Laitisen tila 1/2020

Heralätäköitä ja possupainia

Pienet vastoinkäymiset eivät jää pitkäksi aikaa painamaan askelta Laitisen tilalla. Asia toisensa perään valmistuu, kun isäntäparin saappaissa on sopivasti vauhtia ja positiivista asennetta.

Laitisen tilalla 3.–9.2.

MAANANTAI

SÄÄTILA Puolipilvistä ja pakkasta

Viikko alkoi mukavasti, kun herasäiliön pohjaventtiili oli unohtunut eilisen puhdistuksen jäljiltä auki – heraa oli hieman muuallakin kuin säiliössä, kun hera-auto tuli. Vain paljaat jalat ja varpaiden välistä pursuileva rantahiekka puuttuivat, niin oli merellinen tunnelma.

Parin vuoden takainen Teneriffan matka tuli mieleeni, mutta arkeen palautuminen tapahtui hyvinkin nopeasti, kun huomasin seisovani saappaat jalassa heralätäkössä. Vesiletkujen ja lattialastojen avulla siivottiin paikat alta aikayksikön.

Aamukahvin jälkeen päivä jatkui antibioottivapaan tuotannon auditointikäynnillä. Auditointi aloitettiin Sarin kanssa sikalan ulkopuolelta käymällä läpi sikalan ulkoista bioturvallisuutta. Sikalan seinustat olivat puhtaat, ja syksyllä levitetyt murskeet pilkistivät lumen alta. Sen jälkeen siirryimme sisälle käymään läpi sisäistä bioturvaa ja antibioottivapaata tuotantoa.

Lopuksi kiersimme sikalan tarkasti läpi ja Sari pääsi lähtemään kotimatkalle hyvillä mielin. Auditoinnin jälkeen jatkettiin sikalan normaaleja rutiineja, kuten emakoiden siirtoa porsimaan, emakoiden kiimojen tarkkailua ja osapahnueimetyksiä. Illalla menimme puolison kanssa kuntosalille, siinäpä vasta mukava parisuhdeharrastus!

TEK_4928_lo.jpg

TIISTAI

SÄÄTILA Puolipilvistä ja pakkasta

Tiistaina on pääsiemennyspäivä, jolloin suurin osa edellisen viikon perjantaina vieroitetuista emakoista on tullut kiimaan ja valmiina siemennystä varten. Opiskeluaikojeni harjoittelutilan isäntä sanoi siemennyksen olevan porsastuotantosikalan tärkein työtehtävä, ja siihen pyrimme myös meidän tilallamme panostamaan.

Aamun siemennysten jälkeen lähdin katselemaan porsitusosaston menoa. Siellä porsituksenhoitaja Olli oli tehnyt huipputyötä. Viikonlopun ja maanantain aikana syntyneiden porsaiden alkuhoitotoimenpiteet oli tehty valmiiksi ja possut leikkivät iloisesti toistensa kanssa, äitiemakon tiukassa valvonnassa.

Vieroitusosastolla vuorossa oli karsinoiden harvennusta sekä keskiviikkona myytävien possujen lähtötarkastusta ja laskentaa. Toimistohommien jälkeen kokoonnuimme iltateelle Mummin luokse.

imagewi3hr.png

KESKIVIIKKO

SÄÄTILA Puolipilvistä ja koleaa

Aamu alkoi mukavasti, kun porsasauto tuli sikalalle jo kello seitsemän. Eli viideltä ylös ja ennen kuutta sikalalle valmistelemaan myyntiä. 168 possua kirmasi reippaasti autoon, kun kuulivat, että Kalajoella sijaitsevassa lihasikalassa olisi karsinat valmiita uusia asukkaita varten.

Olemme toimittaneet porsaita jo yli kymmenen vuoden ajan yhteen ja samaan lihasikalaan, jonka kanssa yhteistyö on toiminut todella hyvin. Possujen myynnin jälkeen jatkettiin eilen aloitettuja siemennyksiä, hoidettiin porsaita ja tiineystutkattiin emakoita. Illan ohjelma sisälsi laskujen maksua, kuntosalia ja koiran ulkoilutusta.

TORSTAI

SÄÄTILA Kirkasta ja koleaa

Torstaina vanhaisäntä teki uuteen varastoon lisää hyllyjä, jotta saadaan viimeisetkin tavarat lattioilta seinälle. Aina on mukavampi, kun tavarat ovat järjestyksessä. Työlistalla oli rutiinihommien lisäksi emakoiden tiineytystä, tiineeksi tutkattujen emakoiden siirtoa joutilasostoon, perjantain vieroituspäivää valmisteleviä toimenpiteitä ja possujen hoitoa.

Kovan pakkasen vuoksi hake oli päässyt vähiin, joten sitä käytiin traktorilla vähän lisäämässä. Myös Oona kerkesi työpäivänsä päätteeksi mukaan sikalan iltatoimiin.

Laitinen_torstaiQ1.jpg

PERJANTAI

SÄÄTILA Lauhaa

Perjantai on vieroituspäivä ja samalla viikon kiireisin päivä, jolloin askelmittarista loppuu muisti iltapäivän kahvitaukoon mennessä. Aamun rutiinitöiden jälkeen emakot viedään porsitusosastosta tiineytysosastoon, jonka jälkeen porsituskarsinoihin jääneet porsaat lajitellaan vieroitusosastolle lähteviin ja jatkoimetykseen jääviin porsaisiin.

Jatkoimetykseen jää jokaisesta pahnueesta muutama porsas, jotka pääsevät vielä viikoksi imemään ammaemakolle. Isoimmat porsaat kävelytetään käytävää pitkin vieroitusosastolle, jossa ne lajitellaan koon mukaisesti karsinoihin.

Kun possut oli lajiteltu, valmisteltiin porsituksessa tyhjät karsinat pesua varten. Sitten ei muuta kuin iloisin mielin painepesuri käteen ja pesemään. Siinä vähän rapatessa roiskuu, mutta onneksi suojahaalarit on keksitty. Pesun jälkeen vuorossa oli paikkojen siivoilua ja sitten oli aika lähteä kotiin rentoutumaan.

Laitinen_perjantaiQ1.jpg

LAUANTAI

SÄÄTILA Lauhaa

Lauantai on toinen viikon melkein vapaapäivistä. Tänään oli kuukauden ensimmäinen päivä, joka tarkoittaa sitä, että lasketaan kaikki tilan eläimet. Tämä on erityisesti Oonan lempipuuhaa, jolloin treffipäivä sikalalla on taattu.

Omiin hommiini kuului eläinmäärien, porsimisten ja tiineytysten kirjaaminen tietokoneelle ja kiimojen tarkkailu. Sen jälkeen lähdimme kotiin ulkosaunan lämmitykseen.

Olisi varmaan pitänyt kuunnella vanhaaisäntää, kun hän muutama vuosi sitten kesällä vinkkasi, että saunalle voisi vetää pellon läpi vesijohdon. Mutta kun nuoripari halusi pitää saunomiskokemuksen autenttisena, niin nyt sitten kuljetetaan vedet saunalle puukelkalla. Onneksi matkaa on vain pellon poikki, ei sen pidemmälti.

SUNNUNTAI

SÄÄTILA Lauhaa

Sunnuntaina lähdin aamusta sikalalle tarkkailemaan emakoiden kiimoja. Parin tunnin työskentelyn jälkeen tulin kotiin ja lähdimme koko perheen voimin lenkille aurinkoiseen talvisäähän.  Iltapäivällä päätimme vielä lähteä piipahtamaan isovanhempieni luona Kärsämäellä.

Kotimatkalla koimme pieniä vastoinkäymisiä, kun auton pohjalevyn kiinnikkeet olivat menneet jääpalan iskusta rikki. Suojalevyn ja moottorin väliin alkoi kertyä lunta, joka piti käydä putsaamassa pois aina 40 kilometrin välein. Kotiin päästyämme autohuoli unohtui nopeasti, kun koiramme Alli oli meitä iloisena vastassa.

imagelx7n.png

Laitisen tila, Utajärvi
Yrittäjä: Arttu Laitinen
Perhe: puoliso Oona ja labradorinnoutaja Alli
Tuotantosuunta: porsastuotanto
Perustettu: tila on ollut suvussa 1910 luvulta lähtien. Lypsykarjaa vuoteen 1985 saakka, jonka jälkeen siirryttiin porsastuotantoon. Viimeisin sukupolvenvaihdos tehtiin 2015.
Eläimiä: 290 emakkoa
Muuta: kasvinviljelyä