Hemmingin tila 3/2021

05.10.2021 13:56

Hemmingin tilalla koettiin kiireinen viikko puinteineen, rehuntekoineen ja paalaamistöineen. Unohtamatta tietenkään monenmoisia navetan hommia. 

Hemmingin tilalla 6.9. - 12.9.2021

MAANANTAI

Kiireinen viikko tulossa töiden suhteen. Herään viideltä ja aloitan päivän kuivurilla ohrasatsin vaihdolla. Laitan koneistosta kuivuneet ja jäähtyneet ohrat menemään siiloon ja lähden sillä välin aamukahville ja puurolle. Kuivurille takaisin mennessä kurkkaan navetalle, jotta siellä on kaikki ok ja voin jatkaa kuivurilla ennen kuin menen navettahommille.

Otan hallista toisen kärrin ohraa, jonka kippaan kippaussiiloon ja syötän ne koneistoon. Kaikki ei mahdu vaan osa jää odottamaan seuraavaa satsia. Mittaan tästä satsista puintikosteuden ja se on 18, joten kuivuri saa pyöriä useamman tunnin ennen kuin on seuraavan satsin vaihto. Vielä tarkistus, jotta lämmöt nousee normaaliin kuivauslämpöön ja mikään varoitusvalo ei pala. Tämän jälkeen voin lähteä aamuhommille navettaan.

Eija tulee navetalle kaveriksi 7 jälkeen kun on hevosille antanut aamukaurat. Olen toista viikkoa nyt töissä sairasloman jälkeen. Työtapaturmaisesti sain välilevyn pullistuman navetalla reilu kk sitten. Selkä muistuttaa heti kyllä jos nostelen painavempaa nii täytyy vähän jakaa töitä niin että Eija käy nostelee painavimmat. Sairaslomalla jouduin lähes päivittäin olla navetalla kun koko ajalle ei ollut lomittajaa, eikä kaikki lomittajat tehny kaikkia hommia (esim. ape). Ja lehmät sairastivat myös minun loman aikana, joten viime kuukausi on ollut kyllä todella raskas. Menetimme kaksi hyvää lehmää sairastumisien myötä. Senkin takia olen joutunut olemaan sairaslomallakin navetalla ja Eija on joutunut joustamaan omista hommistaan normaalia enemmän. Nyt navetalla aletaan kuitenkin palata normaaliin arkeen, toivottavasti ja koputetaan puuta.

Aamukasteen jälkeen suunnataan pellolle jatkamaan puinteja. Urakoitsija pui ja isä tulee kaveriksi siirtelee traktoreita ja kärrejä kun minä alan paalata pehkuja. Täältä pellolta tulee tälle kesälle hyvin satotasoltaan, 4000- 5000 kg välillä. Kuitenkin täälläkin on huonojakin kohtia, josta ei lähe mitään. Kuivuus on vaivannut montaa lohkoo pahasti, huonoimmilta lohkoilta ei oo tullut kuin 1000 kg/ha. Näyttää että ohrat riittävät itselle vuodeksi, mutta myydä ei kyllä ole. Edellisenä vuonna esim. myin huomattavan määrän ohraa läheiselle sikalalle ja maitotiloille. Laatu kuitenkin on hyvä kuivalle vuodelle, hehtolitrat ovat 65-68 välillä ohrassa.

Hemmigin-tila-3_2021

Pehkuja tulee myös paikoitellen heikosti, vain 1-5 kpl/ha, joka on kyllä vähän. Mutta kasvusto on ollut kuivuuden vuoksi niin matalaa.

Eija hoitaa iltanavetan muuten, mutta käyn tekemässä lehmille appeen n. 19 aikaan ja vaihdan silloin samalla kuivurille satsin. Tänään puidaan mahdollisimman pitkään kun huomiseksi luvannut sadetta jo aamupäiväksi. Siksi paalaan puimurin perästä suoraan pehkut, jotta eivät jää sateeseen.  Tänään poikkeuksellisesti yökastetta ei tullut ennen puolta yötä, jolloin lopetettiin puinti. Jatkoin vielä toiselta lohkolta pehkujen paalausta. Ne tulevat syöttöön nii ei haitannut vaikka niissä kastetta jo oli. Kotiuduin puoli kahden aikaan nukkumaan.

TIISTAI

Herään vasta 7 aikoihin tänään navetalle. Ulkona sataa tihuttaa niin kuin ennuste oli näyttänyt. Tänään ei siis puida.

Aamunavetalla ei ole mitään erikoista. Teen aamulla hiehoille ja ummessa oleville lehmille appeet. Pommac -lehmällä poikiminen lähestyy, joten sitä pitää seurailla. Eija kuivitti ummessa olevien lehmien parret (eli lisäsi turvetta niihin). Aamuhommien päätteeksi siemensin kaksi lehmää.

Päivän aikana ajelin eilen paalatut pehkut pihaan pelloilta. Pyrin ajamaan kaikki paalit pihaan, koska linnut ja jänikset tekevät niihin kyllä reikiä jos ovat pellon reunoilla.  Ja muutenkin talvella on helpompi että paalit on pihassa valmiina.

Ennen iltanavettaa otettiin päikkärit ja kävin vaihtaa kuivurille satsin. Iltanavetalla oli vuorossa lehmille appeenteko.

Hemmingin-tila-3-2021_1

Illalla mentiin ajoissa nukkumaan, jotta saisi pitemmät unet. Robotti navetalta herätti soittamalla kolmen aikaan. Kolmos vedinkupin kiinnitys epäonnistunut viimeiseltä kolmelta lehmältä, joten silloin tulee pysäytyshäly. Vika ei ollut suuri (maitomittari tukossa) ja nopeesti hoidettu mut hyvin unet katkeavat kuitenkin.

KESKIVIIKKO

Aamukahvilla katselen sääennustetta, sadetutkan mukaan saderintama saapuu n. kolmen aikaan iltapäivällä meidän kohdalle. Ohrien puintia jäljellä enää 3 ha, joten ne yritetään saada puitua ennen sadetta.

Aamunavetalla on kahden hiehon ja yhden lehmän siemennys. Tein kirjanpitohommia navetan koneella, ilmoitin lääkityksiä nasevaan ja kahtelin ketkä on seuraavaksi jäämässä umpeen lehmistä. Kävin myös mahdolliset tiineet lehmät  läpi koneelta (robo ilmottaa ketkä tiineitä, ottaa maidosta progesteronin) ja merkkailin niitä koneelle. Tämäkin on tärkeä asia, jotta robo osaa sitten muuttaa ruokintaa lehmille tiineyden etenemisen mukaan.

Viimeiset ohrat saatiin puitua n. kahden aikaan ja sadetta alkoi tiukutella jo puinnin lopussa. Kiitollinen mieli siitä, että nyt laitoin viimeisen satsillinen kuivuriin kuivumaan ohria. Puinneista jäljellä vielä 8 ha rypsiä, mutta sen puinti on vasta muutaman viikon päästä.

Päivällä hain vielä yhden kärrillisen pehkupaaleja pihaan. Nyt nekin kaikki on kerätty. Iltanavetalla on taas lehmille appeenteko.

Hemmingin-tila-3-2021_2.jpg

TORSTAI

Tallustellaan kuuden aikaan navetalle Eijan kanssa. Monenlaista puuhaa tiedossa tälle päivälle.

Olen myynyt tänä vuonna ylimääräisiä tiineitä hiehoja toisille tiloille. Tänään viedään hevosautolla kaksi hiehoa Varpaisjärvelle. Ne lastautuvat erittäin helposti kyytiin. Aina lastaus ei onnistu näin nopeasti. Käyn vielä lähtevien paperit läpi, että kaikki tarvittava on mukana. Matka menee hyvin ja toivotetaan hyviä jatkoja hiehoille uuteen paikkaan. Hiehot poikivat lokakuun puolella. Hiehojen viennin jälkeen teen heti ilmoituksen myynnistä nautarekisteriin.

Tänään alkaa kolmannen säilörehusadon korjaus. Urakoitsijat tekevät rehut. Niittomies soittelee aamusta ja käydään hänen kanssaan puhelimessa niitettävät lohkot läpi. Tutut urakoitsijat tietävät jo lohkot kun useamman vuoden ajalta. Myös rehuvuosi on ollut vaihteleva. Ensimmäistä rehua tuli normaalia enemmän. Toista rehua ei tullut edes neljäsosaa normaalista, osa lohkojen kasvustosta kuivui lähes kokonaan. Vettä ei satanut ensimmäisen rehunteon jälkeen ollenkaan. Vasta toisen teon jälkeen alkoi sitten pitkä sadekausi. Nyt kolmatta rehua on tiedossa määrällisesti hyvin. Normaalisti pyrin kahteen säilörehusatoon mutta nyt kakkos sadolle levitetyt lannoitteet sulivat vasta toisen rehunteon jälkeen, joten kolmosta tulee sen takia nyt hyvin. Kulunut satokausi ei ole ollut helppo säiden suhteen.

Eija leikkasi tänään nurmikon, joka olikin ihan liian pitkä jo kun sen leikkaus venähtänyt kun leikkuri ei ollut välillä kunnossa.

Rehun ajo aloitettiin iltapäivällä, samalla avattiin II-siilo, joka vajaa ja nyt kolmonen tehdään samaan siiloon. Urakoitsijat olivat kaverina siilon aukaisussa kun en saisi nostella mitään painavempaa edelleenkään ja painona olevat kuorma-auton renkaat ovat vielä toipilaalle selälle liian raskaita. (Kun vain sen muistaisi, tahtoo vaan tulla tehdyksi kun siihen tottunut).

Hemmingin-tila-3-2021_3

Rehuntekoa jatketaan huomenna. Ilta appeenteko vähän myöhästyi lehmiltä. Menin tekemään sen vasta kymmenen aikaan ja samalla navetalla huomasin että Oregano- lehmä alkaa poikia. Otin sen poikimakarsinaan ja sillä aikaa kun tein appeen oli virkeä sonni vasikka syntynyt. Oreganolle Eija antoi poikimisen jälkeen energiajuoman ja kalsium-boluksen. Lypsin vasikalle ternimaidon ja vasikka halusikin sen jälkeen mennä jatkamaan juomista tissiltä. Vasikka sai nimekseen Terva.

Ilma on kylmennyt, kun sisälle kävellessä kellon lähennellessä puolta yötä ilma tuntuu kylmältä. Ei ihme kun mittari on painunut pakkasen puolelle.

PERJANTAI

Aamu valkeni pakkasella. Kuurassa joka paikka. Aamunavetalla tein hiehoille ja umpilehmille omat appeensa. Appeenteko on joka päiväistä hommaa. Navetalla siirrettiin vasikoita 4 kpl juottoautomaatti (maitojauhe) ryhmäkarsinaan. Vasikat ovat reilun 2 viikon ikäisiä. Siihen asti ne juovat maitoa. Automaatilla vasikat ovat 3 kk saakka. Sen jälkeen ne siirtyvät hieholan puolelle.

Rehunteko jatkui kymmenen jälkeen aamulla. Sopivasti aurinkokin alkoi paistaa. Rehut oli ajettu iltapäivällä, jonka jälkeen siilo muovitettiin ja peiteltiin painopeitoilla ja renkailla. Kaikkia rehupeltoja ei tehty nyt kolmanteen tekoon vaan heikoimmat kasvustot käyn sitten seuraavalla viikolla puhdistusniittämässä maahan.

Iltanavetan jälkeen lähdin vielä paalaamaan naapuripellolta pehkuja, jossa oli suojaviljana kaura. Saan niistä hiehoille karkeempaa rehua appeen sekaan, heinää niissä hyvin myös mukana. Paalaamisessa ei mennytkään niin myöhään, niin ajelin myöhemmin illasta vielä paalit pihaankin. Tälläkin päivällä alkaa olla jo pituutta, että iltatarkin jälkeen on valmis suihkun kautta nukkumaan.

Hemmingin-tila-3-2021_4.jpg

LAUANTAI

Aamulla navetalle kävellessä satelee vettä. Koko päivälle on luvattu sadetta. Loppuviikko otetaan töiden puolesta rauhallisemmin.

Pommac-lehmä näyttää poikimisen merkkejä ja otamme sen valmiiksi poikimakarsinaan. Se poikiikin sopivasti aamuhommien jälkeen. Kaunis blondi lehmä vasikka syntyi ongelmitta ja saa nimekseen Taffel. Pommac saa jäädä hoitamaan vasikkaansa loppupäiväksi karsinaan. Pommac hoitaa hyvin myös aikaisemmin torstaina syntynyttä Terva vasikkaa.

Päivällä siivoamme sisällä Eijan kanssa ja laitamme leivinuuniin tulet. Leivon puolukkapiirakkaa. Yöksi on hyvä sitten laittaa hautumaan lihapaisti. Uuni antaa seuraavina päivinä ihanasti lämpöä.

Iltanavetalla Pommac on siivoutunut (jälkeiset tulleet) ja se näyttää hyvävointiselta, joten se lähtee robotille lypsylle ja siitä lehmäryhmään.

Illan päätteeksi rentoudumme saunassa.

SUNNUNTAI

Tänäänkin sataa vettä. Eija lähtee raveihin toisella hevosellaan Vieremälle, niin hoitelen navettahommat itsekseni.

Nöpö-Nuuka ja Rouva ovat niin voimakkaassa kiimassa, että otan ne rauhoittumaan erottelukarsinaan vähäksi aikaa.

Aamunavetan jälkeen otan pienet nokoset ja päivällä kirjailen kuitteja kirjanpitoon ja lähetän kuukausi alv ilmoituksen. Iltapäivällä annan heinän ostajalle paalin ja käyn antamassa kotona oleville hevosille päiväheinät.

Eija tulee raveista hyvillä mielin, hevonen on juossut hyvin ollen toinen maalissa. Iltanavetan jälkeen käymme veljen vaimon synttärikahveilla. Nukkumaan mennessä mielessä siintää jo seuraavan viikon tulevat hommat.

 

Mty Hemminki, Lapinlahti
Yrittäjä: Eeva Karppinen, Eira Ohtamaa (nykyisin osakkaana nimellisesti. Asuu toisella paikkakunnalla), Eija Karppinen, sisko (Eiran tilalla töissä pienellä osuudella)
Tuotantosuunta: Maidontuotanto, robottipihatto (2018) 78 lehmää + 14 umpipaikkaa, 70 paikkainen hiehola (2019). EKM 11600 kg
Peltoa viljelyssä: 170 ha (nurmi, ohra, kaura, rypsi ja herne-viljaseokset)
Perustettu: Neljäs sukupolvi. Yhtymäksi siirtyi v. 2014 spv:n myötä

Lue tilan edellinen viikko tilalla -tarina täältä