille Mummin luo. Kahvittelun jälkeen lähdimme yhdessä Oonan kanssa äestämään samalla kiviä ja kantoja keräillenÄestämiseen kuuluu olennaisena osana Joel Hallikaisen ja Timo Koivusalon yhteisalbumin kuuntelua traktorin radiosta. Laatuaikaa ja syntymäpäivän viettoa parhaimmillaan! 

SUNNUNTAI
Sää: Aurinkoinen ja tuulinen  
Fiilis: Hyvä 

Aamulla pellolle suunnatessani huomasin puolessa välissä matkaa auton oikean eturenkaan puhjenneen. Ei auttanut muu kuin soittaa kotiväki paikalle, talvirengas tilalle ja matka pääsi jatkumaan. Päivä kului jälleen peltoja äestellen ja kiviä keräillen. Kerkesimme siinä samalla ohimennen vaihtaa puhelimitse kuulumisia opiskeluaikojeni kämppäkaverin kanssa neljän tunnin ajan. Kotoa tuli myös viesti, että pian päästään jo nauttimaan raparperimehusta (ja ruohonleikkuusta)! 
 
imagemhahp.png

 

Laitisen tila, Utajärvi
Yrittäjä: Arttu Laitinen
Perhe: puoliso Oona ja labradorinnoutaja Alli
Tuotantosuunta: porsastuotanto
Perustettu: tila on ollut suvussa 1910 luvulta lähtien. Lypsykarjaa vuoteen 1985 saakka, jonka jälkeen siirryttiin porsastuotantoon. Viimeisin sukupolvenvaihdos tehtiin 2015.
Eläimiä: 290 emakkoa
Muuta: kasvinviljelyä