Iso-Tuiskun tila 2/2019

Keli antoi hyviä lupauksia keväästä ja järjestelyt kevättöitä varten alkoi


Iso-Tuiskun tilalla 15.4-21.4.

MAANANTAI

SÄÄTILA aamupakkasta ja lämmin, keväinen auringonpaiste
FIILIS hymiönäimagerfnre.png

Viime viikon loma kostautui tänään pidempään kuin kellonympärystän kestäneenä työpäivänä. Kävimme Irlannissa ja Pohjois-Irlannissa tutustumassa vetoletkulevittimiin ja vierailemassa sukulaisten luona. Maanantai on vieroituspäivä, joten heti pääsi totuuden äärelle. Keräsimme porsituksenhoitajan kanssa myös rääpäleitä ja ”ylimääräisiä” vastasyntyneitä ammoille. Työntekijöiden jo lähdettyä kotiin kiersin sikalaa kahden tutustumaan tulleen amk-opiskelijan kanssa. Sitten tein parin viikon edestä PigVision-kirjauksia ja kyhäsin toukokuun työvuorolistan. Kuten aina, porsitukseen oli jo tunkua, joten illalla vielä siirrettiin seuraavaa ryhmää pihatosta, viime viikolla 17 vuotta täyttäneen, Heikin pesemälle osastolle. Mikäs sen mukavampaa koulusta kotiin tulevalle teinille kuin päästä sikalaa pesemään! Iltaan kuului myös vanhempien poikien kaverin tulo korjaamaan tietokonetta, jotta isäntä voisi valmistautua huomiseen viljelysuunnitelman laadintaan. Onneksi perheen pienin viihtyi hyvin etelä-afrikkalaisen au pairinsa kanssa ja kesän toinen kesätyöntekijäkin pääsi tänään aloittamaan urakkansa.

 

TIISTAI

SÄÄTILA aamupakkasta ja lämmin, keväinen auringonpaiste
FIILIS hymiönä imagelyxg.png

Emännän tiistai kului Maaseudun työnantajaliiton koulutuksessa Seinäjoella. Päivän aiheena oli haastavat tilanteet työpaikalla ja koulutuksen anti sekä aiheista heränneet keskustelut erittäin hyviä. Isäntä kävi aamulla siementämässä, sitten laati muutaman tunnin viljelysuunnitelmaa asiantuntijan kanssa ja sen jälkeen lastasi välitysporsaat matkaan. Iltaan kuului toukokuun työvuorolistan laadintaa. Siinä piti muistaa varautua kevättyökiireisiin. Tiistaina käteltiin myös kaupat sikalan katolle tulevista aurinkopaneeleista. Niiden asennus alkaa toukokuussa. Tiistain keli antoi hyviä lupauksia keväästä.

 

KESKIVIIKKO

SÄÄTILA aamupakkasta ja lämmin, keväinen auringonpaiste
FIILIS hymiönä image1ckbh.pngimage9abb8.png

Keskiviikolle oli sovittuna Seinäjoen AMK:n tiloihin sikakoulutuksen tulevaisuutta pohtivan ryhmän tapaaminen, mihin emäntä ehti osallistua. Tahtotila oli edelleen eri osapuolilla edistää ja turvata sikaosaamista ja seuraavassa tapaamisessa viedään asiaa taas seuraavat askeleet eteenpäin. Isäntä taasen tyhjensi työntekijöiden kanssa välikasvattamon osaston pesua varten ja valmistautui torstaille varattuun siementen lajitteluun. Illalla pienin pääsi äidin ja au pairin kanssa lasten pääsiäiskirkkoon.

 

TORSTAI

SÄÄTILA lämmin, keväinen auringonpaiste
FIILIS hymiönä image67f4k.png

Torstai on toiv… eikun töitä täynnä! Pääsiäinen mennään vähän kevyemmällä miehityksellä, joten paikalla oli isäntäväen ja etäopiskelupäivää viettävän teinin lisäksi vain yksi työntekijä. Porsituksessa päivä oli perussettiä, minkä lisäksi siirrettiin vielä lisää seuraavan ryhmän emakoita porsitusosastolle. Työntekijä pesi eilen tyhjennettyä osastoa muiden hommiensa lisäksi. Asennettiin myös Deltabitin kulun- ja työajanseurantalaite. Sitten perheen pienin, keskimmäinen ja vanhin eli isä kahden poikansa kanssa lähtivät siementenlajitteluun kylän toiseen päähän. Tänä vuonna siemenet on peittauksen lisäksi kuorrutettu myös mangaanilla ja fosforilla, jotta ravinteita olisi siementen käyttöön välittömästi. Aika näyttää millainen hyöty tällä saavutetaan.

traktorin keväthuoltoa_rajattu.jpg

PERJANTAI

SÄÄTILA lämmin, keväinen auringonpaiste
FIILIS hymiönä image1qaf6.png

Pitkäperjantai tuntui todella pitkältä, ehkäpä aina vain lisääntyvän auringonvalon myötä. Sikalassa ilonamme oli lomittaja-Jarkko, joka on käynyt tilallamme vuodesta 1996. Jarkko pesi vk-osaston loppuun ja sitten yhdessä kesätyöntekijä Venlan kanssa punnitsi teurassikoja. Vieroitustilaa olisi tarvittu kovasti jo tänään, koska uusia vastasyntyneitä oli aika reilusti, mutta pitää odottaa huomiseen osaston kuivumista ja lämpiämistä. Iltapäivällä emännän sisko ja äiti tulivat kylään koko pääsiäiseksi. Myös ostosreissu Seinäjoelle Citymarketiin mahtui pitkäänperjantaihin. Miesväki siivosi pihaa ja halleja kaiken maailman kertyneestä romusta ja romppeesta, jotta siemensäkit saatiin katon alle logistisesti järkevään järjestykseen.

siivottuja nurkkia_rajattu.jpg

LAUANTAI

SÄÄTILA yöllä vähän sadetta, päivällä lämmin, keväinen auringonpaiste
FIILIS hymiönä imagel0yxr.png

Lankalauantaihin kuului sikalatöitä, joihin pääsi mukaan myös emännän toimistotöistä pääsiäislomaileva sisko. Päivän hommiin kuului mm. rääpälekeräystä ja ns. ylimääräisten vastasyntyneiden järjestelemistä ammaimettäjälle.

sisko pääsiäisapuna_rajattu.jpg

Kesätyöntekijä Kia ja lomittaja Jarkko punnitsivat vielä lisää teurassikoja. Töiden jälkeen emäntä täytti kaksi voileipäkakkua, mitkä eräs tuottajakollega oli tilannut seuraavaksi päiväksi, ja leipoi teinin synttäreille suklaakakkupohjan. Illalla mentiin Könnin kyläseuran pääsiääsvalakialle (kokko), joka on joka vuosi koko Etelä-Pohjanmaan komein. Ihan viime metreille jännitettiin, että tuleeko polttokielto voimaan ruohikkopalovaaran vuoksi, mutta onneksi ei. Ilta oli jo kääntymässä iltakierroksen ja nukkumaanmenon puoleen, kun pienimmän lapsen kummitäti soitti tarjoten lippuja J. Karjalaisen saman illan keikalle. Sinnehän sitten vielä lähdettiin, alle tunnin varoitusajalla! J. Karjalainen bändeineen veti yli 2 tunnin setin Seinäjoen Rytmikorjaamolla. Onneksi vanhempi teini ehti iltakierrokselle.

imagegkxco.png

SUNNUNTAI

SÄÄTILA huolestuttavan vähäsateista edelleen
FIILIS hymiönä imagets72.png

Sunnuntaina emäntä koristeli tilausvoileipäkakut ennen askareita. Sikalassa valittiin seuraavan päivän vieroitettavia emakkoja, mitattiin niiden selkäsilavia ja laskettiin niiden possut sekä siirrettiin vieroitettavien alta emakoita siemennysosastolta joutilaspihattoon jokapäiväisten perushommien lisäksi. Isäntä teki koko loppupäivän järjestelyjä kevään kylvöjä varten.

possuja hoitamassa_rajattu.jpg

Taas käytiin kaupassa, leivottiin tosca-piirakkaa, tehtiin pizzaa ja illalla lähdettiin vielä kyläilemään naapuriin. Kun kylässä on sekä lapsen mummu että täti, pitää käyttää tilaisuus hyväkseen ja koittaa tehdä asioita ihan vain aikuisten kesken. Mummu ja täti kun saavat lapsen nukahtamaan muutamassa sekunnissa, kun äidiltä siihen menee välillä useampi tunti. Naapurin tokaluokkalainen oli jossain vaiheessa todennut, kuorsatessani heidän sohvallaan, että ”Lotta ei enää jaksanut katsoa Heinähattua ja Vilttitossua”. Uutta viikkoa kohden uusin voimin…

 

Yrittäjät: Lotta Airila ja Marko Iso-Tuisku
Tuotantosuunta: Yhdistelmäsikala
Perustettu: Tila 1930, emakot sisään ja lehmät pois 1970, sukupolvenvaihdos 2004, nykyisellä isännällä sikoja on ollut vuodesta 1994
Eläimiä: 320 emakkoa ja 750 lihasikaa
Muuta erityistä: Uudiseläintuotanto ja rehuviljan viljely, tila toimii myös harjoittelutilana eri kouluasteille.