Hemmingin tila 1/2021

04.03.2021 17:04

"Parasta on katsoa tyytyväisiä vasikoita, ne ovat niin hellyttäviä, että niille tulee välillä laulettua tai muuten vain höpöteltyä rapsutuksien yhteydessä aina ohikulkiessa"

Hemmingin tilalla 25.1.- 31.1.2021

MAANANTAI

Kello soi puoli seitsemän aamulla. Olen yleensä aamuvirkku, en jää torkuttamaan useinkaan, niin en nytkään. Aamupalan (puuro, jugurtti ja kahvi) jälkeen suunnistan aamunavetalle. On nollakeli ja märkää lunta on tullut taas. Lumityöt on siis ainakin ohjelmassa.

Navetalla tutut äänet ovat vastassa, nuorimmat vasikat tervehtivät. Yleensä käyn navetan puolella katsomassa ”yleissilmäyksen ”, jotta kaikki on hyvin ennen kuin aloitan varsinaiset työt.

Aamunavetan perushommiin kuuluu monenlaista hommaa. Aloitan vasikoiden juotolla, laitan maidon lämpenemään neljälle alle 2 viikon ikäiselle. Maidon lämmetessä lisään tarvittaessa juottoautomaattiin maitojauheen. Vasikat juovat 3 kk asti automaatilla. Kasvatan myös sonnivasikat 5-6 kk ikään asti, jolloin lähtevät sitten välityksen kautta toiselle tilalle kasvamaan. Vasikoille lisään myös vasikkarehua (Alkurehu), jota saavat syödä vapaasti. Vasikoilla on turvekestokuivike-karsina, johon lisään aamuin illoin kuiviketta. Pienimmät vasikat ovat pehkulla joko yksilökarsinoissa tai sitten lehmien poikimakarsinassa niin kuin nyt ovat kun ketään ei ole poikimassa. Parasta on katsoa tyytyväisiä vasikoita, ne ovat niin hellyttäviä, että niille tulee välillä laulettua tai muuten vain höpöteltyä rapsutuksien yhteydessä aina ohikulkiessa.

Robotti huolehtii lehmien lypsystä, joten tietokoneelta tai robotin näytöltä katson viivelehmät. Samalla silmäilen viimeisten lypsyjen solulukemat ja onko kukaan kiimassa (Navigaattori mittaa maidon progesteronia). Viivelehmiä ei nyt ole montaa, muutama umpeenjäävä ja yksi vastapoikinut hieho, joka ei vielä ole itse ymmärtänyt alkaa käydä lypsyllä. Viivelehmät ajan portin taakse, josta pääsevät robotille. Samalla puhdistan parret ja seuraan lehmien olostelua. Robotin yleinen pesu kuuluu myös perusrutiineihin. Lehmäpuolella lantarobotti puhdistaa ritilät, mutta umpipuolella käyn puhdistamassa ne itse. Samalla tulee seurattua lehmiä, joiden poikiminen lähestyy. Nohevan poikiminen on lähellä, mutta en ota sitä vielä poikimakarsinaan.

Hiehoille maistuu ape.jpgHiehoille maistuu ape

Apetta ei ole lehmillä enää paljoa, joten työntelen ne Avantilla lähemmäs. Samalla työntelen umpilehmien ja hiehojen appeet. Hieholassa on 3 kk eteenpäin aina tiineisiin hiehoihin. Siellä raappa huolehtii käytävien puhdistuksen. Itse käyn parret puhdistamassa kolalla, samalla kahtelen onko kukaan kiimassa. Tänään ei ole.

Kahdelle karsinalle, jossa on 3 -6 kk ikäiset vasikat, annan rehun lisäksi aamuin illoin ohraa (omalla pellolla viljeltyä) ja rypsiä rehun päälle. Navetalla ei tänään ole ihmeempiä, tuntuu niin helpolta kun kukaan ei ole sairaana.

Aamunavetan lopuksi teen lehmille appeen apevaunulla ja traktoilla. Ohra ja rypsi tulee vaunuun suoraan siiloista, vaakan mukaan katson määrät, niissä saakin olla tarkkana kun tuevat niin nopeasti. Samalla otan kivennäiset ja vitamiinit vaunuun.

Säilörehu on aumassa, lisään sen vaunuun toisella traktorilla. Apetta teen nyt lehmille n. 3900 kg ja se kestää vuorokauden.  Samalla kun vaunu sekotttaa apetta kiirehdin puhdistamaan lehmien ruokintapöydän Avantilla. Loput appeet lehmiltä vien nuorimmille vasikoille hieholaan.  Sittenpä voinkin jo lähteä jakamaan appeen lehmille. Apeen jaan lehmien pöydälle suoraan. Pöytä täyttyy syöjistä, osa lehmistä makoilee parsissa ja muutama odottaa robotille. Kello alkaa lähennellä kymmentä aamulla kun aamuhommat on tehty. Melkein unohdan vaihtaa maidon suodatinsukan, palaan takasin tekemään vielä sen.

Yleensä aamunavetan jälkeen on jo nälkä, joten jotain välipalaa tulee otettua ja mietittyä päivän tulevia töitä. Tänään on eläinlääkäripäivä, joka laittoikin viestin että tulee iltapäivällä. Siskoni Eija (joka asuu tillalla) on tänään töissä muualla. Päätän alkaa tiputella navetan katolta lumet ensin. Vanhin navetta on uusien korkeempien välissä joten sen katolle jää kaikki lumi. Lunta onkin yllättävän paljon ja välillä tuntuu jo ettei jaksaisi, mutta sisulla teen loppuun. Tai sen vomalla, että hetken levähdän päiväkahvin jälkeen sohvalla. No lepohetkeä ei tullut, koska lääkäri soittaa tulevan puolen tunnin päästä. Kiirehdin navetalle ottamaan vasikoiden ja lehmien paperit valmiiksi. Nupotamme 10 vasikkaa ja samalla tarkistetaan niiden navat ja poistetaan mahdolliset lisävetimet. Yhdellä vasikalla on 6 vedintä, joten niistä kaksi ylimääräistä otettiin pois. Muuten vasikat voivat hyvin, tuntuu hyvälle kun lääkärinkin mielestä ovat hyvin kasvaneita. Neljä lehmää ultrataan, yhdellä ei ole poikimisen jälkeen alkanut kiimat ollenkaan, sille laitetaan kierukka. Toinen lehmä jäi poikimisen jälkeen valuttelemaan vaikka jälkeiset tuli. Se sai ”tyhjennyspiikin”. Kaksi lehmää ultrattiin tiineeksi. (Robotti oli antanut niille tiineystodennäköisyyden, mutta vähän epäilin niin tarkastettiin samalla). Onneksi olivat tiineitä. Olin iloissani, koska olin onnistunut (Siemennän itse).

Lumien pudottelua katolta.jpgLumien pudottelua katolta

Eija oli tullut töistä ja tehnyt ruuan, jonka jälkeen otin vartin torkut. Sittenpä kello oli jo lähemmäs viittä, joten on iltanavetan vuoro. Iltanavetalla työt ovat suurinpiirtein samat kuin aamulla paitsi appeentekoa ei ole, joten jouduin aikaisemmin pois. Tein vielä illan päätteeksi lumityöt pihamailta ja tieltä.

TIISTAI

Aamunavetalla meni tänään melkein puolille päivin kun tein normaalien aamuhommien lisäksi lehmäappeen, mutta myös hiehoille ja ummessa oleville lehmille omat appeet.  Näin talvella teen näille isommat erät niin ei tarvitse joka päivä tehdä. Olen käynyt tilasiemennyskurssin ja saanut toimiluvan, joten siemennän lehmät itse. Hiehoilla on vielä tilasonni, joka astuu ne, mutta olen myynyt sen toiselle tilalle. Joten jatkossa siemennän myös hiehot. Tänään aamunavetalla oli yhden lehmän siemennys. Tein myös paperihommia, kun selvittelin myytävän sonnin papereita. Ihana kun sonni pääsee vielä jatkamaan uraansa toisella tilalla, Puhveli on todella hyväluonteinen kaveri. (Myyn koska Puhveli on kolmen vuoden vanha, joten sen omat tytöt ovat jo siemennysiässä, niin silloin on sonnin vaihto edessä).

Ilmoitin myös kolme lehmää teuraaksi. Tämä on aina semmoinen mietittävä juttu, milloin laittaa pois, mutta nyt on sopiva hetki näille lehmille.

Päivällä ruokakaupassa käynnin yhteydessä vein postiin kahdesta eri ohralajikkeesta (Uljas ja Justus) itävyysnäytteet postiin. Josko jompikumpi itäisi hyvin niin saisin kylvösiemenen siitä tulevalle kesälle. Viime vuonna uusin kaikki siemenet niin tänä vuona voisin kylvää sitten omilla. Erityisesti Uljas-ohrasta tuli hyvät sadot viime syksynä. Viljelen nurmen lisäksi ohraa, kauraa ja rypsiä. Ne riittävät omille eläimille, mutta myös myyntiin on. Lisäksi viljelyssä on useana vuonna ollut herne-viljaseosta, jonka olen tehnyt rehuksi nuorkarjalle.

Iltanavetan aikana poiki Noheva- lehmä sonnivasikan. Vasikka sai nimekseen Tomera. Poikiminen sujui hyvin ja sekä Tomera että Noheva voivat hyvin. Tomera olikin nimensä veroinen, niin hyvin maistui emän ternimaito. Noheva saa hoitaa Tomeraa aamuun asti poikimakarsinassa, jonka jälkeen se siirtyy lehmien osastolle.

Iltanavetan jälkeen innostuttiin vielä leipomaan marjapiirakkaa.

KESKIVIIKKO

Keskiviikkona aamunavetan jälkeen Eija oli kaverina siirtelemässä vasikoita ja korvamerkkien laitossa. Hieholaan siirrettiin kuusi juotolta vieroitettua vasikkaa. Neljälle vasikalle laitettiin korvamerkit ja ne siirtyivät automaattijuotolle. Juottoautomaatti tunnistaa vasikan emerkistä.

Poikimakarsinaan otettiin myös uusi pehkupaali. Nyt on taas mukava seuraavien lehmien tulla poikimaan.

Aamulla otin myös rehunäytteen aumasta. Yöllä käy maitoauto niin lähtee sen mukana se sitten analysoitavaksi. Pyrin ottamaan aumasta rehunäytteen n. kuukauden välein. Sen mukaan ruokinnan suunnittelija laatii apereseptin, mutta myös itse osaan jo lukea lehmien lannasta ja robotilla käynneistä, onko aperesepti kohdallaan vai tarvitseeko väkirehun (rypsi ja ohra) määrää muuttaa. Aperuokinta ollut nyt toista vuotta käytössä kun uusi navetta silloin valmistui.

Iltanavetan jälkeen käytiin Eijan kanssa hiihtämässä. Tykkään hiihtämisestä, mutta monesti se lähteminen tuntuu hankalalta. Se tunne kun on saanut itsensä liikkeelle on kyllä palkitsevaa. Hiihdon päälle sauna niin kyllä ei tarvitse unta pitkään odotella.

TORSTAI

Taas on yön aikana satanut lunta.

Aamunavetalle menin puoli seitsemän aikaan. Tänään oli robotin huolto sovittu jo aikaisemmin. Huoltomies tulikin yhdeksän aikaan, joten viivelehmät käytin sitä ennen robotissa. Kun kuitenkin robotti on jonkin aikaa lypsämättä huollon vuoksi.

Appeenteon yhteydessä huomasin, että mylly oli puhaltanut jauhoja kuivaamon lattialle. Palasin selvittämään tilannetta aamuruuan jälkeen. Purkamisen jälkeen selvisi, että puhallinsiivikko oli hajonnut ja irronneet osat olivat tehneet viiltoja lähtevään putkeen, josta sitten jauho tullut lattialle. Muutaman puhelun jälkeen sain tilattua uuden puhallinsiivikon ja se tulisi huomiseksi. Onneksi kaikki muut osat olivat säilyneet ehyinä. Mylly oli kuitenkin kerennyt jauhaa siiloon valmiiksi jauhoa, niin on huomiseksi aamuksi appeeseen jauhot kun osa tulee kuitenkin vasta iltapäivällä.

Eeva lumihommissa.jpgEeva lumihommissa

Lumitöitä tein ennen iltanavettaa taas vaihteeksi, lunta alkaisi olla jo riittämiin. Isojen pihamaitten puhdistamiseen menee helposti useampi tunti kun kaikki käy läpi. Mutta parempi puhdistaa ettei keväällä ole liialti polannetta sitten.

PERJANTAI

Pakkasta pari astetta. Mukavan tuntoinen talvipäivä tulossa.

Perjantaina aamunavetan yhteydessä tein myös umpilehmille appeen. Ummessa oleville lehmille ja hiehoille rehut ovat paaleissa. Kivennäiset alkaa olla lopussa, täytyisi muistaa tilata lisää.

Tänään aattelin etten tekisi mitään ylimääräistä hommaa. Posti toi myllyn puhallinsiivikon iltapäivällä. Sen laitto myöhästytti hieman iltanavettaan menoa.

Iltanavetan teinkin vähä nopeammin kun illalla oltiin sovittu käydä siskon syntymäpäiväkahveilla.  Ja illalla alkoi taas sataa lunta….

LAUANTAI

Aamulla hommat tahtoivat vähän tahmoa, sillä aloin jo ajatella ensi viikolla toivottavasti häämöttävää  lomaa. En olekkaan ollut pitkään aikaan lomalla niin, että olisin ollut poissa kotoa.

Tänään pakkasta jopa kahdeksan astetta. Lumityöt tein vaihteeksi heti aamunavetan jälkeen. Pakkaslumi meni lingosta hyvin läpi.

Välillä pitää tehdä myös kotitöitä, tänään on siivouspäivä vuorossa. Siivous on vähän niin kuin lenkille lähtö. Mukava tunne kun saatiin se Eijan kanssa tehtyä.

Iltanavetalle meninkin jo neljän aikaan. Tyhjennettiin kaksi yksilövasikkakarsinaa Eijan kanssa. Lisäksi rasvasin vielä apevaunun ja sitä vetävän traktorin. 

SUNNUNTAI

Sunnuntaisin pyritään levähtämään ja tekemään vain navettahommat. Tänään kuitenkin aamunavetalla siemensin kaksi lehmää ja siirsin Orvokin umpiosastolle. Pääsee lomalle pariksi kuukaudeksi.

Päivällä maksoin laskuja ja käytiin Eijan ja Aatu-koiran kanssa päiväkävelyllä. Ihana talvinen ilma!

Iltanavetalla ei ollut mitään kummallisempaa, joten se sujui jouhevasti.  Normaalisti aamunavetalla menee se kolmisen tuntia (paitsi jos sattuu kaikkien appeitten teko) ja illalla sitten noin pari tuntia.  Nyt vähemmän poikimisia ollut niin vaikuttaa heti töitten määrään. Illalla alkaa jo miettiä seuraavaa työviikkkoa. Mut nyt unelmoin keskiviikkona alkavasta lomasta ja hieman jo huolehdin miten Eija pärjää lomittajan kanssa. Kahdella lehmällä on määrä poikia ensi viikolla.

 

Mty Hemminki, Lapinlahti
Yrittäjä: Eeva Karppinen, Eira Ohtamaa (nykyisin osakkaana nimellisesti. Asuu toisella paikkakunnalla), Eija Karppinen, sisko (Eiran tilalla töissä pienellä osuudella)
Tuotantosuunta: Maidontuotanto, robottipihatto (2018) 78 lehmää + 14 umpipaikkaa, 70 paikkainen hiehola (2019). EKM 11600 kg
Peltoa viljelyssä: 170 ha (nurmi, ohra, kaura, rypsi ja herne-viljaseokset)
Perustettu: Neljäs sukupolvi. Yhtymäksi siirtyi v. 2014 spv:n myötä

LUE TÄÄLTÄ KAIKKI VIIKKO TILALLA -TARINAT