Säilörehu on kivijalka - jota joutuu joskus paikkaamaan

11.08.2021 09:37

Säilörehu on kivijalka, johon ruokinta nojaa. Kun säilörehu on hyvää, on täydennysruokinta helppoa, eläimet pysyvät terveinä ja tuottavat sekä litroja että pitoisuuksia. Säilörehun laatuun kannattaa satsata myös rahallisesti käyttämällä säilöntäaineita. Panostus maksaa itsensä takaisin.  

Jos nurmen säilöntä epäonnistuu, tulee ruokinnasta väistämättä kallista. Hintalappua kertyy kahta kautta. Virhekäydessä säilörehun D-arvo laskee, kun mikrobit hajottavat sulavaa orgaanista ainesta hiilidioksidiksi ja vedeksi. Tällöin säilörehun arvokkaat megajoulet haihtuvat taivaalle tai valuvat puristenesteeseen korjuukustannusten säilyessä muuttumattomina. Lehmä ei kuitenkaan tuota maitoa ilman energiaa, joten kadonneita megajouleja on korvattava ostorehulla.

Hieman vanhaksi hujahtaneen, D-arvoltaan alhaisen säilörehun kanssa kyllä pärjää. Kunhan rehu on hyvän tuoksuista ja maistuvaa, lehmät syövät sitä mielellään. Väkirehumääriä joudutaan toki nostamaan, mutta kuitupitoisen, maittavan säilörehun kanssa se on turvallista.

Aina ei onnistu, vaikka parhaansa tekee. Se kylän ainoa ukkoskuuro kun voi sattua satamaan oman avonaisen siilon päälle, johon vielä ajetaan uutta rehua. Onni kuitenkin on, että A-Rehun rehuvalikoimasta löytyy täydennysrehuja ja apekomponentteja myös tilanteisiin, kun siiloissa ei ole ihan priimaa rehua.

Nautasuomen asiakkuuspäälliköt auttavat löytämään taloudellisesti järkevimmän ratkaisun ruokintaan. Jos säilörehun säilönnällisessä laadussa on parannettavaa, on väkirehuruokintaan satsattava toisinaan suhteellisen kalliillakin panoksilla. Neuvoni kuitenkin on: älä säästä kohtuuttomasti väkirehukustannuksissa, vaan pyri pitämään oikein suunnitellun ruokinnan avulla litrat ja pitoisuudet kohdillaan. Ensi kesänä on taas uusi mahdollisuus satsata siihen kivijalkaan.

"Nautasuomen asiakkuuspäälliköt auttavat löytämään taloudellisesti järkevimmän ratkaisun ruokintaan."

Ja onneksi on lehmä. Kun navetassa on olosuhteet kunnossa ja syönnin esteet poissa, pystyy lehmä muuttamaan monenlaiset säilörehut, oikeilla väkirehuilla täydennettynä, maidoksi meidän ruokapöytiimme.

Tutustu nautarehuihin verkkokaupassamme

Kirjoittaja

Heikkinen Milja

Rehujen tuotekehitys

Heikkinen Milja

050 472 7836

Kehityspäällikkö, nautarehut