Iso-Tuiskun tila 3/2019

17.09.2019 11:47

Iso-Tuiskun tilalla valmistauduttiin puinteihin ja nauttiin kesäisestä säästä

Iso-Tuiskun tilalla 5.8.-11.8.

MAANANTAI

Sää: Puolipilvinen
Fiilis: 😊

Maanantaina oli vähän käynnistysvaikeuksia viime viikon Islannin matkan jäljiltä. Siellä kello on kesällä kolme tuntia Suomea jäljessä. Kun vauhtiin päästiin niin tuli vieroitettua 166 porsasta ja 11 emakkoa. Maanantaina aloitti myös eläinlääkäriharjoittelija 12 päivän sikalaharjoittelunsa. Viikkopalaverissa keskusteltiin mm. siitä kuinka musiikin tai radion kuuntelu työn aikana voi viedä keskittymisen pois työstä. Iltapäivällä saatiin yövieraita kun emännän serkku perheineen saapui kylään. Heilläkin oli tiistaina suunta Powerparkkiin. Meidän toinen teini taas sai kesätyönsä Weda Suomella päätökseen perjantaina ja suuntasi autonsa nokan maanantaina kohti Turun saaristoa, missä äitinsä asuu. Toinen, kesän A-Rehun tehtaalla töissä ollut, oli isänsä ja paappansa apuna erinäisissä hommissa pitkin markkia. Illalla lämmitettiin pihasauna ja nautittiin kauniista kesäillasta.

TIISTAI

Sää: Aurinkoinen
Fiilis: 😊

Tiistaina oli viimein vuorossa se päivä kun lähdettiin lähes koko työporukalla Powerparkkiin! Tätä oli suunniteltu koko kesä, mutta aina oli tullut jotain, eläinten noutoja tms. Ensin tehtiin pakolliset työt pois alta ja sitten lähdettiin kahdella autolla kohti Härmää. Eläinlääkäriharjoittelija ja porsituksenhoitaja päättivät jäädä pitämään sikalaa pystyssä vielä muutaman tunnin ajan. Kaikenlaisissa vetkuttimissa ja vatkuttimissa oltiin päivän mittaan kukin oman sietokykynsä mukaan. Törmättiinpä myös tuottajakollegoihin ja yhtä laitetta pyöritti myös ennen sikatalouden parissa työskennellyt vanhempi herra! Powerpark on siitä hieno paikka, että jopa 2-vuotiaalle oli paljon laitteita, varsinkin pikkuserkkujen tai aikuisten mukana. Tiistaihin ei oikeastaan muuta enää mahtunut kuin iltakierros.


imagech1a.png

KESKIVIIKKO

Sää: Puolipilvinen
Fiilis: 😊

Vapaapäivän kunniaksi oli vuorossa tuvan siivousta ja matkalaukkujen purkamista. Aupair ja pienimies olivat aamupäivän MLL:n perhetalo Aurinkoisessa Ilmajoen keskustan suunnalla. Isäntä koitti parhaansa mukaan tehdä valmisteluja toivottavasti pian alkavaan puinti- ja kuivauskauteen, mm. lämpökeskuksen nuohoamisella. Facebook aamulla muistutteli, että viime vuonna tähän aikaan jo puitiin! Sikalassa valittiin huomenna myytäviä porsaita, jaettiin osastoille petokärpäspusseja, hoidettiin porsimisia, vaihdettiin virikekapuloita, rokotettiin emakoita ja paljon muuta. Illalla suunnattiin vielä häälahjaksi saatujen lippujen kanssa nauttimaan stand up -esityksestä Törnävän kesäteatterissa Seinäjoella.

blobid0.jpg

TORSTAI

Sää: Sateinen
Fiilis: 😊

Torstai oli työtä täynnä. Aamu alkoi ensin teurassikojen lastauksella klo 6.30. Siat haki tällä kertaa Hemppa, joka on ajanut sikoja keväästä 1976 eli on aloittanut hommat puoli vuotta ennen kuin tämän talon isäntä on syntynyt! Aamupäivällä haettiin 121 välitysporsasta, jotka vietiin Ylistaroon. Yritämme aina muistaa kysyä mihin porsaat menevät, jos ne eivät mene oman verkoston tiloille, koska se on niin mielenkiintoista. Isännälle onnistumisen tunnetta aiheutti se, että hänen silmämääräisesti valitsemansa porsaat olivat painoltaan 500 gramman sisällä kaikki.

IsoTuisku_lastaus.jpg

Porsituksen puolella tämän viikon ryhmän porsimiset tulivat valmiiksi rytinällä ja iltapäivän puolella oli aika tasata pahnueet. Nyt ns. ylimääräisiä porsaita oli yhden emakon verran, joten vieroitimme 13 porsasta, siirsimme niitä imettäneelle emakolle pari viikkoa nuoremmat porsaat, sitten tälle emakolle noin viikon ikäiset, sitten vielä viikon imettäneelle parin päivän ikäiset porsaat ja tälle viimeiselle emakolle keräsimme ”ylimääräiset” vastasyntyneet. Mitä enemmän emakoita on, sitä helpompaa oikeastaan tällainen ”ketjuttaminen” on eikä vieroitettavienkaan iästä tai painosta tarvitse tinkiä. On tärkeää, ettei siirrettävien porsaiden iässä ja niiden uuden imettäjän imetysajassa ole liian suurta eroa, max. pari viikkoa.

PERJANTAI

Sää: Aurinkoinen
Fiilis: 😊

Perjantaina oli sikalan puolella pesupäivä, pestiin torstaina lähteneiden porsaiden myötä tyhjentynyttä osastoa. Meillä on pesua yleensä noin puolitoista päivää viikossa: maanantaina porsituksessa ja loppuviikosta välikasvattamon joku osasto. Iltapäivän puolella emäntä kävi lounaalla MLL:n porukan kanssa. Illalla suunnattiin Ilmajoen Alajokimaisemiin Jussin jokisaunoille keskustan kesäpäiville. Puhumassa oli kansanedustajaa, puheenjohtajaehdokasta jne. ja arpajaisissakin onnisti! Menossa mukana oli useampi tuottajakollega niin sika- kuin maitopuolelta. Ajomatkalla ihailtiin jo aika valmiilta näyttäviä viljavainioita. Kotona oli ruokkijan putki katkennut meidän ollessa pois kotoa parin tunnin ajan ja sitä korjaamassa oli nuorempi teini ja onneksi melkein naapurissa asuva huoltomies.

LAUANTAI

Sää: Aurinkoinen
Fiilis: 😊

IsoTuisku_pyöräretkellä.jpg

Vapaan viikonlopun kunniaksi emäntä, aupair ja pienimies suuntasivat Ilmajoella järjestettyyn Seitsemän sillan kulttuuripyöräilyyn. Kylmiltään 25 km:n pyöräily tuntui aika mukavasti! Isäntä käytti aurinkoista päivää hyväksi ja rakensi, vanha isäntä apunaan, pieneen lietesäiliöön uutta kattoa. Sikalan puolella alkoi maanantaina vieroitettujen emakoiden siemennykset ryhmän enemmistön osalta.  

IsoTuisku_lietesäiliö.jpg

SUNNUNTAI

Fiilis: 😊

Sikalassa valmistaudutaan sunnuntaina aina maanantain vieroitusta varten. Neljä viikkoa sitten siemennetyt emakot skannataan ja tiineet siirretään joutilaspihattoon tai siemennysosaston pienempään harjoittelualueeseen. Pihatossa ja tällä harjoittelualueella ruokintaa hoitavat kioskit eivätkä kaikki opi niillä käymään ihan tuosta vain. Suurin osa onneksi kyllä. Porsituksen puolella tuotannonseurantaohjelman antama tarkistuslista apuna mitataan sopivalta määrältä emakkoja selkäsilavan paksuus. Siten lihavuuskunnoltaan samanlaiset eläimet osataan maanantaina ajaa siemennysosastolla samalle venttiilille eli saavat sopivan määrän ruokaa. Vieroitettavien käytävien porsaat lasketaan ja merkitään emakkokortteihin maanantain työtä helpottamaan. Välikasvattamossa taas viimeistään sunnuntaina valmistellaan osasto uusia asukkaita varten kuivituksen, katosten ja virikkeiden osalta. Tällaisella kaavalla sujui myös tämän viikon sunnuntai. Illammalla juhlittiin isännän 43-vuotissyntymäpäivää päivän ajoissa. 

IsoTuisku_kakku.jpg


Yrittäjät: Lotta ja Marko Iso-Tuisku

Tuotantosuunta: Yhdistelmäsikala
Perustettu: Tila 1930, emakot sisään ja lehmät pois 1970, sukupolvenvaihdos 2004, nykyisellä isännällä sikoja on ollut vuodesta 1994
Eläimiä: 320 emakkoa ja 750 lihasikaa
Muuta erityistä: Uudiseläintuotanto ja rehuviljan viljely, tila toimii myös harjoittelutilana eri kouluasteille.

 

Lue täältä kaikki Viikko tilalla -tarinat