Rehutehtaan naapurina valinta on helppo

23.10.2023 15:12

Lasse ja Riina Hattula kasvattavat A-Rehun sopimusviljelijöinä rehuviljaa koko ketjun hyväksi. Arjen keskellä ehditään innostua, kehittää osaamista – ja tänä syksynä kokeilla ruisvehnän viljelyä.

TEK_0106.jpg

Koskenkorvalla sijaitsevan Hattulan tilan 106 hehtaarin alueella kasvaa kauraa, ohraa ja hernettä sekä tänä syksynä uutuutena ruisvehnää syysviljana. Tila siirtyi Riinan vanhemmilta nuoren polven vastuulle, kun tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos vain muutama vuosi sitten. Yrittäjät pitää kiireisenä viljanviljelyn ohella Tuning Design nimeä kantava verkkokauppayritys, ja niinpä Riinan isä Juha on edelleen tiiviisti apuna tilan arjessa.

– Rehuviljanviljely sopii meille erinomaisesti, sillä alun perin täällä on viljelty viljaa tilan eläimille, Lasse toteaa.

Aiemmin tilalla on ollut sikoja, minkä vuoksi rehuviljan kasvattaminen toimi luonnollisena jatkumona, kun tilalla päätettiin keskittyä kokonaan viljanviljelyyn. Kaura ja herne myydään lähes naapurissa sijaitsevalle A-Rehun Koskenkorvan tehtaalle, ja samoin on tarkoitus toimia tulevaisuudessa ruisvehnän sadon kohdalla.

– Sopimusviljely tuo varmuutta tilan toimintaan, Lasse kiteyttää.

 

Testissä ruisvehnä

Pelkkään viljanviljelyyn keskittyminen on tarjonnut mahdollisuuden kokeilla uutta viljelyn saralla. Tänä syksynä tilalla testataan ruisvehnää 25 hehtaarin alueella.

– Pakkohan sitä on kokeilla, se on viljelykasvina niin kiinnostava. Ruisvehnästä on saatu monilla tiloilla hyviä satoja. Halusimme testata sitä jo viime syksynä, mutta haastavien säiden vuoksi kokeilu jäi tekemättä, Lasse selostaa.

Hyvän sadon lisäksi ruisvehnä tarjoaa kasvipeitteisyyttä talven ajaksi.

– Sen pitäisi olla maan rakenteen kannalta erinomainen kasvi. Myös uusi lisäys viljelykiertoon tulee aina tarpeeseen, Lasse lisää.

 

Viljatuottajan työpöytä apuna

Koska Lasse ja Riina hoitavat viljelyn ohella myös omaa verkkokauppayritystään, kaikki arkea nopeuttava teknologia tulee tarpeeseen. Niinpä tilalla on käytössä melko tuore Viljatuottajan työpöytä.

–Sen kautta pystyy varaamaan kippausajat itse vaikkapa keskellä yötä, tarkastelemaan kuorman tietoja sekä vertailemaan erien laatua keskenään, Lasse hehkuttaa.

Arkea helpottavien palveluiden lisäksi Lasse pitää tärkeänä sitä, että A-Rehulla viljan laadusta pidetään huolta. Kiinnostusta pilottitoimintaa kohtaankin löytyisi, jos aikataulut antaisivat myöten.

– Arvostan sitä, että koetuloksia jaetaan avoimesti viljelijöiden käyttöön. Olemme käyneet muun muassa A-Rehun järjestämissä viljailloissa, ja olen huomannut, että näistä tapahtumista saa joka kerta uutta tietoa irti. Erityisesti uudet koetulokset herneenviljelystä ovat painuneet mieleen, Lasse pohtii.

 

Kolme vinkkiä

1. Viljatuottajan työpöytää kannattaa kokeilla rohkeasti, sillä muutaman kerran jälkeen toimintaperiaate tulee tutuksi. Työpöydän käyttöön saa päivisin apua A-Rehun asiakaspalvelusta.

2. Sopimusviljelijänä saa varman viljanhinnan lisäksi myös muita etuja. Esimerkiksi varastointihyvitys voi olla tuntuva lisä.

3. Tapahtumiin, kuten viljailtoihin osallistumalla omaa tietotaitoa voi päivittää ja pitää yllä melko vaivattomasti.

 

Kirjoittaja Tiia Jyrkkä, Kind Company