”Sopeutuminen ja sopimusviljely tuovat vakautta”
Bengt Eklundin ukin vuonna 1933 ostamalla tilalla moni asia on muuttunut vuosien varrella. Nykyään Eklunds Lantbrukia yhdessä poikansa Johnin kanssa pyörittävä Eklund mukauttaa toimintaa jatkuvasti olosuhteiden mukaan ja arvostaa sopimusviljelyn tuomaa turvaa.
Bengt Eklund varttui tilalla Närpiössä ja on vuosien varrella hoitanut sekä kasvihuoneita että lypsylehmiä. Vuonna 2020 hän perusti poikansa Johnin kanssa maatalousyhtymä Eklunds Lantbrukin, ja nykyään sen keskiössä on viljanviljely. Koneurakointi ja metsätalous täydentävät liiketoimintaa ja edistävät tilan vakautta.
Sopimusviljely turvaa toimeentulon
Eklunds Lantbruk on toiminut A-Rehun sopimusviljelijänä jo vuosia, joten A-Rehu ostaa valtaosan tilan sadosta. Eklund arvostaa sopimusmallien laajaa kirjoa, erityisesti takuuhintamallia.
– On rauhoittavaa saada vakaat tulot silloinkin, kun markkinahinnat vaihtelevat suuresti, kuten ne ovat tehneet viime vuosina.
Ohra, kaura ja vehnä ovat edelleen Eklunds Lantbrukin viljavalikoiman kärkikolmikossa, mutta viime vuosina myös valkuaispitoiset herneet ja pavut ovat alkaneet vallata alaa tilan pelloilla. Myös tässä A-Rehulla on sormensa pelissä.
– Valkuaisaineen tuonnin sijaan A-Rehu hyödyttää kotimaisia viljelijöitä tarjoamalla herneistä ja pavuista hyvän hinnan. Se on hyväksi sekä meille viljelijöille että ympäristölle.
Laatu kannattaa aina
Eklundin mottona on, että hyvälle laadulle on aina markkinat, joten sen eteen kannattaa tehdä ylimääräistä työtä. Laatu määräytyy useiden tekijöiden perusteella, joista kosteuspitoisuus, hehtolitrapaino ja valkuaispitoisuus ovat ratkaisevia. Nämä arvot liittyvät myös suoraan hintaan, jonka tuottajat saavat tuotteistaan.
– Pellolle on kuitenkin mentävä ja työ on tehtävä. Sitten voi varmistaa, että tekee työn mahdollisimman hyvin, niin lompakkoon saattaa jäädä enemmän.
Eklundin mukaan kosteuspitoisuus on parametri, johon viljankuivaajan tekniikalla voidaan helpoimmin vaikuttaa, mutta on tärkeää laskea, kuinka kauan viljan kuivaaminen on taloudellisesti kestävää. Valkuaispitoisuus ja hehtolitrapaino liittyvät kasvatettaviksi valittaviin kasveihin ja peltojen kuntoon.
– On tärkeää seurata, mitä pelloilla tapahtuu, ja mukauttaa toimenpiteitä sen mukaan.
Sää on kuitenkin tekijä, jolla on suurin vaikutus.
– Jos sadonkorjuun aikaan sataa paljon, kuten viime vuonna, tosiasia on, että sato kärsii. Toivomme, että tänä vuonna sademäärä on tasaisempi.
Kolme vinkkiä
1 Tutustu sopimusmalleihin: Selvitä, mikä malli sopii parhaiten omalle tilallesi.
2 Pidä markkinoita silmällä: Mitä suurempi kysyntä, sitä parempi hinta.
3 Tunne maasi ja kasvisi: Mukauta lannoitteiden ja torjunta-aineiden käyttöä ja korjaa sato oikeaan aikaan.