Onko sopimusviljelijä tyytyväinen viljelijä?

04.04.2023 12:55

Atria Tuottajat 1_2023 Jukka Nummela.jpg

A-Rehun viljakaupan ja kasvinviljelyn asiantuntijat näkevät kotimaisen valkuaistuotannon lisäämisen koko alkutuotannon yhteisenä etuna, joka vahvistaa myös taloudellista kilpailukykyä. Mikä on herneen sopimusviljelijän kokemus asiasta, kannattaako?

ASIANTUNTIJA:

”A-Rehu takaa herneen sopimusviljelijälle sadon varman menekin”

Paljonko Suomessa viljellään hernettä ja mikä sen merkitys on alkutuotannolle?

Hernettä viljeltiin viime kasvukaudella n. 34,5 tuhannen ha alalla, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin tilastohistoriaa tarkastellen. Herneen viljelyn suosio on pinta-aloihin peilaten ylittänyt rukiin ja jopa rypsin viljelypinta-alat.

Soijarouhetta käytetään vuodessa 120 miljoonaa kiloa Suomessa, ja jos se pystyttäisiin korvaamaan täysin kotimaisella valkuaiskasvilla, kuten herneellä, se jättäisi suomalaisille viljelijöille yli 70 miljoonaa euroa puhdasta rahaa joka vuosi. Edistämällä kotimaista valkuaistuotantoa estetään suomalaisten tuottajien rahojen valuminen ulkomaisten toimijoiden käsiin ja vahvistetaan alkutuotannon taloudellista kilpailukykyä. A-Rehun tavoitteena on tuottaa soijavapaita rehuja, mikä takaa vakaan herneen kysynnän. Olemme näin aktiivisesti mukana kehittämässä ja edistämässä kotimaista valkuaistuotantoa.

Miksi valita A-Rehu sopimuskumppaniksi?

Viljelysopimukset takaavat satokasveille varman ja ennakoitavan menekin takuuhinnan turvin. Herne on erikoiskasvi, jolla on omat erikoistuneet markkinansa. Sopimustuotannon avulla A-Rehu pystyy turvaamaan tuottajilleen varman menekin ja takaa kilpailukykyisen minimihinnan ilman hintakattoa. Pystymme tarjoamaan viljelyn tueksi asiantuntevan henkilöstömme osaamisen sekä konkreettisia viljelyohjeita. Voit esimerkiksi tutustua ilmaiseen herneen viljelyoppaaseen kotisivujemme kautta. Täytyy myös muistaa, että A-Rehu panostaa viljelyn kehitystoimintaan vuosittain merkittävästi. Tämä tuotettu tieto on täysin ilmaista sopimustuottajallemme.

Miksi viljelisin hernettä?

Herne on ollut useiden vuosien ajan taloudellisesti kannattavimpia viljelykasveja, eikä sen tuotanto vaadi erityisiä panostuksia konekalustoon. Lisäksi herneen esikasviarvo on viljavaltaisessa viljelyssä kullan kallista. Herne parantaa maan kasvukuntoa ja sitoo typpeä maaperään, jolloin viljojen lannoitustarve on selkeästi pienempi, eli sen suomat taloudelliset hyödyt ylettyvät aina seuraavalle vuodelle saakka. Tämän lisäksi herne osana viljelykiertoa alentaa viljojen kasvinsuojelun tarvetta, sillä se ei voi toimia isäntäkasvina viljojen kasvitaudeille. Rahallisesti kokonaisuudella on iso merkitys, kun kaiken edellä mainitun lisäksi huomioi herneelle maksettavan korkeamman tukitason. Herneellä on korkea satopotentiaali; siitä on mahdollista saavuttaa jopa yli 6 t/ha satotaso. Tällaisella satotasolla herne on kiistatta kannattavimpia viljelykasveja. Liity siis A-Rehun sopimusviljelijöiden joukkoon ja tee oma suora herneen viljelysopimuksesi tulevalle kasvukaudelle!

SOPIMUSVILJELIJÄ:

”Ilo viljellä, kun kehitystä tuetaan”

Kuka olet ja millainen on tilasi?

Olen Jukka Nummela, Nummela Agri Oy:n omistaja ja yrittäjä. Olen jatkanut vanhempieni viljatilaa vuodesta 2012 ensin yhteisen maatalousyhtymän muodossa, ja vuonna 2019 tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos. Tilan 230 hehtaarin alueella viljellään ohraa, kauraa ja vehnää sekä hernettä kiertokasvina. Vuodesta 2016 herne on ollut mukana tilan viljelykierrossa.

Mikä sai sinut viljelemään hernettä?

Aiemmin tilalla viljeltiin kiertokasveina rypsiä ja rapsia. Kun A-Rehu otti herneen mukaan rehun valmistusprosessiin, halusimme lähteä kokeilemaan, voisiko sillä korvata aiemmat kiertokasvit. Päätimme aluksi testata herneen viljelyä 10 hehtaarin alalla. Huomasin kokeilun jälkeen, että herneen esikasviarvo on huomattavasti parempi kuin esimerkiksi rypsillä tai rapsilla, ja minulle esikasviarvolla on suuri merkitys niin maanparannuksen kuin typensidonnan kannalta.

Millaisena koet herneen kiertokasvina?

Herne sopii erityisesti jäykemmille maalajeille. Sen erinomaisen esikasviarvon ansiosta jäykille savilohkoille on saatu lisättyä multavuutta. Lisäksi lannoitekustannuksissa syntyy säästöjä, sillä herneen lannoitusta voisi kutsua jopa minimalistiseksi. Sen sijaan viljelysuunnitteluun täytyy panostaa, jotta herne saadaan kiertämään tasaisesti lohkoilla.

Sääolosuhteilla on herneen viljelyssä suuri merkitys: kun puintiolosuhteet ovat hyvät, ei herneen kanssa tule ongelmia. Herneen kuivaus on kuitenkin hieman hitaampaa kuin viljan kuivaus, minkä vuoksi siihen on varattava enemmän aikaa.

Mikä on ollut parhain satovuotesi, entä haastavin? Miksi?

Vuosi 2017 oli haasteellinen herneen viljelyssä syksyn sateisten kelien vuoksi. Tästä huolimatta herneen potentiaali havaittiin heti ja viljelyä haluttiin jatkaa – ja sillä tiellä ollaan edelleen. Vuodet 2019 ja 2020 olivat puolestaan erittäin onnistuneita sääolosuhteiden ansiosta. Syksyllä ei tullut rankkoja sateita, joten herne pysyi hyvin pystyssä.

Millainen kumppani A-Rehu on herneen ostajana ja viljelyn kehittäjänä?

Viljelijänä on ollut ilo huomata, miten paljon A-Rehu on panostanut herneen viljelyn kehittämiseen ja ylipäätään kotimaiseen valkuaiseen. A-Rehulla on ollut merkittävä rooli siinä, että lähdimme ylipäätään kokeilemaan herneen viljelyä. He ovat ehdottomasti mukana enemmän kuin vain ostajana. On hienoa, miten herneen viljelyä on saatu heidän toimestaan lisättyä tiloilla.

Jukan vinkit herneen viljelyyn:

  1. Kokeile viljelyä ensin pienemmällä pinta-alalla. Näin saat selville, miten herne sopisi omalle tilallesi.
  2. Panosta kasvinsuojeluun, erityisesti hyvään rikkatorjuntaan, ja kylvä herne syvään. Hyvällä rikkatorjunnalla puinti helpottuu.
  3. Varaudu pidempään kuivausaikaan. Jos tilalla on enemmän kuin yksi kuivaaja, herneen kuivaus sujuu vaivattomammin.

 

NUMMELA AGRI OY

Yrittäjä: Jukka Nummela
Paikkakunta: Kurikka
Tuotantosuunta: Viljatila
Viljelykasvit: Ohra, kaura, vehnä, herne

 

Asiantuntijan teksti:

Essi Tahvola, kehityspäällikkö kasvinviljely, Nautasuomi Oy
Taneli Marttila, hankintapäällikkö, A-Rehu Oy

Sopimusviljelijän teksti:

Tiia Jyrkkä, Kind Company

viljakaupan yhteystiedot