Atria Tuottajat 3/24

Kahdeksan vinkkiä parempaan rehuhyötysuhteeseen

15.10.2024 11:28

A-Rehu on aktiivisesti kesästä 2022 lähtien selvittänyt rehuhyötysuhteeseen vaikuttavia tekijöitä lihasikalassa. Kehitystyö on tuottanut tulosta, ja selkeitä keinoja ruokinta kustannusten madaltamiseen on löydetty kahdeksan. 

Rehuhyötysuhteen kehittäminen ei ole vaikeaa, eikä todellakaan tarpeetonta. Näin painottavat Ida Nygård ja Daniel Klockars A-Rehulta. Tuotantokustannus kuriin -hankkeessa saatujen tulosten perusteella ruokintakustannus laski kevään 2024 hintatasolla 1,8 euroa sikaa kohden. 2000- paikkaisessa lihasikalassa tämä tarkoittaa yli 13 000 euronsäästöä toteutuneilla hinnoilla laskettuna.


- Tavoitteena oli selvittää rehuhyötysuhteeseen vaikuttavia tekijöitä lihasikalassa, ja niitä parantamalla kehittää hanketilojen rehunkäyttöä. Päädyimme hakemaan hankkeelle jatkoaikaa tämän vuoden loppuun saakka, koska alkukartoitusten ja korjausten jälkeen rehuhyötysuhteen vakiintuminen oikealle tasolle kesti jonkin aikaa, Nygård taustoittaa.


Alkukartoituskäynnillä tehtiin muutoksia muun muassa ruokkijalla oleviin energia- ja kuiva-ainearvoihin, jotka eivät olleet lähtötilanteessa oikein. 


- Tästä syystä myös kontrollikäyntien ajankohta venähti hieman alkuperäisestä suunnitelmasta. 

Kontrollikäyntien toimenpiteet  

Kontrollikäynnit tehtiin pääasiassa kesä-elokuussa 2023. 


- Kontrollikäynnillä käytiin läpi alkukartoituksessa sovittujen toimenpiteiden toteuttaminen ja havaitut huomiot kasvatusajalta. Lisäksi käytiin läpi hankeosastojen ruokintakäyriä ja teurastuloksia. Monella tilalla oli saatu parannettua lihakkuutta ja päiväkasvua, mutta haluttua parannusta rehuhyötysuhteeseen ei oltu vielä saatu, Nygård ja Klockars avaavat. 

Kontrollikäyntien toimenpiteet liittyivät pääasiassa rehuhygienian parantamiseen. Tiloilta otettiin muun muassa liemirehunäytteitä, joista määritettiin perusanalyysin lisäksi hiivat ja homeet. 

- Saimme tärkeää tietoa siitä, onko liemi ruokintasuunnitelman mukainen, ja mikä on rehun mikrobiologinen laatu. Lisäksi vuoden 2023 kerrassaan karmean DON-toksiinitilanteen vuoksi tiloilta analysoitiin DON-toksiinit sekä viljasta että liemirehusta. Monella tilalla oli haasteita ruokintakauden alussa, mutta nopeilla toimilla saimme tilanteen hallintaan. Osa tiloista vaihtoi tiivistettä tai otti homesiepparillisen tiivisteen käyttöön. Jotkut tiloista lisäsivät pienannostelijan kautta homesiepparia. 

Hankkeen taloudelliset vaikutukset 

Huhtikuussa 2024 laskettiin, mitkä olivat hankkeen aikana syntyneet taloudelliset vaikutukset Hankkeen tilojen keskimääräinen rehuhyötysuhde parani arvosta 2,76 ry/lisäkasvukilo arvoon 2,67 ry/lisäkasvukilo. 


- Olemme siis hankkeen aikana saaneet parannettua pilottitilojen rehuhyötysuhdetta 0,1ry (0,96MJNE) lisäkasvukiloa kohden. Tämä tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että esimerkiksi 30 kilon välityspainosta päästään teurasajankohdan 120 kilon elopainoon kahdeksan rehuyksikköä pienemmällä rehunkulutuksella per lihasika.  Yhdellä tilalla olemme saaneet parannettua rehuhyötysuhdetta jopa 0,5 ry, Nygård ja Klockars kertovat tyytyväisinä. 

Hanketiloilla ruokintakustannus laski hankkeen aikana 1,8 euroa per tuotettu lihasika. 2000- paikkaisessa lihasikalassa tämä tarkoittaa yli 13 000 euronsäästöä toteutuneilla hinnoilla laskettuna. 

Ruokintakustannus kuriin -hanke jatkuu vuoden 2024 loppuun. Hankkeen tuloksista järjestetään vielä loppuseminaari vuoden lopulla. 


Lisäksi hankkeen nettisivuilla julkaistaan syksyn aikana tietokortit ja muuta materiaalia työohjeeksi rehuhyötysuhteen parantamiseksi informoimme niiden julkaisuajankohdasta erikseen. 

Ruokinnan muistilista  

  • Varmista, että käytössä olevat viljat ja palkokasvit on analysoitu mahdollisimman kattavasti. 
  • Tarkista ja päivitä komponenttien arvot ruokkijalle. Huomioi etenkin liemikomponenttien kuiva-aine!  
  • Varmista, että ruokkijalle on syötetty oikea ruokintasuunnitelma oikealla tavalla (% energiasta, % kuiva-aineesta tai % painosta).
  • Tarkista liemirehun pH säännöllisesti virhekäymisen välttämiseksi.
  • Tarkista viljojen jauhatuskarkeus säännöllisesti.
  • Seuraa kaukaloiden tyhjenemistä, ja säädä ruokintaa tarvittaessa. 
  • Tee ruokkijalle vuosihuolto. Tärkeää on taarata vaaka, jotta ruokkija ottaa komponentteja oikean määrän.