Kankaan tila 1/2019

Uskoahan tämä maatalous välillä vaatii, matikan lisäksi"

Kankaan tilalla 11.2.-17.2.

MAANANTAI

Maanantai alkoi untuvikkojen vastaanottamisella, vaikka omassa kanalassa linnut ovat jo hyvässä kasvussa. Uusien lintujen oli vuoro tulla yhdelle kylän muista broilertuottajista. Meillä on muutaman tuottajan rinki, jossa autellaan toisia uusien lintujen tullessa.  Samalla tuli vaihdettua kuulumiset viime viikon liha-akatemiasta Oulusta. Tämän nopeahkon, mutta hikisen aamujumpan jälkeen suuntana oli oma kanala, jossa aamukierros oli nyt hieman normaalia myöhemmin. Rehu- ja ilmastointikoneet tuli kyllä vilkaistua jo aamulla herätessä kännykästä, niin kanalassa oli osastojen kierroksen lisäksi vain kirjanpitoa jäljellä. Kasvatuserän tiedot oli kopioitava Excelistä Atrian järjestelmiin. Rehu- ja vesilinjat olivat kunnossa ja linnutkin vaikuttivat muutenkin tyytyväisiltä. Iltapäivällä tuli huollettua kurottajaa.  

Muskari on meidän esikoisen maanantain kohokohta, johon meno on jäänyt minun vastuulleni vaimon jäädessä kotiin pienemmän lapsen kanssa. Heittäytymistä lauluissa taas vaadittiin, mutta mitä sitä ei lapsensa vuoksi tekisi.  

TIISTAI

Tiistainakin jatkui untuvikkojen vastaanotto. Tällä kertaa tosin lintuja oli eilistä vähemmän ja suuremmalta urheilusuoritukselta vältyttiin. Toisen keittämä kahvi maistui taas paremmalta kuin itse keitetty. Kahvit tuli juotua tälläkin kertaa.  Seuraaviin untuvikkoihin onkin sitten aikaa, kun kaikkien meidän kasvattamoiden rytmit kulkevat suhteellisen lähellä toisiaan. Omassa kanalassa oli normaalin kierroksen lisäksi vuorossa rehupintojen lasku ruokakupeissa, jotta rehu pysyisi kupeissa paremmin.  

Ilman puolesta kevät on tulossa. Kerrankin kunnolla aurinkoista ilman kovia pakkasia. Linnutkin taisivat jo laulaa pihalla – kyllä piristi! Viime viikon hikoilut kanalan katolla lumitöissä oli vain kaukainen muisto. Iltapäivällä hain traktorin huollosta Nurmosta. Kaikenlaista murhetta oli Jontikka ehtinyt itselleen kerätä.  

KESKIVIIKKO 

Vanhemman lapsen ainut hoitopäivä tälle viikkoa. Kanalassa kaikki hyvin, yhtä vesilinjaa lukuun ottamatta. Oli linja alkanut vuotamaan paineensäätimen luota. Ei onneksi ollut vuotanut pidempään. Vesimittareissakaan ei näkynyt yhtään ylimääräistä. Hyvä kun tuli huomattua hyvissä ajoin, pysyy pehkutkin kuivempana. Kanalakierrosten lisäksi kurottajaa ja kuivikkeenlevitintä oli pestävä, sillä huomenna olisi sille käyttöä.  

Illalla oli kalenterissa kirkkovaltuuston koulutus Seinäjoella. Tulipahan selväksi, kuinka kirkolla menee ja mitkä ovat tulevaisuuden haasteet sillä sektorilla. Uskoahan tämä maatalous välillä vaatii, matikan lisäksi.  

TORSTAI

Torstaina aamukierros kanalassa oli normaalia aikaisemmin. Aamuksi oli sovittuna myös kuivikkeen levitystä yhdessä kylän muista broilerikasvattamoista. Isommassa osastossa kuivikkeet saa levitettyä paljon joutuisammin, kuin omissa pienemmissä. Eikä lapionvarressakaan tarvitse toisen kasvattamossa heilua. Hyvää ja kuivaa turvetta muutenkin on mukava levittää.  Reilu tunnin rypistys ja kahvien kautta kotia.  

Ilta meni lasten kanssa touhutessa.  

PERJANTAI 

Sää oli taas lämmennyt ja kaikkialla oli liukasta. Lukkoseppä tuli korjaamaan pitkään rikki ollutta kanalan ulko-oven sähkölukkoa. Kuntoon tuli ja ovi pelaa taas ilman avaimia. Normaalien kanalahommien jälkeen tulin jo aamupäivällä kotia tekemään paperitöitä. Ympäristönsuojelun vuositiedot oli raportoitava, joten lantamäärät ja ammoniakkipäästöt oli jälleen laskettava. Kirjanpitoa oli vielä viime vuodelta hiukan pohdittavana ja viimeisiä viilauksia tehtävänä. Iltapäivällä katsottiinkin sitten tilinpäätös Finanssilan kanssa Kauhavalla.  

LAUANTAI

Normaalien kanalakäyntien lisäksi vehnää pitää siirtää kuivaajalta kanalan siiloihin. Puhalluskärryn haku omalle markille ja täysi satsi vehnää kyytiin. Reilun tunnin päästä kanaerän ruokavalio vehnän osalta on turvattu. Siilon ympärystät lakaistiin vielä maahan varisseista jyvistä, jottei kasvattamon ulkopuolisille eläimille jäisi syötävää.  

Esikoinen uskaltautui jäämään isovanhemmille yökylään. Kotona olikin nyt oudon hiljaista ja päätettiin vaimon kanssa käydä ulkoilemassa nyt kun siihen oli mahdollisuus. Pitkästä aikaa avattiin tv ja istuskeltiin kotona rauhassa. 

imagedlb2g.png

 

SUNNUNTAI

Aamupäivällä kanalaan. Yökyläily oli mennyt hyvin, kaikki olivat tyytyväisiä. Sää on mainio!  Normaalia helpompi aamu. Kanalassa kaikki hyvin. Mukava viikko kanojen kanssa, kun kaikki on mennyt helposti. Iltapäivällä esikoisen kanssa uimahalliin uimaan. Hienoa kun kunnasson mahdollista harrastaa monenlaista. Uimisen jälkeen jäätiin vielä seuraamaan paikallisen koripallojoukkueen peliä urheilutalolle. Kovin tuntui kaksivuotiasta peli kiinnostavan. 

Taas on yksi talvinen viikko takana. Työmäärä on ollut varsin kohtuullinen, mutta unien vähyydestä on pitänyt huolen kuusiviikkoinen poika. 

 

Olen neljännen polven viljelijä ja toisen polven broilertuottaja. Broilereiden lisäksi tilallamme viljellään viljaa ja öljykasveja. 

Tuotantosuunta: Broilerituotanto 
Perustettu: 1916. Broilereita vuodesta 1990. 
Eläinten määrä tilalla: 36000 
Muuta erityistä: Perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi lasta.