Iso-Tuiskun tila 4/2019

Iso-Tuiskun tilalla valmisteltiin reissuun lähtöä, kynnettiin, kouluttauduttiin

Iso-Tuiskun tilalla 28.10.-3.11.

MAANANTAI

Sää: Lupaus talven tulosta
Fiilis: 😊

Maanantain vastainen yö oli levoton sikalan ruokkijan ja lämpökeskuksen lähettämien hälytysten takia. Aamulla meinasi uni ottaa voiton ja porukan pienin heräsi räkäisenä. Kun vauhtiin päästiin niin vierotettiin parisataa porsasta ja punnittiin teurassikoja. Kiireisimmät kolme emakkoa siirrettiin joutilaspihatosta porsitukseen heti kun sinnesaatiin puhtaita karsinoita. Kyntöaurat saatiin traktorin perään asti ja traktoria huollettiin. Työmies jännitti tiistain CE-inssiä. Illalla isäntä ja emäntä kävivät kansalaisopiston lavatanssikurssilla, vanhempi teini korjasi autoaan ja perheen pienin katsoi elämänsä ensimmäisen kokonaisen elokuvan aupairinsa kanssa. Pohdittiin myös tulevan Ranskanmatkan kenkävalintoja ja päätettiin hakea uudet halvat saappaat Tokmannilta tilavierailuita varten.

TIISTAI

Sää: Pikkupakkasta
Fiilis: ☹

Tiistaina isäntä oli ensin tilusjärjestelykokouksessa kunnantalolla ja emäntä meni jo edeltä Itikanmäelle Lääkkeiden käyttötarpeen vähentäminen sikatiloilla -hankkeen seminaariin. Päivä herätti monia kysymyksiä ja ihmetyksen aiheita ja virikettä oman toiminnan hiomiseen myös. Tilaisuuden jälkeen haettiin painepesuriin ja lietepumppuun varaosia. Illalla isäntä ja työmies sekä pienimies olivat kyntämässä ja emäntä huolesta suunniltaan kun puhelimiin ei saanut yhteyttä. Onneksi kaikki oli kuitenkin hyvin.

imageblhll.png

 

KESKIVIIKKO

Sää: Vuodenaikaan nähden kylmää, sanottiin radiossa
Fiilis: 😊

Keskiviikkona emäntä oli Jalasjärvellä Suomen yrittäjäopiston kurssilla. Päivän teemana oli oman johtamisosaamisen kehittäminen. Asiaa pohdittiin monelta kantilta ja lopuksi käytiin läpi ennakkoon tehdyn ihmistyylitestin tuloksia. Pienelläkin ja eri tuotantosuuntia edustavalla porukalla tuli paljon hyvää keskustelua. Syysilmoitus tuli tehtyä, kerrankin ennen aivan viimetinkaa. Lannanvastaanottajille on täytetty 146L-lomaketta olan takaa. Keskiviikkona myös kynnettiin ja kalkittiin raiviopeltoja. Työmies haki Kokkolasta kuorma-autoon peräkärryn.

johtajuus_isotuisku.jpg

TORSTAI

Sää: Tuulinen ja aurinkoinen
Fiilis: 😊

Torstai oli toimintaa täynnä. Ensin tehtiin normaalit päivittäiset hommat pois alta ja sitten myytiin teurassikoja. Wedan asentajapojat olivat korjaamassa joutilaspihaton kioskien portteja. Iltapäivällä kiirehdittiin oman terveydenhuoltoeläinlääkärin pitämään lääkkeidenkäyttöä koskevaan tilaisuuteen. Vajaan kahden tunnin anti oli todella hyvä ja siinä oli paljon konkretiaa ja siitä herännyttä keskustelua. Paikalla oli hyvä otanta ilmajokisia sikayrittäjiä ja meiltä myös kaksi työntekijää. Luennon jälkeen emäntä kiirehti kukkakaupan kautta kotiin ja kahvinkeittoon, sillä viideksi oli kutsuttu lauma naisia sisustustarvikekutsuille. Tarjolla oli Halloweeniin sopivasti oranssilla koristeltua voileipäkakkua ja porkkanakakkua. Hakettaja kävi päivällä murskaamassa viime vuonna pellonreunalta nipisteltyjä pajuja ja koivuja. Nyt saadaan kuivaajanpehkut palamaan vähän paremmin kun joukossa on puutakin. Työmies oli torstaina kutsunnoissa ja sai tietää aloittavansa asepalveluksen Niinisalossa tammikuussa 2021.
 
PERJANTAI
 
Sää: Kylmä ja kaunis
Fiilis: 😊
 
Perjantaina lomittaja oli ehtinyt tehdä porsituksessa jo suurimman osan rutiinihommista siihen mennessä kun saimme palkanmaksuasiat järjestykseen ja ehdimme itse sikalalle. Kuten aina kuun ensimmäisenä päivänä, myös tänä perjantaina laskettiin sikoja. Siinä on hommaa, mutta tuleepa aina samalla tarkistettua, että karsinoissa on oikeasti sen verran sikoja kuin ruokkija väittää. Emäntä siirsi lomittajan kanssa seuraavaksi porsivia emakoita pihatosta porsituksen puolelle. Myös toimisto tuli siivottua perusteellisesti. Perjantaina tulivat myyntiin myös ensi helmikuun Liha-akatemian liput ja nehän varattiin heti. Nyt mukaan pääsee kauimmin meillä töissä ollut työntekijä, 2021 on sitten seuraavan vuoro. Tällä viikolla meiltä ei haettu porsaita, joten isäntä joutui aikamoisen palapelin pyörittämisen tekemään, jotta saatiin osasto tyhjäksi tulevan maanantain vieroitusta varten. Illalla vielä kynnettiin ja levitettiin kalkkia. Ja pestiin paljon pyykkiä! Myös palohälytinjärjestelmän huoltomies kävi huoltamassa kaikki hälyttimet. Viikon aikana oli tullut valmiiksi myös melkein ikuisuusprojektilta välillä tuntunut pienimmän lietesäiliön korotus ja uusi katto!
 
lietesailio_isotuisku.jpg
 
LAUANTAI
 
Sää: Kylmä, vähän luntakin
Fiilis: 😊
 
Lauantaina valmistauduttiin laukkuja pakkaamalla ja kaikki mahdolliset työt valmiiksi saattamalla seuraavana päivänä alkavaan reissuun. Isäntä kävi siementämässä. Aupair koitti pitää porukan pienintä pois jaloista ja matkalaukkuja tyhjentämästä. Sikalassa pestiin osastoa. Nuorempi teini oli työharjoittelun ja pitkäksi venyvien päivien vuoksi väsynyt eikä pikkuveli meinannut millään tätä ymmärtää...
 
SUNNUNTAI
 
Sää: Kylmä, Ranskassa paljon läpimämpi
Fiilis: 😊
 
matkalaiset_isotuisku.jpg
 
Sunnuntaina herättiin Huittisissa emännän äidin luota ja lähdettiin kohti lentokenttää. Pienin jäi mummunsa hoiviin viikoksi. Lentokentällä tavattiin iso joukko innokkaita matkaanlähtijöitä, joista suurin osa oli toisilleen ennalta tuttuja. Emännän Facebook-kavereitakin oli joukossa ja oli kiva nähdä heitä ihan livenä ja tutustua paremmin. Farmimatkojen mainio matkanjohtaja Anna jakoi kaikille suojavarusteet tilavierailuja varten. Ilmassa oli selvästi jännitystä, tätä reissua oli moni odottanut pitkään. Me olimme vähän oman mukavuusalueemme ulkopuolella, sillä kaikki muut matkalaiset olivat joko nurmiviljelijöitä tai ProAgrian nurmiasiantuntijoita, mutta matkan anti oli silti todella hyvä. Vierailimme seuraavan viikon aikana usealla normandialaistilalla, joissa tutustuttiin tilan nurmituotantoon ja johtajuusasioihin sekä tilaan ylipäätään. Monella oli sivubisneksiä, joista osalla oli muodostunut maidontuotantoa isompi tulonlähde (mm. calvadoksen ja siiderin valmistusta ja biokaasua). Keskustelu muiden tuottajien kanssa oli matkan parasta antia. Lämpimät suosittelut myös muiden tuotantosuuntien reissuille!
 

Yrittäjät: Lotta ja Marko Iso-Tuisku
Tuotantosuunta: Yhdistelmäsikala
Perustettu: Tila 1930, emakot sisään ja lehmät pois 1970, sukupolvenvaihdos 2004, nykyisellä isännällä sikoja on ollut vuodesta 1994
Eläimiä: 320 emakkoa ja 750 lihasikaa
Muuta erityistä: Uudiseläintuotanto ja rehuviljan viljely, tila toimii myös harjoittelutilana eri kouluasteille.

 

Lue täältä kaikki Viikko tilalla -tarinat