Kankaan tila 4/2019

Untuvikoilla kaikki hyvin

Kankaan tilalla 14.10.-20.10.

imageeeijp.png

MAANANTAI

Untuvikot saapuvat tänään ja ovat järjestykseltään meidän kasvattajauramme 34. erä. Edellinen sukupolvi on toki ihan eri luvuilla. Normaalin toimituksen sijaan vastakuoriutuneet tiput tulevat tällä kertaa Vilppulasta asti, eikä Nurmon hautomolta. Kuljettajan mukaan auton pitäisi kaartaa pihaan hieman yhdentoista jälkeen aamupäivällä. Ennen untuvikkojen tuloa pitää vielä vaihtaa vesilinjoihin raikkaat vedet juoksuttamalla vanhat pois. Muut valmistelevat toimenpiteet on tehty jo edeltävinä päivinä kiireen välttämiseksi. Turpeet levitettiin edeltävänä viikonloppuna. Tämä hoituu pääasiassa kurottajalla ja viimeistely lapiolla. Rehu- ja vesilinjat laskettiin paikoilleen, houkutuspaperit vedettiin lattialle ja rehut jaettiin lopuksi edeltävänä päivänä. Ennen kaikkea tätä kasvattamot oli jo pesty ja desinfioitu edellisen erän jäljiltä. Joskus tuli tehtyä pieni video kasvattamon valmistelusta:  https://youtu.be/K6fmkcLZnIg 

Untuvikot saatiin reippaasti sisälle kasvattamoon neljän hengen voimin. Kiitos vanhan isännän, sekä naapurin Jussin ja Matin. Yllättävän hikinen homma reilun 34 asteen lämpötilassa. Untuvikot saapuvat tilalle leipälaatikon tapaisissa laatikoissa autossa, jonka olosuhteita tarkkaillaan jatkuvasti. Välittömästi turvepehkulle päästyään, untuvikoilla on mahdollisuus syödä ja juoda.  

Minulla on tapana tarkastaa kasvattamot ensimmäisen kerran heti untuvikkojen tulon ja pienen hengähdystauon jälkeen, että kaikki on varmasti kunnossa. Erityisesti vesilinjojen korkeuteen tulee kiinnitettyä huomiota, jotteivat untuvikot pääsisi kastelemaan itseään tai pehkua. 

TIISTAI

Aamulla ensimmäisenä kanalaan päivän ikäisiä untuvikkoja katsomaan. Jaoin jonkin verran lisää rehua houkutuspapereilla hyvän alkukasvun varmistamiseksi. Ilmanvaihto on hyvin pienellä ensimmäisten kasvatuspäivien aikana ja näyttikin siltä, ettei vetoa esiintynyt kasvattamoissa. Aamukierroksella oli hieman kiire, kun lannanlevitysurakoitsijan kanssa oli sovittu levityksestä tälle aamua. Urakoitsija saapuikin sovitusti ja viimeiset lannat saatiin levitettyä ja lantala tyhjättyäKovin paljoa ei levitettävää tälle syksyä ollut, sillä osa kesän lannasta annettiin sopimustilojen pelloille. Suurelta osin ensi vuoden lannoista pitääkin levitellä kevätsesongilla. 

Olin unohtanut, että meidän Carbon Action lohkolle tullaan ottamaan maanäytteitä metrin syvyyteen asti. Näytteenotto tapahtui hieman normaalia järeämmällä kairalla perinteiseen verrattuna. Aamupäivä menikin joutuisasti lannanlevityksessä ja maanäytteitä ihmetellessä. Yllättävää oli, että maa oli tosi märkää jo syvemmällä pellossa. 

Lannan multaus aloitettiin heti urakoitsijan levityksen jälkeen. Meidän tilallamme maat muokataan pääasiassa kyntäen tai kultivoiden. Nyt lannat saaneet pellot on tarkoitus kyntää.  

KESKIVIIKKO

imagem8yec.png

Kanalassa aamukierroksen jäljiltä kaikki kunnossa. Erä on lähtenyt hyvin matkaan ja linnut ovat tasaisesti joka osastossa. Ei siis tietoa kylmästä, vaikka pakkasta aamulla olikin. Vanhimman kasvattamon ilmanvaihto remontoitiin keväällä vaihtamalla uudet korvausilmaluukut vanhojen tilalle. 30 vuotta vanhat luukut olivatkin jo hintansa haukkuneet ja uusilla luukuilla korvausilma saadaan entistä tasaisemmin kasvattamoon. Tästä kiittää sekä tuottaja, että eläin.  

Päivä jatkui kyntämisellä. Pellot ovat vielä kohtuu hyvässä kunnossa, vaikka syyssateita onkin saatu; lukuun ottamatta yhtä raivion nurkkaa, johon piti traktori upottaa. Kunpa järki olisi tässä työssä aina mukana. Naapuriavun turvin koneet saatiin kuitenkin hinattua kuivilla ja töitä jatkettua, vaikka työpäivää hieman tuhlaantuikin. 

Illalla oli vuorossa Sami Hedbergin stand up keikka Seinäjoella. Taisi olla meille ensimmäinen kerta tänä vuonna, kun pääsimme kahdestaan kauppareissu kauemmaksi. Iso kiitos isovanhemmille, jotka hoitivat lapsia sen ajan. Olipa mukava päästä hetkeksi pois kotoa tuuleentumaan. 

TORSTAI

Aamulla ensimmäiseksi naapurissa untuvikkoja vastaanottamassa, sen jälkeen omaan kanalaan kierrokselle. Untuvikot vaikuttavat mukavan eläväisiltä. Rehu maistuu ja vettä kuluu. Viileällä kelillä ilmastointi on pienellä ja hiilidioksidimittarit ohjaavat kasvattamojen ilmanvaihtoa. Näin linnuilla pysyy jatkuvasti ilmanlaatu hyvänä, vaikka ulkona on viileää ja lämmön takia ei tarvitsisi tuulettaa. Veden ja rehun kulutus kasvaa päivittäin ja homma toimii.  

Kanalassa käynnin jälkeen takaisin pellolle kyntämään. Loppupäivä meneekin traktorin kopissa istuen ja äänikirjoja kuunnellen. 

imageimd.png

PERJANTAI

Aamulla kanalassa kaikki hyvin. Rehulinjoja piti nostaa lattialta ylöspäin normaalia ripeämmin. Toisinaan kanat ovat niin vilkkaita, että voivat sotkea rehua ruokintakupeista lattialle. Tämä on lähinnä ongelma silloin kun linnut vielä pääsevät pieninä hyppimään kuppien sisälle. Toisaalta hyvä merkki, että ovat reippaina syömässä. Vastaavaa ongelmaa voi esiintyä vesilinjojen kanssa. Liian alhaalla olevat vesilinjat aiheuttavat sen, että kanat voivat sotkea vettä pehkulle. Tämä on hankalaa taas kanojen jalkapohjien terveyden kannalta. Tämäkään ei muodostu ongelmaksi, kunhan on tarkkana vesilinjojen säätöjen kanssa erityisesti alkukasvatusvaiheessa.  

Syysmuokkaukset jatkuvat. Säätiedotus näyttää lauantaiksi kovaa sadetta. Siispä kyntöaurat vaihtuvat kultivaattoriin, jotta saadaan isompi pinta-ala työstettyä ennen kovaa sadetta.  

Illalla koko perheellä pitsalle. Aika hässäkkää on syöminen ulkona kahden pienen lapsen kanssa.  

LAUANTAI

Lauantai aamusta suunnattiin vanhemman lapsen kanssa Seinäjoelle kummitädin salibandyottelua seuraamaan kun isä tuurasi kanalassa 

SUNNUNTAI

Sunnuntai meni lasten kanssa touhutessa. Anna lähti aamusta Tampereelle ja minä jäin lasten kanssa kotiin puuhailemaan. Isä kävi hoitamassa kanat sillä välin. Illalla seitsemän aikaan kanalasta tuli hälytys ruokinnasta. Rehusiilon mennessä tyhjäksi olisi tietokoneen pitänyt osata itse vaihtaa siilo toiseen, mutta joku oli vialla. Ei muuta kuin katsomaan ja siilon alta rehuvaa’alle lähtevä kuljetinhan se oli jumissa. Harvoin tällaisia vikoja tulee, mutta aina ne tapahtuvat viikonloppuisin ja vielä ilta-aikaan. Sunnuntai ilta meni lopulta rattoisasti rehuspiraalin jumia etsiessä. Ensimmäiset pakkaset olivat taas yllättäneet broilerinkasvattajan. 

 

Olen neljännen polven viljelijä ja toisen polven broilertuottaja. Broilereiden lisäksi tilallamme viljellään viljaa ja öljykasveja. 

Tuotantosuunta: Broilerituotanto 
Perustettu: 1916. Broilereita vuodesta 1990. 
Eläinten määrä tilalla: 36000 
Muuta erityistä: Perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi lasta. 

Lue täältä kaikki Viikko tilalla -tarinat