Iso-Tuiskun tilalla 6.–12.1.

18.03.2025 16:56

Vieroituksesta viljansiirtoon 
– sikatilan arkea opiskelijan silmin 

Iso-Tuiskun possufarmilla arki rullaa opiskelija Heino Iso-Tuiskun näkökulmasta katsottuna mielenkiintoisena ja opettavaisena. Tilan toiminnassa korostuvat vastuullisuus ja eteenpäin katsovat toimintatavat, jotka ovat keskeinen osa suomalaista ruokaketjua. Opiskelun ohessa tilan arkeen osallistuminen tarjoaa arvokasta käytännön kokemusta ja mahdollisuuden seurata sikatalouden päivittäistä työtä läheltä. Tilan toiminnasta vastaavat yrittäjäpariskunta Marko ja Lotta Iso-Tuisku. 

Maanantai 

Maanantai alkaa meillä aina vieroituksella eli uudet porsaat vieroitetaan emakoista ja ne aloittavat elämänsä lihasikoina. Lisäksi työpäivä sisältää lietekuilujen sekoittamista ja osastojen pesua. Kun eläimet on siirretty, on aika keskittyä tekemään vk-possujen olot mukaviksi. Vieroitetuille possuille on tärkeää, että uusi sivu elämässä lähtee käyntiin stressittömästi. Tämän vuoksi osastojen on oltava lämpöisiä, purutettuja ja mukavia porsaille, etteivät ne stressaannu toisistaan. Viikon suurimman rupeaman ollessa takana, oli itselläni aika ottaa pala rauhaa ja evästää isovanhempieni kanssa. He asuvat mukavasti kivenheiton päässä farmista. 

20250308_A-REHU_Heino_Iso-Tuisku_TUUKKAKIVIRANTA_COM-43_lo.jpg

Tiistai 

Tiistaina oli itselle mielenkiintoiset kuviot luvassa, kun oli vuorossa eläinlääkärin tarkastuskäynti. Käynnillä kävimme eläinlääkärin, Lotan ja meidän eläinlääkäriharjoittelijamme kanssa kiertämässä tuotantotilat ja eläimet lävitse. Itsellä ei moisesta ollut ennestään kokemusta, joten olin vähän uuden edessä. Käynti sujui mukavasti ja asiantuntijalta oli mukava kysellä eläimiin liittyviä asioita ja käydä keskustelua, kun kerran oli noin hyvä ja monipuolinen porukka kasassa. Oli myös hauska huomata, miten hyvä eläinsilmä voi ammattilaiselle harjaantua. Itselleni kun sikalassa käynti ei ole varsinaisesti rutiinina vuodessa kuin muutamina viikkoina. Kun sikalasta oli selvitty, niin loppupäivä kului opiskeluiden parissa.  

Keskiviikko 

Farmilla tapahtui, kun lietteen siirto tilakeskuksilta etäsäiliöihin sujui meidän luottopakkimme Artun toimesta. Arttu on ollut meillä pari vuotta pian peltopuolella mahdollistamassa meidän kasvituotantoamme ja on ollut korvaamaton apu viimevuosina, kun peltoalaa on hieman kasvatettu ja työtä on piisannut senkin edestä. Oma päivä kului myös pihahommissa viljan siirrossa ja tavaroita järjestellessä. Ehtoosta aika kului vielä isäukon kanssa kartoittaessamme hieman nykyisiä konekustannuksia kohdilleen, kun satuttiin saman pöydän ääreen. Isseellä pakkaavat päivät venyä, ja illat kuluvat välillä liiankin pitkälle vielä pihahommissa (ainakin omasta mielestä). Mutta tänään hän ehti rauhoittua jo hyvissä ajoin.  

Torstai 

Torstai alkoi pihahommilla ja ruisvehnän loput saatiin vihdoin puhallettua sikalan kierresaumasiiloon. Meillä syötetään sioille ohra-kaura-seosta niin sanottuna kaurakomponenttina, joka varastoidaan valmiina seoksena kuivaussiilossa. Seos toimii yhtenä ruokinnan peruspilareista. Lähinnä koko kuvion tarkoitus on priorisoida siilotilaa, mikä tietysti syksyllä on aina koetuksella. Homma toimii hyvin, kunhan tavara ei ole kovin moskaista ja seossuhde sikalan päässä on ajan tasalla. Päivän päätteeksi tuprutti vielä hieman lunta niin sai illan kulumaan mukavasti auraillessa urheilucastin parissa. 

Perjantai 

Perjantai oli viikon mielenkiintoisin päivä. Tutkimusryhmä yliopistolta kävi meillä vierailulla perehtymässä porsaiden paikallispuudutukseen ja työmenetelmiin. Toimimme yhtenä case-tilana osana heidän tutkimustaan. On mukava päästä toimimaan eri sidosryhmien kanssa ja vaihtamaan näkemyksiä uusista tuotantotavoista, sekä siitä miten voisimme niitä kehittää kestävästi eteenpäin entisestään. Eläintenhoitajaamme Heidiä yleisön edessä operointi hieman jännitti, mutta tosipaikan tullen homma sujui vimosen päälle (kuten aina). Perjantain hommien päätteeksi koitti viikon kohokohta eli paikallinen höntsä korisvuoro Ahonkylän kyläpahasessa. Omasta mielestä pallon perässä juokseminen on vaivattominta liikuntaa ja saa omaa pääkoppaa virkistettyä, kun ajatukset saa välillä täysin muualle kaikesta muusta arjesta.  

Lauantai 

Lauantaina loppui joululoma virallisesti, kun paluu kävi takaisin Viikkiin. Junamatkalla pyörittelin lukuja uusimmasta tilan hankinnasta, josta lisää myöhempänä. Seinäjoki–Helsinki-väli on melko nopea ja vaivaton rupeama ja matka kuluu yleensä jotain kouluhommaa lukemalla. Keskittymisen suhteen Tampere–Seinäjoki-väli on ehkä tähän saakka elämäni tuottoisinta juna-aikaa, kun taas Tampereen jälkeen usein puhelimen vilkuilu on helpompaa kunnon netillä ja itse kouluhommat saattavat jäädä vähemmälle.  

Sunnuntai 

Sunnuntai oli pyhitetty taas jumpalle ja opiskelulle omalta osaltani ja olikin aika startata vuoden ekat treenit vaihtamalla Elixialta FitTammistoon. Ympäristön vaihdolla saattaa saada uusia puolia itsestään esille. Aloitin heti raa’asti jalkapäivällä ja uutuuden innolla jaksoi painaa ihan mukavasti menemään. Salin jälkeen riensin kirjastolle loppupäiväksi kirjoittamaan kandia. Halusin kandissani perehtyä enemmän vähittäistavarakauppaan ja erityisesti elintarvikkeiden private labeleiden markkinaosuuksiin ja vallitseviin trendeihin Suomen ruokaketjuun liittyen. On kiva tutkia sellaista aihetta, mikä kiinnostaa, oli homma sitten mikä tahansa. Sillä tavalla aika kuluu enemmän tai vähemmän rattoisasti!  

KUVAT: Tuukka Kiviranta, Heino Iso-Tuisku 

INFOBOKSI 

Iso-Tuiskun tila

Yrittäjät: Marko ja Lotta Iso-Tuisku 

Tuotantosuunta: Yhdistelmäsikala, 300 emakkoa ja 1800 lihasikaa 

Perustettu: Tilanpito on alkanut 1930-luvulla Markon isovanhempien toimesta. 

Muuta: Lue lisää meistä isotuiskunsika.fi 

 

ASIANTUNTIJAN SILMIN 

Aktiivista kehittämistä ja tulevaisuuden tekijöitä 

Iso-Tuisku Marko ja Lotta ovat intohimoisia maatalousyrittäjiä. He ovat erittäin aktiivisia kehittämään tilan toimintoja, oli kyse sitten eläinten hyvinvoinnista tai peltopuolen asioista. Yhdistelmäsikalassa Ilmajoella yli 80 % sioista kasvaa lihasiaksi asti tilalla ja loput tulevat meille Atrialle välitykseen porsaina. 

Marko ja Lotta ovat myös jatkaneet tilan kehittämistä kovasti, viimevuosina tilalle on investoitu lisää mm. lihasika- ja välikasvatuspaikkoja. Lisäksi yksi uusi asia tilalla on antibioottivapaa tuotanto, joka on aloitettu vuoden 2024 aikana. 

Yrittäjäpari on myös aktiivisesti mukana kehittämässä koko sikasektorin toimintaa. Tästä hyvänä esimerkkinä on, että he tekevät laajaa yhteistyötä erilaisten oppilaitosten kanssa aina maatalousopiskelijoista eläinlääkäreihin. On ilo myös seurata, miten uusi sukupolvi kouluttautuu nyt maatalousalan ammattilaisiksi. Heino on esimerkki nuoresta aktiivisesta ja innokkaasta tulevaisuuden osaajasta, joka Viikin yliopisto-opiskelujen lisäksi osallistuu myös 100 Nuorta tuottajaa -koulutukseen. 

Yhteistyö Atrian kanssa tilalla on jatkunut pitkään, se on ollut helppoa ja sujuvaa innokkaiden ratkaisukeskeisten yrittäjien kanssa.  

Sampo Tupila 

Aluepäällikkö 

A-Tuottajat Oy