Hemmingin tila 4/2021

12.12.2021 16:26

Hemmingin tilalla toivotettiin Tyyne-vasikka tervetulleeksi maailmaan, kynnettiin peltoja, vastaanotettiin kultamitali ansiokkaasta työstä ja esiteltiin tilan eläimiä 4H-kerholaisille

Hemmingin tilalla 8. - 14.11.2021

MAANANTAI

Kello soi kuudelta. Jokainen aamu alkaa kupilla kahvia ja lautasellisella kaurapuuroa, höystettynä marjoilla (tällä kertaa tyrneillä) ja lisäksi yleensä syön myös joghurttia. Silti aamutöiden jälkeen on jo nälkä. Ehkä olen suursyömäri (heh)

Eilen poiki Roona-hieho hienosti Tyynen (lehmävasikka). Tänään aamutöiden ohella on Roonan ensimmäinen lypsy robotilla. En ota hiehoja opettelemaan lehmien joukkoon etukäteen vaan ne siirtyvät lehmiin poikimisen jälkeen. Tämän käytännön en ole kokenut olevan huono. Hiehot oppivat pääasiassa viikon sisällä kulkemaan itse robotilla. Jotkut jo heti toisesta lypsystä eteenpäin. Roonankin ensimmäinen lypsy sujuu mallikkaasti, maitoa ei tule kuin 5 litraa, mutta se ei haittaa kun Tyyne- vasikka on yön aikana imenyt emäänsä niin sen ei ole heti nälkä.

Tänään on myös tilasäiliön määräaikainen vuosihuoltopäivä, sen huoltaja saapuu aamupäivästä, mutta hän pärjäilee hommissa itse niin minua ei siihen tarvita. Lähdenkin heti aamunavettahommien jälkeen rasvaamaan auran valmiiksi kun lähden jatkamaan kyntöjä.

Hemmingin-tila-4-2021-2.jpg.jpg

Kyntämiseen tulee katko melkein heti kun huomaan että auran tukipyörässä ei ole ilmaa ja tarkemmin tutkittuani siitä puuttuu myös venttiili. Ei auta kuin lähteä takaisin pihaan, irrottaa rengas ja viedä se rengasliikkeeseen korjattavaksi. Sen saanki jo puolen tunnin päästä korjattuna takaisin. Rengas paikoilleen ja takaisin pellolle. Vielä ennen iltanavetalle lähtöä pellon viimeisessä päisteessä leikkurin kiekko tippuu. En löydä sitä pellosta vaan päätän hakea uuden liikkeestä vielä ennen navettatöitä, jotta se on huomiseksi valmiina.

Turverekka tuo kuorman irtoturvetta illalla.

TIISTAI

Roona ei meinannut aamulla antaa robotilla maitoa alkuun, mutta keskittyi lopulta syömään niin sitten alkoi maitoakin tulemaan. Myöskin Tyyne temputteli tutille, ei meinannut kelvata kun tissistä juonut.

Tänään päivällä käyn Lapinlahden valmakaupassa maitomarkkinoilla. Mukava pitkästä aikaa nähdä muitakin tuottajia (taukoa koska korona) ja tietenkin syödä makkara!

Iltapäivällä Eijan kanssa kuivitettiin lehmien parret turpeella pienkuormaimella.

Päivän aikana ilma on kylmennyt useamman asteen pakkaselle. Lähden iltanavetan jälkeen kyntämään. Maa kääntyy hyvin vielä, paikotellen on vähän maa jäässä, mutta ei haittaa vielä kyntöä. Räntää satelee myös.

Hemmingin-tila-4-2021-1.jpg.jpg

KESKIVIIKKO

Tänään olisi ollut juhlapäivä Helsingissä, meidän tilalle on myönnetty Walter Ehrströmin kultamitali 25 vuoden yhtäjaksoisesta laatumaidon tuottamisesta. Mutta koska korona niin tilaisuus on peruttu jo kahtena vuotena peräkkäin. Eli mekin on tämä tunnustus saatu jo 2020 vuonna.

Aamunavetan jälkeen täytyy katsella papereita valmiiksi, koska huomenna on maitohygieniatarkastus. Nopeuttaa tarkastusta kun olen katsellut tarvittavat paperit valmiiksi mitä nyt arvelen hänen tarkastavan. Hieman täytyy tietenkin myös katsella paikkoja että ovat järjestyksessä.

Illalla käytiin pitkästä aikaa äitin ja isän luona ulkosaunassa ja kahvilla.

Hemmingin-tila-4-2021.jpg

TORSTAI

Heti aamusta tuli viesti että vasikka-auto tulee ensi viikolla maanantaina hakemaan kaksi ternisonnivasikkaa. Laitettiin niille ja neljälle lehmävasikalle korvamerkit korviin.

Tänään on se maitohygieniatarkastus niin isä lähtee kyntämään kun en tiedä tarkkaa aikaa lääkärin tulolle. Tarkastus menee läpi onneksi ongelmitta puolen päivän aikaan. Seurailen samalla poikivaa lehmää, mutta näyttää että kaikki etenee normaalisti.

Iltapäivällä siirtelen tavaroita ja koneita konehallissa talvisäilöä varten. Iltanavetalla siemennän kaksi lehmää ja yhden hiehon sekä teen ummessa olevien lehmien appeen.

Hemmingin-tila-4-2021-3.jpg

PERJANTAI

Aamunavetan ja lehmien appeenteon jälkeen kahtelen ensi viikolle eläinlääkärin käynnille valmiiksi nupotettavat vasikat ja kirjailen viikolla annetut lääkkeet lääkekirjanpitoon nasevaan. Aamutöiden päätteeksi siemennän tänään yhden lehmän.

Päivä kuluukin toisen kyntöauran ja traktorin pesussa. Pesun jälkeen rasvaan molemmat ja vien kyntöauran halliin. Sen kanssa jatketaan töitä sitten keväällä. Toisen auran pesu on edessä ensi viikolla kun saadaan kynnöt loppuun.

LAUANTAI

Tänään ilma tuntuu kylmemmältä, vaikka mittari näyttää että vain aste on pakkasta. Maassa on runsaasti kosteutta, joka varmasti vaikuttaa asiaan. Tänään meillä on päivällä 4H-leiripäivä. Seitsemän reipasta leiriläistä ja ohjaajat tulivat meille klo 11 aikoihin. Kävimme navetalla ja katselimme vasikoita, lehmiä ja miten lypsyrobotti lypsää lehmiä. Jutustellen aika kului nopeasti. Tallilla Eija otti yhden hevosen käytävälle harjattavaksi ja se olikin monelle mieleistä puuhaa. Myös Aatu-koira ja kissamme saivat osansa haleista ja rapsutuksista. Tälläiset tapahtumat tuovat vaihtelua omaankin päivään.

Iltanavettahommien jälkeen laiskotti sen verran että vain saunoimme.

Hemmingin-tila-4-2021-4.jpg.jpg

SUNNUNTAI

Tänään juhlimme isiä. Käymme isän luona kakkukahveilla ja äiti on tapansa mukaan laittanut myös muitakin herkkuja. Hoidamme vain perusnavettatyöt, joissa niissäkin toki on useammaksi tunniksi aamuin illoin töitä.  Muuten tänään lepäämme. Eijalla on tänään ravit, niin teen iltatallihommat iltanavetan jälkeen.

Kuitenkin illasta innostun käymään Aatun kanssa juoksulenkillä pitkästä aikaa. Se tekee kyllä hyvää.

Tämä on viimeinen päiväkirjaviikko meidän tilalta tälle vuotta. Kaikki neljä viikko tilalla päiväkirjaa löytyy Atria Tuottajien sivuilta. Haluan kiittää kaikkia lukijoita ja toivottaa Hyvää Joulua ja Onnellista sekä menestyksellistä Uutta Vuotta 2022! Uuteen vuoteen lähdemme aina uudella innolla!

 

Mty Hemminki, Lapinlahti
Yrittäjä: Eeva Karppinen, Eira Ohtamaa (nykyisin osakkaana nimellisesti. Asuu toisella paikkakunnalla), Eija Karppinen, sisko (Eiran tilalla töissä pienellä osuudella)
Tuotantosuunta: Maidontuotanto, robottipihatto (2018) 78 lehmää + 14 umpipaikkaa, 70 paikkainen hiehola (2019). EKM 11600 kg
Peltoa viljelyssä: 170 ha (nurmi, ohra, kaura, rypsi ja herne-viljaseokset)
Perustettu: Neljäs sukupolvi. Yhtymäksi siirtyi v. 2014 spv:n myötä

Lue tilan edellinen viikko tilalla -tarina täältä