Arjen säästöjä
08.02.2023 13:41Tämänhetkinen maailmantilanne nostaa maatilojen kustannuksia. Kun kysyimme kahdelta perhetilalta, miten heillä on pyritty reagoimaan kasvaviin kuluihin, vastaus oli selvä: kustannus- ja energiatehokkuus ohjaavat päätöksentekoa jatkuvasti, eivät vain kriisiaikana. Tilalliset kertoivat kuitenkin mielellään, mistä arjen säästöjä on heillä haettu.
SÄÄSTÖÄ TYÖTÄ TEHOSTAMALLA
Emolan luomutilalla kasvatetaan emolehmien lisäksi tietysti myös nurmea. Viljelytoiminta edellyttää erilaisia koneita, joiden tehokkuus tekee työstä paitsi edullisempaa myös tekijälle mukavampaa. Viime vuosina Emolalla onkin investoitu koneisiin, jotka helpottavat viljelyprosessia kylvöstä niittoon ja varastointiin asti.
– Nurmen uusimisessa auttaa uusi jyrsin, joka painaa kivet syvemmälle maahan, niin että aikaisempaa kivien keräystä ei tarvitse tehdä ollenkaan. Vaikka pellon jyrsiminen onkin melko hidasta hommaa, sen jälkeen voi kylvää suoraan päälle ilman välivaiheita, mikä tehostaa työtä merkittävästi, Emola Oy:n omistaja ja toimitusjohtaja Mikael Hallikainen kertoo.
– Hydraulisilla laidoilla varustetun paalikärryn ansiosta paalit saadaan tuotua paalauksen jälkeen suoraan navetalle, ilman kiertoreittejä. Säästää valtavasti aikaa ja polttoöljyä, kun tilalla ei tarvitse ajella edestakaisin. Uusi karhotinruuvilla varustettu takaniittokoneemme taas poistaa erillisen karhoitusvaiheen ja varmistaa mullasta puhtaan rehun. Tämä helpottaa työtä ja vähentää eri koneilla ajamista, Hallikainen jatkaa.
Tehokkaammat koneet voivat kaiken työajan säästämisen lisäksi olla pitkäikäisempiä, sillä niillä ajetaan vähemmän kilometrejä ja tunteja pellolla. Emolan tilan koneista osa on yhteisomistuksessa yhteistyötilojen kanssa.
ENERGIASYÖPÖT KURIIN
Koska emotilalla tarvitaan talvisin ruokintaan kahta konetta päivittäin, on niiden käyttö helpottunut ja varmistunut kovillakin pakkasilla lämpimän konehallin rakentamisen jälkeen. Hallin lämmitykseen käytetään omaa puuta. Toinen suuri energiasyöppö Emolalla, kuten yleensä kylmäpihatoissa, on eläinten juomakuppien lämmitys.
– Asensimme juomakuppeihin jo ennen nykyistä energiakriisiä termostaatit, jotka ohjaavat ja optimoivat lämmitystä.
Emola Oy:n Mikael Hallikainen satsaa energia- ja polttoainetehokkuuteen
Emola Oy
Omistaja: Mikael ja Sonja Hallikainen
Paikkakunta: Kaavi, Pohjois-Savo
Tuotantosuunta: Luomu emolehmätila
Nykytoiminnan aloitusvuosi: 2003
UUSIUTUVA ENERGIA MAKSAA ITSENSÄ TAKAISIN
Veljesten pyörittämällä Yliluoman Broileri -tilalla on panostettu uusiutuvaan energiaan. Munittamoon asennettiin nelisen vuotta sitten aurinkopaneelit, jotka kattavat noin viidenneksen yksikön energiatarpeesta. Koko tilan lämmityksessä taas hyödynnetään haketta, eikä näin ollen fossiilisia lämmitysmuotoja tarvita.
– Investointien taustalla ovat puhtaasti kustannussyyt. Olemme laskeneet, että aurinkopaneelit maksavat itsensä takaisin kymmenessä vuodessa. Näillä energian hinnoilla jopa nopeammin. Näin ollen satsaus on kannattava, Antti ja Mikko Yliluoma kertovat.
Toisena säästövinkkinä Yliluomat nostavat esiin oman tuotannon maksimaalisen hyödyntämisen.
– Viimeisen vuoden aikana oman lannoituksen käyttäminen viljelyssä on tarkentunut entisestään. Vaikka toimimmekin pitkälti ostorehun voimalla, kasvattamon puolella lisäämme ruokintasuunnitelman mukaisesti tehdasrehuun kokonaista itsekasvatettua vehnää. Näin pystymme ainakin osittain säännöstelemään rehukuluja, Yliluomat summaavat.
Yliluoman Broileri Oy
Omistaja: Antti ja Mikko Yliluoma
Paikkakunta: Seinäjoki, Etelä-Pohjanmaa
Tuotantosuunta: Siipikarja
Nykytoiminnan aloitusvuosi: 1998