Atrian sopimustuottajuus tuo tulosta ja turvaa

12.12.2024 17:17

Ison talon edut ja luottamus atrialaisiin ihmisiin olivat pääsyitä siihen, että kälviäläinen Lauri Juntunen päätti seitsemän vuotta sitten palata Atrian sopimustuottajaksi. Atrialla on 3 300 sopimustilaa eri puolella Suomea. 

Vielä kymmenen vuotta sitten Lauri Juntunen kasvatti sonneja maatilallaan Keski-Pohjanmaalla. Vuonna 2016 hän osti erän hiehoja, teki kannattavuuslaskelmia Atrian asiakkuuspäällikkö Matti Myllylän kanssa ja totesi, että tällä tiellä kannattaa jatkaa eteenpäin. Nyt hänellä on noin 750 suklaahiehoa loppukasvatuksessa.  

– Atrian sopimustuottajaksi ryhtyminen on ollut ehdottomasti hyvä ratkaisu. Atrialaisina olemme hyvissä neuvotteluasemissa, koska yhtiön markkinaosuus on niin hyvä. Atrian kautta saamme erikoistuotteestamme hyvän hinnan, vakuuttaa myös tytär Juulia Juntunen 

Hän on tehnyt töitä tilalla 13-vuotiaasta lähtien ja on lupautunut jatkajaksi isänsä jälkeen. Vielä muutaman vuoden ajan hän valmistautuu tulevaan uraansa opiskelemalla maa- ja metsätieteitä Helsingin yliopistossa. 

Läheistä kumppanuutta 

Atrian sopimustuottajien verkosto kattaa koko Suomen. Jokaisella on yhdenvertaiset oikeudet saada palvelua. Jokaisella alueella maitotilojen ja lihanautatilojen asiakkuuspäälliköt toimivat tiiviisti yhteistyössä. Tuottajat saavat parhaan mahdollisen tiedon ja osaamisen käyttöönsä. 

Asiakkuuspäällikkö Antti Arolan vastuualuseen kuuluu noin 370 lihanautatilaa Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan etelä- ja keskiosan alueilla. Pääosa tiloista on loppukasvattamoja, loput emolehmätiloja ja vasikkakasvattamoja. 

– Teen tosi tiivistä yhteistyötä alueellani sopimustuottajiemme kanssa. Atria Nauta -palvelussa me asiakkuuspäälliköt teemme työtä tiiminä yhdessä kuljetussuunnittelun ja tuottajapalvelun kanssa, Arola kertoo. 

– Kaikki yhteistyö sopimustuottajien kanssa perustuu vahvaan kumppanuuteen, luottamukseen ja yhteisiin tavoitteisiin. Mitä paremmin tuottajillamme menee, sen paremmin voi myös Atria. Ja päinvastoin. 

Kun Arola ja tuottaja ovat yhdessä paiskineet töitä ja tulokset alkavat näkyä kohonneina kannattavuuslukuina, onnistumisen ilo on yhteinen.  

– Paras palkinto työstä on, kun tuottaja onnistuu parantamaan sekä eläinten että itsensä hyvinvointia. 

– Me tuottajat olemme nykyään aika yksin. Oman alueeni atrialaisesta asiakkuuspäälliköstä on tullut ainakin minulle todella tärkeä ihminen, Juntunen kertoo.  

Huomio ydintekemiseen 

Juntusen työn kannalta atrialaisuuden hyödyt näkyvät muun muassa toiminnan jatkokehittämisessä, ruokinnan suunnittelussa ja ennen kaikkea eläinten optimaalisessa liikkumisessa kasvatukseen ja teuraalle.  

Kun tuottaja sitoutuu atrialaisuuteen, pääsee hän osaksi Suomen vahvinta ruokabrändiä, johon kuuluu muun muassa ruoan puhtaus ja tuotannon vastuullisuus.  

– Kun toimimme Atrian kanssa, voimme keskittyä omaan ydintekemiseemme. Meidän ei tarvitse miettiä omia myynti- tai markkinointistrategioitamme. Atria hoitaa ne asiat puolestamme. Saamme myös käyttöömme paljon arvokasta dataa, jonka avulla pystymme seuraamaan ja kehittämään toimintaamme, Juntunen kertoo.  

Osuuskunnan jäsenenä sopimustuottaja voi vaikuttaa siihen, miten isoa ruokataloa viedään eteenpäin.  

– Valitsemamme päättäjät ovat vieneet firmaa oikeaan suuntaan. Atrian talous on vakaalla pohjalla, Lauri Juntunen kiittelee. Hän seuraa tarkasti Atrian tuloskehitystä kvartaaleittain.  

Turvallisesti kohti tulevaa 

Pohjoisessa Suomessa toimiva asiakkuuspäällikkö kohtaa paljon tyytyväisiä asiakkaita. 

– Olemme sitoutuneet vakaisiin ja pitkäjänteisiin suhteisiin, jotka takaavat sopimustuottajillemme tulevaisuuden turvan, Antti Arola kertoo. 

Juntusen tilan tuleva emäntä on tyytyväinen siihen, miten isän aikana on viety tilan toimintaa eteenpäin. Tytär tietää, mitä hänellä on edessään, sillä tilinpäätösten lukuja on seurattu isän kanssa yhdessä jo pitkään. 

– Meillä on tehty paljon investointeja. Se on hyvä asia. Seuraavalla sukupolvella on helpompi lähteä liikkeelle, kun hommat ovat valmiiksi kunnossa, Juulia Juntunen kiittelee.  

 Atria ostaa liharaaka-aineen Atria-merkkisiin tuotteisiinsa A-Tuottajien sian-, naudan- ja siipikarjanlihan sopimustuottajilta, joita on

Suomessa yhteensä noin 3 300.

ASIANTUNTIJAN KOMMENTTI 

Suklaahiehot tärkeä osa Atrian vientiä 

 Suklaahiehojen vienti Atrialta on keskittynyt Tanskaan. Hiehot toimitetaan pistooleina yhteistyökumppanillemme JN Meat Internationalille. Suklaanaudan vienti Tanskaan alkoi vuonna 2017 kokonaisilla ruhoilla, vuodesta 2022 on viety pelkkää hiehon pistoolaa. Kuormia menee joka viikko useampi, yhtensä satoja tuhansia kiloja vuodessa. Vuodesta 2022 vuoteen 2023 suklaahiehojen vienti nousi melkein 50 % ja kyseessä onkin tärkeä ja vakiintunut osa Atrian vientiä. 

JN Meat on brändännyt suklaanaudan nimellä ”Freygaard Choco”, näin tuotteistaen toimittamamme materiaalin ja vieden suklaanautatuotteita ympäri Eurooppaa. He ovatkin tehneet vuosien työn rakentaessaan brändiään suomalaisen lihan ympärille. JN Meat on myös voittanut maailman parhaan pihvin palkintoja osallistumalla kisoihin suomalaisella, suklaalla ruokitulla Atrian naudalla. Tällä on tietysti positiivinen vaikutus maineeseemme maailmalla.  

Suklaahiehon ainutlaatuisen maun takana on sen ruokinta. Pariviikkoisista 2,5 kuukauden ikään asti lehmävasikat saavat maidon lisäksi apetta eli rehuseosta, jossa on itse säilötyn, laadukkaan nurmirehun lisäksi muun muassa viljaa, kivennäisiä ja kotimaista suklaata. Tämän jälkeen suklaan määrä rehuseoksessa nousee ensin 150 grammaan ja lopulta 300 grammaan päivässä. Tuloksena on ainutlaatuisen pehmeä ja täyteläinen maku. 

Suurin osa suklaahiehoista päätyy Tanskan vientiin. Täällä kotimaassa sitä on kuitenkin tarjolla verkossa kotiin tilattavana Atrian Lihakaupassa, sekä Atrian omassa ravintolassa Gastrogrill Muréssa Helsingissä.